Divji riž s sladkornim grahom

wild rice with snow peasČe imaš privilegij vzgajati svojo lastno zelenjavo, to le izkoristi. Ni lepšega kot imeti svoj vrtiček in sproti nabirati svežo zelenjavo. Za naš vrt sicer skrbi mami. Srečna sem, ker jo vrtnarjenje zanima, ker tako pridno skrbi za vsako gredico… Vesela, ker obožujem zelenjavo in hvaležna, ker je večina pridelka lahko moja 🙂

wild rice with snow peasSladki (oz. sladkorni) grah zagotovo ni ena izmed rastlin, ki bi rasla na slehernem slovenskem vrtičku. Tako kot tudi koromač ne. Jaz ima oba (ker ju obožujem) in vesela sem, da je tako. Če ti ni povsem jasno, kakšna je razlika med stročjim in sladim grahom naj ti na hitro razložim. Stročji je pač grah, ki raste v strokih, vendar ga je pred uporabo potrebno izluščiti. To je pravzaprav grah, kakršnega vsi poznamo. Na drugi strani pa sladkorni grah lahko uživaš skupaj s stroki. Najboljši je povsem mlad, takšen, kjer malih grahovih zrn skoraj ni moč videti.

wild rice with snow peasČeprav se ga menda lahko je tudi surovega, ga jaz vseeno vedno prej na hitro blanširam v vreli vodi (torej kuham v kropu za minutko, nič več). Nato ga uporabim v solatah (pri čemer ga takoj po blanširanju ‘šokiram’ z ledeno mrzlo vodo), v testeninah, raznih zelenjavnih juhah. Odličen je z jajci, kot priloga k mesu ali ribam. Pa kot del rižot, zelenjavnih jedi iz kvinoje, ajde ali prosene kaše.

Pred kratkim sem prebrala, da so izjemno okusni tudi listi sladkega graha. Preizkusila sem recept zanje in jih kot ‘posteljico’ uporabila pri svojem dnašnjem rižu. Ker je graha trenutno res veliko, sem uporabila samo njega, namesto običajnega riža pa sem uporabila divjega.

wild rice with snow peasZa prilogo iz listov sladkega graha potrebuješ:

* šop listov sladkornega graha

* olje

* sol (ter poper, če želiš)

* strok česna

 

Za riž potrebuješ:

* sladkorni grah

* divji riž

* sol

* olje

* sezam

wild rice with snow peasListom sladkornega graha odstraniš trša in debelejša stebla ter jih za nekaj časa namočiš v vodi.

Toplo priporočam, da tudi divji riž namočiš in sicer za kar nekaj ur (sicer se kuha zares dolgo), nato ga skuhaš v vreli vodi. Sladkorni grah poševno narežeš – manjše pustiš cele ter jih na hitro pokuhaš v vreli vodi. Dodaš jih odcejenemu rižu, ki si ga začinil(a) s soljo in prelil(a) z oljem.

Medtem osušiš liste graha, segreješ ponev, na olju prepražiš strok nasekljanega česa in dodaš liste. Mešaš nekaj minut (toliko, da listi spustijo tekočino), pokriješ ponev in pokrito pustiš, da se duši še nekaj minut (oziroma do mehkega).

Riž naložiš čez dušene liste in potreseš s sezamom.

wild rice with snow peas

Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* divji riž Rapunzel

kalcek+napis_color.ai

Dodaj odgovor