Koromačeva solata s korenjem, sladkim grahom ter lešniki

IMG_5715Rada imam kosila z več hodi. Ker to pomeni, da lahko dalj časa uživam v hrani 🙂 In ni nujno, da si ti hodi sledijo takoj en za drugim. Med njimi lahko preteče tudi pol ure (razen seveda, če nisem preveč lačna 😉 ). Tako se danes na štedilniku že pridno dela piščančja rižota, za predjed pa sem si privoščila tale solatni krožnik.

IMG_5714Čeprav letos na vrtu vse raste nekoliko počasneje kot prejšnja leta, pa se poleg solate že dobi tudi nekaj druge zelenjave. Danes sem tako na primer ponosno izpulila (izkopala, iztrgala, odrezala?) prvi koromač. Obožujem tako kuhanega kot pečenega, pa tudi surovega. V rižotah (iz riža in iz ostalih žit), solatah, juhah, kot prilogo… Je pa že domač koromač malce drugačen od tistih, kij jih kupim v trgovini. Zagotovo ni tako okrogel, je bolj ploščat, prav tako je malce manj aromatičen (seveda mu gorenjsko podnebje ustreza malo manj kot južnejši kraji). Vseeno pa je odličen in vesela sem, da ga je letos na vrtu kar precej.

Za predjed sem si torej naredila solato iz koromača, ki pa si je krožnik enakovredno delil še z nekaj druge zelenjave.

IMG_5720

Za solatni krožnik potrebuješ:

* 1 manjši koromač

* 1 manjšo mlado čebulico

* 1 večje korenje

* dobro pest sladkega graha

* sol, poper

* malo nastrganega svežega ingverja

* pest lešnikov

* olje

+ limonin sok (po želji)

IMG_5718Zunanje liste koromača odtraniš (a nikakor ne zavržeš – jaz si bom iz njih skuhala juhico), nato ga z lupilcem zelenjave narežeš na tanke rezine. Enako narediš s korenjem. Sladki grah vodoravno narežeš na tanke rezine. Mlado čebulico prav tako narežeš na dolge, tanke rezine. Lešnike lahko prej namočiš, lahko jih popražiš (takšni so bolj aromatični in hrustljavi) ali pustiš surove. Uporabiš lahko olupljene (ali namočene olupiš sam(a)), če te rahlo grenka kožica ne moti, jih pustiš takšne kot so. Narežeš jih na rezine in nastrgaš ingver.

Grah na hitro pokuhaš v vreli vodi, ga odcediš ter premešaš z vso ostalo zelenjavo. Solato soliš in ji dodaš še sveže mlet črni poper. Preliješ jo z izbranim oljem. Po želji okrasiš z drobnjakom (ki ga seveda tudi poješ 😉 ).

Ideja: če solati dodaš še pečeno piščančje (puranje) ali kuhano goveje meso, narezano (še bolje, natrgano), je solatni krožnik brez težav tudi lahka večerja.

Dodaj odgovor