Avokadov namaz s svežim paradižnikom in prepeličjimi jajčki

IMG_5602_FotorVedno si je treba vzeti čas za zajtrk. V to sem 100 odtotno prepričana. Izgovor, da zjutraj preprosto ni časa zanj, da je nemogoče, da ne znese… Ni res! Samo malce prej je treba vstati.

Sama nikoli nisem odšla od doma brez zajtrka. Zajtrkovala sem že v osnovni šoli, čeprav smo imeli malico že zgodaj in je bila za večino otrok to prvi jutranji obrok. Še zdaj se spomnim da sem si zelo pogosto kupila sveže pečeno kajzerico, na kateri je bila pečena debela rezina sira. Zajtrkovala sem v srednji šoli, pa čeprav sem morala od doma že 15 minut čez 5. uro zjutraj (vozila sem se namreč z avtobusom, 50 km do Ljubljane, potem pa še peš do trole, čakanje nanjo, vožnja z njo in joj, celo malo potovanje preden sem prišla končno prispela ;)). Takrat največkrat kosmiče (čokolade, Vitalis 😉 ) z vročim mlekom.

Zajtrkujem še vedno, vsako jutro, brez izgovov. Morda tudi zato, ker pač nisem ena tisth, ki mi zjutraj ne bi pasalo jesti. Vem, da je nekaj takšnih tudi med vami in morda je to vaš razlog. Kakorkoli. Jesti zajtrk je zdravo! In pika (klicaj pravzaprav 😉 )

IMG_5604Če bi rad(a) zajtrkoval(a) pa si resnično bolj zaspane vrtse, si lahko zajtrk pripraviš že zvečer, zjutraj pa le pridno pomalicaš ali pa pripravljen obrok poješ med potjo. Sendvič je najbolj enostavna rešitev in tudi ta je lahko nadvse odličen, če le ne vztrajaš vsak dan pri istih stvareh. Salama in sir, ok, a ne vsak dan. Sendvič lahko pripraviš na 1001 način, malo pogooglej, pa boš videl(a) 🙂 Ljubitelji kosmičev, si le-te prelijte z jogurtom, dodajte sveže ali suho sadje, oreščke, semena, med, kakav, cimet, karkoli… Do jutra se bo lepo vse zmehčalo in prepojilo in bo pripravljeno na lačne želodčke. Če ne drugače, se ustavi vsaj v bližnji pekarni in kupi sveže pečene žemljice ali maslen rogljiček. Ni ravno najboljša izbira a vseeno bolje kot nič 😉

Sama zajtrke obožujem! Ko se zbudim najprej pomislim na to, kaj dobrega si bom pripravila. Vsak dan jem nekaj drugega, se ne ponavljam. Tudi če jem sendvič – je vedno drugačen, če jem jajca – so vedno pripravljena na drugačen način z drugačnimi dodatki. Kosmiče obožujem – a nikoli niso isti. Palačinke še bolj – enako – vedno drugačne, vedno slastne 🙂 Hladna prosena kaša z grškim jogurtom, banano, jagodami, koščki temne čokolade in mandlji pa itak premaga vse.

Današnji zajtrk je bil narejen izjemno hitro, pa tako zelo okusen, polnovreden, zdrav in sploh in oh krasen je bil 🙂 Pa barvit! Rada vidim barve na svojem krožniku – čim več, tem bolje. Tokrat nisem izpustila nobene od petih osnovnih (rdeče, rumeno-oranžne, bele, črne, zelene…). 😀

IMG_5606Vse skupaj mi je vzelo 5 minut časa. Si jih res ne moreš privoščiti?

Popekla sem dve rezini krepkega domačega ajdovega kruha (samo spodaj, ne okrog in okrog 😉 ). Nanju sem namazala polovico z vilico pretlačenega dobro zrelega avokada, ki sem ga rahlo solila. Čez avokado sem položila rezini svežega paradižnika. Še dva pečena prepeličja jačka, ščepec popra, list bazilike in malo pikantne rukole za prilogo. Zelo zelo hitro in preprosto odlično!

IMG_5605

 

0 comments

 1. Katja says:

  Bolj enostaven ne bi mogel biti 🙂
  Preseješ ajdovo moko (nekje dobrih 300g), ji dodaš ščep soli (jaz dam himalajsko), vrečko vinskega kamna, pol litra radenske ter jedilno žlico (ali dve) olja. Sama za peko kruha uporabljam ghee. Jaz nato vmešam še vnaprej pražena in v terilniku strta semena koriandra, kumine in janeža, kar pa lahko tudi izpustiš. Če želiš, pa namesto tega lahko vmešaš sončnice, sezam ali bučnice. Kruhu lahko dodaš tudi suha zelišča, npr. origano.
  Zmes za takšen kruh je redkejša od kvašenega, nekako mora, ko obrneš skledo, kar spolzeti iz nje 😉 Nato ga pečeš v poljubnem pekačku, ki ga obložiš s peki papirjem. Približno na 200 do največ 220 stopinj (v vnaprej ogreti pečici). Čas je odvisen od pečice in pekača (če je ožji in višji dalj časa, če je širši in nižji manj ;)). Meni je bolje v drugem, ker je tako kruh res hino pečen tudi znotraj. V pol ure je pa zagotovo pečen 😉
  Nato ga le še ohladiš na rešetki. Javi če uspe 😉
  p.s.: po enakem receptu lahko delaš tudi pirin kruh – preverjeno uspe 😉

Dodaj odgovor