Ovsena kaša s sadjem in skuto, chia semeni, cvetovi domače vrtnice in hrustljavimi bučnicami

Ovseni kosmiči s chio, jagodami, ribezom,malinami, rožiči, skuto,bučnicami...Po zajtrku se dan pozna! In po današnjem se zagotovo je…

Čudno, a vedno, ko zjutraj jem nekaj zares dobrega, mi še ves dan nekako uspeva, da posegam in kuham same dobre reči 🙂 Ker seveda, včasih naredim kaj, kar ni ravno hvale vredno… Čeprav načeloma vedno pojem vse, kar si pripravim, pa so nekatere stvari pač take, ki jih verjetno ne bom ponovila, medtem ko bi nekatere jedi lahko jedla ves čas. Verjetno nisem edina, ki se ji to dogaja. Vsaj rada verjamem da nisem 🙂

Ovseni kosmiči s chio, jagodami, ribezom,malinami, rožiči, skuto,bučnicami...Zajtrku se nikoli ne bi mogla odreči. Nisem ena tistih, ki rabijo jutranjo dozo kofeina, da lahko začnejo funkcionirati. Jaz najprej potrebujem požirek ali dva tople vode, nato pa dober zajtrk. In čeprav imam rada tako slane kot sladke zajtrke, pa moram priznati, da so mi slednji vseeno bližje in so zato na meniju veliko pogosteje. V zadnjem času uporabljam veliko svežega sadja, takšnega, ki raste okoli hiše. Najraje imam maline, trenutno pa se že veselim borovnic – menda so se že obarvale (videno na Faceboooku in Instagramu 😉 ), a sama jih še nisem nabirala (tudi zato, ker še nisem odkrila primernih mest).

Ovseni kosmiči s chio, jagodami, ribezom,malinami, rožiči, skuto,bučnicami...Velikokrat že dan prej premislim, kaj bi jedla za zajtrk. To pa le zato, ker sem sicer precej neodločna in se zjutraj ne bi mogla na hitro odločiti, potem pa bi vase na hitro ‘zmetala’ prvo, kar bi mi prišlo pod roke. In ker imam rada dobro hrano in ker v uživam v okusih, ki so mi všeč, dolgoročno zame to ne bi bilo najbolje. Ker pogosto zajtrkujem razne kaše, ki jih je potrebno čez noč namočiti, je zvečer fino vedeti kaj se bo zjutraj kuhalo. Pa tudi kruh, ki ga pečem sama in nato po kosim zamrznem  je potrebno iz zamrzovalne skrinje vzeti že zvečer, da se od jutra počasi odtali. Seveda gre tudi hitreje – v mikrovalovki ali v toastarju (funkcija-odtaljevanje). Kakorkoli… Pogosto že zvečer vem, kakšen bo moj zajtrk.

Tudi včeraj sem, zato sem si zvečer v malo vode namočila ovsene kosmiče in chia semena. Vse ostalo sem pripravila zjutraj.

Ovseni kosmiči s chio, jagodami, ribezom,malinami, rožiči, skuto,bučnicami...Za odličen začetek dneva potrebuješ:

* 70 g ovsenih kosmičev

* jedilno žlico chia semen

* mešano rdeče sadje (jagode, gozdne jagode, ribez in maline)

* malo vrtničnih cvetov

* pest bučnih semen

* jedilno žlico rožičeve moke

* žlico skute

* ščep vanilije, cimeta in konopljinih proteinov (po želji)

* nekaj granul cvetnega prahu

Zvečer namočiš kosmiče in chio, da se do jutra, prvi zmehčajo, druge nabreknejo. V kosmiče lahko že zvečer zamešaš ščep prave vanilije v prahu, malo cimeta, žlico rožičeve moke.

Zjuraj narežeš večje sadje, manjše pustiš celo. Na vrtu odtrgaš nekaj svežih cvetov vrtnice, pol jih nasekljaš, nekaj pustiš celih. V suhi ponvi prepražiš bučna semena, lahko jih nasekljaš, lahko pustiš cele. V terilniku streš nekaj zrn cvetnega prahu ter pripraviš skuto (jaz sem uporabila kozjo albuminsko skuto, ki je tudi sicer moja najljubša – nežna in sladka).

Kosmiče rahlo pogreješ, vanje vmešaš polovico sadja in nasekljane vrtnice. Preden naložiš v skledico v jed vmešaš še konopljine proteine (ni nujno – so tudi rahlo grenki, tako da z njimi ne pretiravaj, ali pa jed nato osaldi z medom). Ko so kosmiči v skledi, jih potreseš z drugo polovico mešanega jagodičevja, posuješ z bučnicami, cvetnim prahom ter čez vse skupaj nadrobiš malo skute (ki jo zlahka zamenja tudi gost naravni jogurt) ter okrasiš z listi dišeče domače (neškropljene!) vrtnice.

Ovseni kosmiči s chio, jagodami, ribezom,malinami, rožiči, skuto,bučnicami...Res je, da tale zajtrk vsebuje kar nekaj sestavin, a to nikakor ne pomeni, da je priprava zamudna. Sama se rada igram z različnimi kombinacijami in okusi. Včasih je manj res več, vendar pa so kakšne jedi odlične tudi takrat, ko so polne različnih sestavin, okusov in struktur. Takšen zajtrk ima vse – sladkobo rožičev, vanilije in svežega sadja, rahlo tople kosmiče, hladno skuto, hrustljava semena. Pa še nekaj dodatkov za zdravje, moč in energijo. Za dober začetek dneva! Po zajtrku se dan pozna! 😉

 

Dodaj odgovor