Solatni krožnik z mladim krompirjem in sladkim grahom

IMG_5621Včasih nisem imela preveč rada krompirja. Zdaj ga obožujem! Sploh takega, z domačega vrta, povsem mladega. Takšnega, ki ti zaradi tako tanke lupinice kot jo ima, niti na kraj pameti ne pride, da bi ga lupil. Takšnega, ki je odličen pečen v ponvi ali v pečici, z malo rožmarina in grobe morske soli. Takšnega, za katerega je povsem dovolj da ga skuhaš v slanem kropu (kuhan je tako ali tako zelo hitro) in preliješ z malo olivnega olja ali pa ga, še vročega, premažeš z žličko soljenega masla. Ni boljšega!

IMG_5628Na vrtu imamo letos kifelčarja. Ta je sicer najboljši za peko, a meni je izredno ljub tudi kuhan. Z velikim veseljem si ga sproti nakopljem z majhno motiko. Res je, da moram skopati vsaj dva grmička, če se želim vsaj malo najesti. Res je tudi, da je velikost teh krompirčkov zelo različna. Nekateri so že precej veliki, tako da jih moram prerezati na tri dele, drugi so ravno pravšnji za grižljaj ali dva, medtem ko so eni tako majhni, da ne vem, ali bi jih še malo zakopala nazaj v zemljo… Vsi pa so enako odlični. In enkratni za malico ali kot priloga pri glavnem obroku. Tokrat sem si jih pripravila za popoldansko malico. Popoldan mi namreč vedno nekaj ‘manjka’. Morda zato, ker imam kosilo razmeroma zgodaj, do večerje pa pač ne morem počakati. Pa tudi zato, ker se težko uprem svežim dobrotam z vrta in si jih zato privoščim čim večkrat. Krompirčki so bili tokrat del solatnega krožnika, v katerem se je znašel še mlad sladki (sladkorni) grah, malce peteršilja in nekaj kapucink.

kKrompir sem skuhala v vreli, soljeni vodi. Najprej sem vanjo vrgla večje, malo pozneje pa manjše. Oprala sem nekaj solatnih listov (iz sredice glavice, da so res sladki in hrustljavi – ti so najbolj okusni 😉 ) in jih razporedila po krožniku. Mlad sladek grah je sicer užiten tudi povsem surov,  a jaz sem ga vseeno na hitro blanširana v vreli vodi, ga odcedila in prelila z mrzlo vodo. Nato sem večino graha narezala na manjše koščke, nekaj pa sem jih pustila samih. Preden se je krompir skuhal, sem oprala malo mladih peteršiljevih listov, izluščila prvi (navadni) grah ter oprala nekaj majhnih listov kapucink, ter cvetove tako kapucink kot sladkega graha. Večje kuhane krompirje sem razrezala, manjše pustila cele. Krompirju sem primešala sladki grah, grah in peteršilj, jih prelila z oljem in malce limoninega soka, premešala ter razporedila po solatnih listih. Solato sem solila s solnim cvetom, okrasila z listi kapucink ter pisanimi užitnimi cvetovi.

k

IMG_5627

Dodaj odgovor