Vanilijeva prosena kaša z jagodami in cvetovi dišečih vrtnic

Vanilijeva kaša z jagodamiKer je sezona jagod, jih seveda uporabim kjerkoli se le da 🙂 Že same so enkratne, s kepico sladoleda ali grškim jogurtom pa še boljše. Jagode so odlične tudi za razne smoothije, pa seveda sladice – no, teh z jagodami letos še nisem delala, imam pa občutek, da bodo kaj kamlu prišli na vrsto kakšni muffinčki 😉

Vanilijeva kaša z jagodamiSem si pa zato že nekajkrat privoščila zajtrk, kjer so seveda jagode glavna zvezda. Pred le nekaj dnevi sem si za prvi jutranji obrok spekla okusne palačinke, danes sem jagode uporabila z eno mojih najljubših kaš. Takšen zajtrk bi bil lahko tudi hitra sladica, sploh če bi na vrhu dodala še žlico medu.

Tega tokrat nisem uporabila (čeprav, priznam, ga imam zelo rada). Kašo sem namreč skuhala v zelo sladkem mleku, pa tudi jagode so bile sladke (sploh tistih nekaj gozdnih, ki se jih je znašlo vmes 😉 ). ta zajtrk je pripravljen izredno hitro in v sezoni jagod, ga bom še večkrat ponovila (naslednjič s kokosovim mlekom). In čeprav so temperature že visoke, mi zjutraj vseeno velikokrat prija takšen zajtrk. Ne vroč, temveč prijetno topel.

Vanilijeva kaša z jagodamiZajtrk za eno osebo sestavlja:

* 70 g prosene kaše

* približno 2 dcl riževega mleka

* dober ščep prave vanilije v prahu

* nekaj vrtnih jagod ter par gozdnih

* nekaj cvetov domače, neškropljene vrtnice

Vanilijeva kaša z jagodamiDobro oprano proso sem skuhala v riževem mleku, v katerega sem stresla nekaj prave vanilije. Nekje na sredini kuhanja sem dodala na drobno natrgane cvetove vrtnic, ko pa je bilo skorajda kuhano, sem dodala še polovico vseh jagod (opranih ter narezanih na koščke). Kašo sem po kuhanju pustila počivati nekaj miut, da je popila okusno mleko. Če imaš raje, da kaša še ‘plava’ v tekočini, uporabi več mleka in kaše ne pusti počivati. Jaz veliko raje vidim, da je kaša gosta in kremasta. Preden sem si postregla, sem v kašo stresla še drugo polovico narezanih jagod, premešala in preložila v skodelico. Okrasila sem z nekaj svežimi natrganimi vrtničnimi cvetovi.

Čeprav jed na koncu vedno rada opremim z različnimi ‘dodatki’ (tukaj bi zagotovo izredno pasala žlica meda, kokos, pistacija ali mandljevi lističi), sem se tokrat tej ‘skušnjavi’ uprla. Želela sem predvsem oksu po jagodah, vrtnicah in vaniliji – vse drugo bi verjetno prevladalo (sploh če bi z dodatki pretiravala, kot to rada naredim).

Najboljše od vsega pa je, da v tem času končno lahko zajtrkujem na balkonu. O, kako rada imam poletna jutra!

Vanilijeva kaša z jagodami

0 comments

  1. Neja says:

    Midve imava pa res enako zbirko prtičkov, tako papirnatih kot tistih iz blaga. =) Girls with similar taste! Te jagode! Madona pa še vrtnice. Že nekaj časa nazaj sem kupila esenco vrtnice in čakam, čakam, da doma v KR utrgam nekaj domačih vrtnic za kakšen lep recept. Lepo, da si vedno tako sezonska Katja! Čudovita ideja.

    • Katja says:

      Ja, v Ikei se vedno kaj najde 🙂 Tile so že precej stari, kakšne pol leta, ampak jih uporabljam zgolj občasno 😉 So mi pa bolj všeč tisti z manjšimi vrtnicami 🙂 Sezonsko je pa itak najboljše! Čeprav priznam, da imam velikokrat potrebo po poletnem sadju in zelenjavi sredi najhujše zime 😉 Pa hvala Neja, itak veš, da gredo vse pohvale tudi v tvojo smer 😉

Dodaj odgovor