Limonin riž z grahom, kopercem in listi vinske trte z nasekljanimi pistacijami

IMG_5524Ko sem bila mlajša sem vedno jedla riž na enak način. V rižoti s piščančjim mesom, grahom in korenčkom ter malce peteršilja. Kuhanega riža nisem imela preveč rada, sem pa zato kasneje začela toliko bolj eksperimentirati z rižotami. Vanje sem vmešala različno, za klasične rižote ‘netipično’ zelenjavo – npr. brokoli, papriko, bučke, kasneje tudi svež paradižnik, koromač. Namesto mesa tu pa tam raje uporabim sir ali repke kozic (gambere). Prav tako se igram z začimbami in zelišči. Obožujem kurkumo, pa kajenski poper (a obojega po malo) od zelišč pa svež origano, baziliko, timijan…

IMG_5523Čeprav so me doma ‘učili’ da se rižote ne sme mešati, sem to pravilo že zdavanj prekršila. In čeprav starša nista ljubitelja rižote,  je to postala jed, za katero me vedno prosita, naj jo pripravim jaz.

Če želiš, da so vsa zrna kuhana enakomerno, da riž spusti škrob in postane prijetno maslen, je treba riž ves čas mešati. Temperatura mora biti srednja, če je previsoka, se riž sicer hitro skuha, a v sredini ostane surov. Postopno je potrebno dodajati jušno osnovo, riž zalivati in ja, ves čas mešati. Takšna rižota je prava rižota. Seveda z lepim kosom hladnega masla na koncu ter seveda nekaj sira. Pravijo, da je najboljši parmezan, a tega uporabljam zelo zelo redko. Skoraj nikoli. Nisem njegova fanica in če bi ga kupila, bi mi vselej splesnil preden bi ga porabila.

IMG_5531Če vseeno želim, da se riž malo zapeče, to naredim čisto na koncu, ko temperaturo močno zvišam. Sicer pa se v tem primeru raje odločim za ‘fried rice’. Riž skuham, ohladim (še boljši je naslednji dan) in ga nato ‘spečem’ v ponvi, seveda skupaj z vmešanim jajčkom in ostalimi, poljubno izbranimi sestavinami.

Moje rižote so zato raznolike – odvisne od trenutnega navdiha ter od tega, kar najdem v hladilniku (ali poleti – na vrtu). Skoraj vedno pa se med rižem znajde grah. Grah obožujem! Ne spomnim se, da bi ga imela vedno tako rada, kot ga imam rada zadnja leta.

IMG_5525In če že imam tako rada grah, zakaj potem kompliciram s pripravo rižot, mešanjem, z vso različno zelenjavo in začimbami, ko bi si lahko preprosto naredila rizi bizi. Kuhan riž z grahom. Zato, ker mi le-ta nikoli ni bil preveč všeč. Doma se ga pripravlja takole: riž, navaden, okrogel, skupaj z grahom skuhaš v vreli soljeni vodi. Ko je povsem mehek (preveč za moj okus), dodaš žličko margarine in, joj, vem, vegeto. Prvič: margarine ne bi nikoli zamenjala za maslo, ker imam tega čisto preveč rada. Sploh v kombinaciji z olivčkom! Vegeta pa? Kdo jo potrebuje? Če imaš doma vsaj nekaj različnih začimb, si vsakič lahko ustvariš drugačno in unikatno mešanico.

IMG_5528Danes pa sem se namesto ljube rižote, vseeno lotila kar kuhanega riža. Ker si več časa za kuhanje vzamem sredi dneva, se mi včasih zvečer ne da predolgo stati za štedilnikom (čeprav, kot si verjetno opazil(a), so moji obroki vedno precej hitro pripravljeni 😉 ). Kuhan riž je pripravljen hitreje. Grah prav tako. Torej je padla odločitev – rizi bizi bo. In to po moje!

IMG_5532Namesto navadnega riža za rižote in riževe priloge, sem izbrala kombinacijo belega in rjavega jasminovega riža. Seveda sem uporabila grah, dodala pa sem mu narezane mlade liste vinske trte, koperc (mojo novo najljubše zelišče), veliko limone, olivno olje namesto masla ali margarine ter ščep popra. V vse skupaj sem vmešala še nekaj nasekljanih pistacij in to je to. Easy peasy 🙂

IMG_5526Za večerjo za eno osebo potrebuješ:

* 50 g belega jasminovega riža

* 30 g rjavega jasminovega riža

* dve pesti zamrznjenega graha

* nekaj listov vinske trte (mladih ter neškropljenih)

* limonin sok

* lupinica četrtine limone (uporabi bio limono)

* svež koperc

* pest pistacij

* olivno olje

* ščep popra

* kislo smetano (po želji)***

*** če mlečnih izdelkov ne uživaš, jo izpusti

V vreli soljeni vodi sem skuhala riž. Najprej sem vanjo vrgla rjavega, ki se kuha malo dlje, nato še belega. Ko je bil riž že skoraj kuhan, sem dodala naribano limonino lupinico ter zamrznjen grah. V zadnji minuti sem vmešala narezale liste vinske trte. Vse skupaj sem precedila skozi cedilo (da sem se znebila odvečne vode), med riž vmešala nasekljane pistacije, koperc, limonin sok ter olivno olje ter jed naložila na krožnik. Čez vse skupaj sem potresla še malo pistacij, koperca ter limonine lupinice ter riž začinila s poprom.

IMG_5538Moj rizi bizi je prijetno osvežujoča poletna jed. Ravno pravšnja večerja za vroče dni, kot je (bil) današnji. Ko na koncu dneva vseeno paše nekaj toplega, brez predolgega stanja za kuhalno ploščo. Razen soljene vode, riža nisem solila. Namesto tega sem uporabila precej limone, zaradi česar se je zraven odlično podala kisla smetana, ki je vse skupaj oblažila in dodatno osvežila.

Idejo za takšen riž sem našla na internetu, kjer so namesto kisle smetane uporabili feto (nisem imela, škoda), namesto pistacij pa popražene pinjole (nisem imela, ker mi tudi sicer niso pretirano všeč). Sicer pa je jed okusna tako vroča, kot rahlo ohlajena in mrzla. sama sem se odločila za srednjo pot – že zato, ker sem najprej mogla vse še fotografirati 🙂

IMG_5534Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* rjavi dolgozrnati jasminov riž Rapunzel

* bio pistacija, oluščena nepražena in nesoljena Dennree

kalcek+napis_color.ai

 

Dodaj odgovor