Ajdove palačinke z bezgovimi cvetovi in hitro jagodno omako

1Zagotovo se strinjaš, da so palačinke ena najbojših jedi. Vsak ima svoje najljubše. S tem mislim predvsem na nadev, ki ga vsebujejo, saj pri testu večinoma ne eksperimentiramo. No, jaz imam vsekakor najrajše takše, ki so namesto iz pšenične pripravljene iz ajdove moke.

2Če želiš pripraviti 100% ajdove testenine (torej brez primesi kakšne druge moke), moraš najprej ugotoviti pravo razmerje. Meni namreč kar nekajkrat niso najboje uspele, zdja pa z njimi nimam več težav. Še vedno so sicer nekoliko debelejše od običajnih, kar pa me sploh ne moti. Ugotovila sem, da se takšne palačinke veliko lepše spečejo na srednje visoki temperaturi (in ne na povsem segreti, kot običajne palačinke).

Okus ajdove moke mi je zelo blizu in lepo se dopolnjuje tako s slanimi kot sladkimi nadevi. Zato si velikokrat pripravim tudi palačinke, ki so nadevane z različno zelenjavo, gobami, mesom ali sirom. Tokrat sem se vseeno odločila kar za sladko varijanto, ki vsaj zjutraj, najboj tekne.

3Na vrtu je ogromno svežih jagod in vselej hkrati z njii še vedno pridno cveti (in omamno diši) bezeg. Zato sem to dvoje združila in si pripravila, po mojem mnenju, pravi nedeljski zajtrk 😉 Kljub temu da gre za palačinke, pa je takšen zajtrk vseeno zelo hranljiv in seveda zdrav. Že sama izbira moke je boljša, prav tako maščoba ter marmelada iz svežega sadja in medu.

4Na žalost ti še vedno ne morem povedati točnih razmerij za palačinke, ker jih vselej delam po občutku. Okvirno pa ti seveda vseeno povem, koliko česa sem uporabila.

Za 3 malce debelejše palačinke potrebuješ:

* 1 jajce

* 60 g ajdove moke

* približno 100 ml (riževega) mleka

* približno 50 ml radenske

* ščep sode bikarbone in ščepec soli

* čajno žličko stopljenega kokosovega olja

* nekaj cvetkov bezga

* kokosovo olje za peko

Za hitro jagodno ‘marmelado’ potrebuješ:

* približno 10 jagod (čim bolj zrelih)

* žlico medu

Za okras potrebuješ:

* nekaj narezanih jagod

* nekaj cvetkov bezga

* nekaj gozdnih jagod

5Vse sestavine, razen bezgovih cvetov zmešaš (jaz sem uporabila kar palični mešalnik) in maso pustiš počivati vsaj 20 minut. Zmes mora biti primerno tekoča, zato po potrebi dodajaj ali tekočino ali moko. Medtem narediš marmelado. Jagode oporeš, odstraniš peclje, nato pa jim dodaš med in jih, prav tako s paličnim mešalnikom, zmiksaš v gladko zmes. Nekaj jagod narežeš na rezine. Na hitro oplakneš bezeg, ga malce popivnaš s kuhinjsko papirnato brisačko, nato pa iz njega ‘odščipneš’ nekaj malih, posamenih cvetkov.

V ponvi na srednji temperaturi stopiš kokosovo olje. Jaz ga najprej s papirnato brisačko razmažem po celotni površini (da je res vsak kotiček namaščen) nato pa še enkrat dodam žličko maščobe, ki jo razlijem po ponvi. V zmes primešaš bezgove cvetove (po želji tudi cimet, jaz ga tokrat – začuda 😉 nisem) ter tretjino mase vliješ v ponev. Na srednje visoki temperaturi pečeš nekaj minut, obrneš in pustiš še minutko ali dve, da se zapeče še na drugi strani. Ko so vse palačinke pečene, jh premažeš z marmelado (oz. jagodno čežano 😉 ), okrasiš s svežimi jagodami in bezgovimi cvetovi.

6Kot si verjetno opazila, so palačinke pripravljene povsem brez sladkorja. Nadevu sladkobo doda med, sicer pa so (vsaj tiste ‘ta prave’) jagode že same po sebi dovolj sladke. Sploh gozdne.  Testu pa je sladko zaradi riževega mleka. Ta je že samo po sebi veliko bolj sladko od živalskega. Seveda si zraven še vedno lahko privoščiš malo stepene sladke smetane ali pa žlico gostega grškega jogurta z medom. Takšen zajtrk bo res že prava sladica!

7Palačinke so zagotovo na meniju vsaj enkrat tedensko. Včasih slane, drugič sladke. Zdaj, ko je oz. bo sezona svežega jagodičevja, bodo zagotovo prišle na vrsto še večkrat. Komaj čakam na čokoladne s svežimi malinami, pa na palačinke z borovnicami…

8Vsak ima svoje najljubše. Z marmelado, Nutello ali zgolj s sladkorjem in limoninim sokom. Kakšne so moje najljubše? Ne vem. Zagotovo pa takšne, ki sem jih do zdaj delala največkrat. S svežim sadjem, temno čokolado in kokosom.

 

 

Dodaj odgovor