Limonina krema

IMG_5308V tujih receptih sem že večkrat zasledila, da za različne sladice, nadeve za palačinke, premaze za piškote… uporabljajo t.i. ‘lemon curd’. Recept je pravzaprav zelo enostaven, vseeno pa se nikoli nisem lotila in takšne kreme poskusila narediti sama. Ker je tudi nikjer drugje še nikoli nisem poskusila, je ne morem primerjati s tisto ‘ta pravo’. A to, kar sem ‘skuhala’ jaz, mi je všeč 😉

IMG_5309Limonino kremo lahko uporabiš kot namaz na kruhu, dodatek kosmičem ali jutranjim rogljičkom, pa kot nadev za piškoto, pito ali palačinke… Narejena je hitro, zanjo pa potrebuješ le nekaj osnovnih sestavin, za katere verjamem, da jih imaš tako ali tako skoraj vedno v hladilniku.

IMG_5310Receptov za takšno limonino ‘kremo’ (jaz ji pravim kar tako, čeprav v prevodu ne gre ravno za kremo) je ogromno. Nekateri recepti uporabljajo pol celih jajc, pol pa le rumenjakov. Pri nekaterih so rumenjaki sploh v ospredju, beljakov skorajda ni. Potem so tu še variacije s količino limon, sladkorja ter masla. Jaz sem se odločila, da poskusim recept Ine Garten, ki jo, če spremljate Food Network zagotovo poznaš. S svojo oddajo ‘Barefoot contessa’ ali Bosonoga grofica po naše, navdušuje ljudi po celem svetu. V svoji hiši (bolje rečeno vili) v Hemptonsih pripravlja tako slane kot sladke dobrote. Na pogled izredno simpatična gospa, katere recepti vedno izgledajo mamljivo.

IMG_5311Za kremo potrebuješ:

* 3 limone

* 300 g sladkorja

* 115 g masla

* 4 jajca

* ščep soli

IMG_5318_Fotor_CollageZ nožem za lupljenje krompirja olupiš dve večji ali tri manjše limone. Pazi, da hkrati ne olupiš še belega dela, saj ta greni. Limonine olupke nato v multipraktiku zmešaš s sladkorjem, čim bolj fino. Medtem stepeš maslo (ki naj bo sobne temperature) ter mu dodaš limonin sladkor. Sledijo jajca. Enega za drugim vmešaš v zmes, na koncu pa dodaš še limonin sok. Mešanico prestaviš na štedilnik, kjer jo ob konstantnem mešanju (priporočam metlico za stepanje) mešaš približno 10 minut. Temperatura ognja ne sme biti previsoka! Raje mešaj dlje in na nižji temperaturi. Ko skoraj zavre (vendar ne zavre!), odstaviš z ognja in preliješ v stekleno posodo. Zapreš in ohladiš. Najprej na sobni temperaturi, nato v hladilniku.

IMG_5316Kremo sem porabila za hitro priravljeno sladico v kozarcu. Ker je požela tolikošno navdušenje, sem jo v dveh dnev pripravila še dvakrat. Recept zanjo bo kmalu objavljen 😉

0 comments

Dodaj odgovor