Riževi polnozrnati peresniki s stročjim fižolom, praženimi lešniki in limonino lupinico

IMG_5292Naj se najprej opravičim. Res je, da včasih že vnaprej vem, da bom fotografirala določeno jed, večkrat pa se mi zgodi, da se za to odločim v trenutku, ko je jed že na mizi. Zatorej fotografije niso vselej takšne, kakršne bi si želela. A ker v prvi vrsti želim ponuditi ideje in recepte za preproste in hitre jedi, fotografije morda niso tako pomembne. Kljub temu, meni so 🙂 Želim si profesionalnega fotoaparata (do sedaj sem vedno slikala z navadnim, že malce zastarelim digitalcem), želim si fotografskega tečaja. Ker pa to verjetno še ne bo prišlo prav kmalu na vrsto, se bom morala zadovoljiti s svojim malim fotkičem in praktično nič znanja na tem področju 😉

IMG_5287Na žalost tudi nimam primernega prostora za fotografiranje. Naš domači kuhinjski pulit je sicer lep, a za fotografiranje ni ravno najboljši. Enako je z jedilno mizo. Drugih primernih površin na žalost imam, čeprafv sanjam o eni veliki mizi iz surovega lesa…

IMG_5295Kakorkoli, tudi danes sem slikala v zadnjem hipu. Večerjo sem si privoščila, tako kot skoraj vedno, na preprogi pred Tv sprejemnikom 🙂 Svetloba ni najbojša, fotografije prav tako ne. Je pa zato toliko boljši recept, ki je zagotovo recept za ene najbolj enostavnih jedi. A zato nič manj okusnih. Potrebuješ le nekaj sestavin in približno 15 minut časa.

Sama si testenine zagotovo privoščim vsaj enkrat na teden. Če ne za kosilo, pa za večerjo. Všeč so mi tako tople kot hladne. Najbolj od vsega pa riževe ali ajdove. Pa naj bodo z mesom, kozicami, sirom ali zgolj s svežo zelenjavo. Testenine me vedno spravijo v dobro voljo. Prijetno me nasitijo in so kot balzam za moj želodec. Res, z njimi nimam nikakršnih slabih izkušenj (razen s tistimi iz šolske menze, ki so bile vedno razkuhane, kar sem naravnost sovražila 🙂 )

IMG_5289Sestavine, ki sem jih uporabila imam praktično vedno na zalogi. Testenine (uporabiš lahko kakršne koli – tako po obliki kot okusu), zamrznjen stročji fižol (moj najljubši je tisti ozki, okrogli, francoski 😉 ) ter lešnike. Tudi pri številu sestavin včasih velja –  manj je več.

IMG_5293Za eno osebo potrebuješ:

* 100 g riževih peresnikov (ali kakršnih koli drugih testenin)

* dve veliki pesti zamrznjenega stročjega fižola (ker svežega na žalost še ni)

* dobro pest lešnikov

* strok česna

* malo limonine lupinice

* malo svežega peteršilja

* malo svežega timijana

* žličko masla

* sol in poper

* olivno olje

IMG_5296V pečici ali na ponvi na nizki temperaturi približno 15 minut pražiš lešnike. Medtem v slanem kropu skuhaš testenine, v ponvi pa stopiš žličko masla, mu dodaš stročji fižol (še zamrznjenega lahko razrežeš na poljubno velike koščke), malce popražiš in dušiš, da se stročji fižol skuha (zamrznjen je vedno že na pol kuhan, tako da vse skupaj ne potrebuje več kot 10 minutk). Fižol soliš, popraš, mu dodaš nasekkljan česen ter malce pred koncem vmešaš svež peteršilj, malo timijana ter na tanko narezano limonino lupinico. Dodaš še odcejene testenine, ugasneš ogenj in jed preliješ z oljčnim oljem. Pražene lešnike olupiš (kar je zelo enostavno, kožica po praženju kar sama odstopi) ter jih nasekljaš. Testenine premešaš, pretreseš na krožnik in jih posuješ s hrustljavimi oreški, Po želji lahko dodaš še malo svežih zelišč in limonine lupinice.

IMG_5297_FotorSodeč po zadnji fotki… Dobro je bilo 🙂

Dodaj odgovor