Špargljeva juha

Špargljeva juhaVčasih nisem imela rada juh. Zadnje čase jih imam – vse bolj. Sicer mi prijajo predvsem v hladnejših dneh, saj enkratno pregrejejo toplo in razvajajo tako želodec kot, verjamem, dušo. Sploh če so primerno začinjene, pogrejejo bolj kot karkoli drugega.

Špargljeva juhaDanašnja juha sicer ni močno začinjena. Je nežna, kremna in gosta. Zadnje dve lastnosti sta pri mojih juhah obvezni. Nikakor ne maram redkih, vodenih juh, pač pa svilnate in kot rečeno, kremne in goste. Prav tako so juhe, ki jih kuham, vedno bolj podobne otroški kaši ali skorajda pireju, tako goste so. A meni  takšne pač najbolj teknejo.

Špargljeva juhaNa žalost se sezona špargljev počasi končuje. Letos sem jih uporabila v različnih receptih. Kombinirala sem jih z jajci, testeninami, polento, jih nadevala v slane palačinke, zmaešala v  različne rižote (različne mislim predvsem na to, da so moje rižote včasih resda narejene z rižem, velikokrat pa riž zamenja ajdova kaša, proso, kvinoja…). Vselej pa mi je bilo špargljeve škoda za juho. Danes je končno prišla na vrsto tudi ta.

Špargljeva juha

Potrebovala sem:

* dva krompirja

* manjši šopek špargljev (približno 10)

* zvrhano čajno žličko masla

* sol

Za juho sem uporabila star krompir, čeprav je na voljo že nov. Starejši krompir je za juho vsekakor boljši, saj vsebuje več škroba in juho bolj zgosti. Krompir sem olupila, špargljem odlomila spodnje, trše dele ter jih narezala. V slano vodo sem dala krompir, vodo zavrela in čez nekaj časa dodala še šparglje. Nekaj vršičkov sem prihranila za okras. Zelenjavo sem skuhala do mehkega, nato pa jo s paličnim mešalnikom zmiksala do gladke konsistence. Juhi sem dodala še žličko maslo in ščep soli. Nato pa uživala v slastni kremni juhici!

Špargljeva juha

Dodaj odgovor