Polpeti iz prosene kaše

proseni polpetiPolpeti so ena izmed jedi, ki jih nisem jedla že res dolgo. Vsaj tistih ‘pravih’, mesnih polpet ne. Sem pa zadnja leta eksperimentirala z drugačnimi vrstami polpet. Večkrat sem že naredila čičirikine, ki so moje najljubše. Tudi iz belega fižola sem jih že delala, pa s kvinoje in amaranta.

proseni polpetiDanes sem si po dolgem času zopet zaželela polpet. V bistvu sem hotela narediti nekaj iz prosene kaše, pa nisem vedela kaj točno bi. Proseno kašo imam rada. Sama po sebi je sicer brez nekeka pravega okusa, zato ob sebi vedno potrebuje še nekaj dobrih sestavin. Odlična je v jabolčni čežani, pa v gostih kremnih juhah. Tudi kot ‘rižota‘ je lahko zelo zanimiva, sploh, če ji družbo dela izbrana zelenjava, nekaj okusnega sira in dobro oljčno olje.

proseni polpetiDanes žal nisem imela na razpolago veliko sestavin, s katerimi bi bila kaša bolj okusna. V hladilniku je ležalo še pol neporabljene bučke, na vrtu pa zaenkrat ni prav veliko drugega kot različna zelišča. Smo pa v zadnjem času vedno dobro založeni z domačimi jajci (veliko jih porabim za peciva, nekaj pa za omlete in palačinke), sem se odločila za polpete. Na spletu sem poiskala recept, nato pa ga, tako kot vedno, priredila po svoje 🙂

Za 6 polpet sem potrebovala:

* 65 g prosene kaše

* 1 jajce

* 2 žlički tapioke, premešane z eno žličko vode (namesto tapioke lahko brez problema uporabiš koruzni škrob oz. gostilo po izbiri)

* malo svežega peteršilja, timijana, drobnjaka in origana

* sol, poper

* približno tretjina bučke

* maščobo za pečenje

proseni polpetiNajprej sem kašo dobro oprala. Pred kuhanjem sem jo za nekaj ur namočila, vendar to ni nujno potrebno, sploh če nimaš časa oz. o kosilu navadno ne razmišljaš vnaprej… Nato sem jo skuhala v slani vodi. Po kuhanju kašo vedno pustim, da malo počije in popije odvečno tekočino. Danes sem jo tako tudi popolnoma ohladila. Medtem sem naribala malo bučke, jo dobro solila, da je spustila odvečo tekočino, čez približno 20 minut pa ožela. Stresla sem jo kar na cedilo in nad koritom z vilico pretlačila. Tako je vsa voda odtekla naravnost v lijak 🙂

Razžvrkljala sem jajce, mu dodala nasekljana zelišča, naribano bučko, sol, poper, tapioko in seveda kuhano, ohlajeno kašo. Vse skupaj sem postavila v hladilnik, da je zmes malo počila, gostilo opravilo svoje delo, sestavine pa se prepojile.

Na kokosovem olju sem nato spetkla polpetke. S pomočjo večje žlice sem na ponev dala ‘kupčke’ zmesi in jih po potrebi še malce oblikovala. Takšne polpete so namreč drugačne od običajnih in jih ne moreš z roko oblikovati v želeno obliko. Zato si pač pomagaš z žlico 🙂

Polpete sem pekla približno 5 minut na eni in 5 minut na drugi strani. Okrasila sem jih z malce svežega timjana in drobnjakovimi cvetovi. Polpete so bile odlične, tapiokina moka, ki deluje tako kot koruzni škrob, torej kot gostilo, je odlično opravila svoje delo. Polpete niso razpadale, ampak so bile čvrte – ravno takšne, kakršne polpete morajo biti.

Kosilo je bilo odlično, pa tudi nasitno. In zelo pomladno 🙂

p.s.: uporabiš lahko katerakoli zelišča, namesto drobnjaka se lahko odločiš tudi za mladi por ali čemaž.

proseni polpetiŽivila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* tapioka Doves farm

kalcek+napis_color.ai

 

3 comments

  1. Pingback: cook eat and smile

Dodaj odgovor