Nutella muffini

Nutella muffinsŽe od nekdaj se je pri nas doma rado peklo. Najprej je za sladice skrbela mami, nato sem v nekem obdobju to opravilo prevzela jaz. In takrat sem spekla res veliko različnih sladkih dobrot. Od tort, različnih sadnih in čokoladnih peciv, piškotov, zavitkov… Zdaj pečeva obe, je pa res da manj kot včasih. Navadno ob vikendih. Enkrat jaz, drugič ona. Sicer bi z veseljem preizkusila še kar nekaj receptov, a nekako kar ne pridejo na vrsto. In zakaj ne? Iskreno, ker je zanje potrebno toliko različnih sestavin, ki jih navadno nimamo pri roki ali pa je postopek vse preveč zakompliciran. Tako se zanje na koncu nikoli ne odločim(o).

Nutella muffiniRaje naredim kar preverjene, dokaj ugodne slaščice. Čeprav je marsikatero pecivo, tortica ali kakšna druga slaščica v bližnjem supermarketu veliko cenejša kot nakup vseh sestavin, potrebnih za peko doma, da ne štejemo časa, ki ga potrebuješ za pripravo in peko, je nekaj povsem drugega, če bližnje razveseliš z doma pripravljenim posladkom. Poleg tega z vonjem sveže pečenega peciva v trenutku napolniš celotno kuhinjo (če ne že cele hiše). In to, da veš, kaj vse v pecivu dejansko je… je le še dodaten plus!

Nutella muffiniEna najenostavnejših sladic so zagotovo muffini. Zanje ne potrebuješ električnega mešalnika, niti posebnih sestavin ti ni potrebno kupiti, saj je navadno vse to že doma. Priprava je hitra, spečeni pa so en dva tri. Vse skupaj ti bo vzelo približno 45 minut (skupaj s pečenjem, med katerim že lahko počneš kaj drugega 😉 ).

Nutella muffiniKot veš, so si muffinčki lahko zelo različni. Sadni, čokoladni, vanilijevi… kakršnikoli. Če sem iskrena, je pomemben le recept za osnovno testo (torej koliko moke, jajc in mleka potrebuješ), vse ostalo lahko prilagodiš svojemu okusu (ter razpoložljivim sestavinam). Sama sem poskusila že nekaj različnih receptov, a daleč največji ‘hit’ so zagotovo Nutella muffini. Radi jih imajo vsi (ne glede na leta 😉 ). Ja res, Nutelle navadno nimamo na zalogi (saj jo takrat, ko je doma, hitro zmanjka). Namesto Nutelle sem zato nekoč že poskusila z navadno čokolado. Torej sem namesto žlice Nutelle, v kolaček potisnila nekaj koščkov milke. Tudi OK, a z Nutello vseeno zmagajo 😉

Nutella muffiniZa 12 muffinov:

* 220g moke

* 1 pecilni prašek

* 200 ml mleka (približno)

* 80g kakava (jaz dam pol grenkega, pol sladkega)

* 100g sladkorja

* 2 jajci

* 2 žlički vanilijevega sladkorja

* 90g mehkega masla

* Nutella

Moko preseješ, dodaš sladkor, pecilni prašek, kakav  in vanilijev sladkor ter premešaš.

Dodaš jajca, mleko in stopljeno maslo in ponovno dobro premešaš. Toliko, da nastane gladka, enakomerna zmes. (Mleko dadajaj postopoma, ne vsega naenkrat. Morda ga bo potrebno manj kot 2dcl.)

Pekač za muffine obložiš s papirčki ter vanje do polovice nadevaš zmes. Nanjo naložiš žlico Nutelle in prekriješ s preostalo maso. Nekje do roba modelčkov.

Pečeš v ogreti pečici na 175, približno 20-25 minut (je odvisno od pečice).

Če nisi prepričan(a) ali so pečeni ali ne, v muffin zapiči zobotrebček. Če na njem ni ostankov testa, so pečeni.

Nato sledi ‘krasitev’. Navadno naredim le preprost obliv, ki ga potresem z lešniki.

Za preliv:

* pol mlečne in pol temne čokolade

* malo masla in sladkorja v prahu

* nasekljani lešniki (lahko pa tudi kokos ali kaj drugega)

Preliv narediš tako, da nad vodno kopeljo stopiš čokoladi ter maslo. Torej, večja posoda z vodo, na njej manjša posoda s čokolado in maslom. Posoda, kjer je čokolada, naj se ne stika posode z vodo pod njo.

Ohlajene muffine premažeš s stopljenim čokoladnim oblivom ter posuješ z lešniki.

Končni izgled je približno takšen, kot vidiš na spodnji sliki. Slika je nastala že nekaj časa nazaj, s telefonom, a jo vseeno pripenjam.

Tokrat pa sem se malce poigrala in muffine okrasila s kremo, ki sem jo napolnila v dresirno vrečko. Želela sem namreč, da bi muffini pridobili na višini. Za tokratno krasitev sem potrebovala še sladko smetano, sicer pa sestavine ostajajo enake.

Za kremo potrebuješ:

* pol mlečne in pol temne čokolade

* maslo in sladkor v prahu

* nekaj žlic sladke smetane

Zopet sem vse stopila nad kopeljo, čisto na koncu sem dodala smetano. Nato sem kremo postavila v hladilnik (za kar nekaj ur!), da se je povsem ohladila. Nato sem jo z električnim mešalnikom dobro zmiksala, kremo napolnila v dresirno vrečko, v katero sem vstavila plastičen pripomoček za krašenje, in tako okrasila muffine. Čez kremo sem nastrgala nekaj temne čokolde in muffine postavila v hladilnik, da se je krema dodatno strdila.

Nutella muffiniŽal nimam primernega pripomočka za tovrstne okraske, zato ni izpadlo tako, kot sem si želela. Ob priliki moram kupiti kovinske vstavke za vrečkice, s katerimi je krašenje velik enostavnejše, predvsem pa je končni izdelek mnogo lepši 🙂

Ker sem ravno imela čas in se mi je ljubilo malce ustvarjati sem za muffinčke naredila še zastavice. Čisto preprost trik, s katerimi lahko svojim muffinčkom dodaš tisto malo piko na i. Da tudi, če slučajno ne bi bili okusni, (kar itak da bodo! 😉 ), bodo vsaj lepi 😉

In kako do zastavic? Potrebuješ nekaj običajnih lesenih zobotrebčkov ter pisan papir (lahko zavijalni, lahko reklamni, revijalni, časopisni…). Iz papirja izrežeš trak in ga na polovici prepogneš. Notranjo stran premažeš z lepilom, v pregib vstaviš zobotrebček in zalepiš. S škarjami nato oblikuješ konico zastave – lahko pa tudi ne, po želji. Če nimaš primernega paprija, lahko uporabiš čisto navadnega, nato pa iz časopisa ali barvnega papirja izrežeš srček, rožico, začetnico imena… in jo nalepiš na trak. Simple as that! 😉

Na trak lahko napišeš tudi sporočilce ali ime tistega, ki mu je muffin namenjen. Majhna pozornost, velik učinek! 😉

2 comments

Dodaj odgovor