Vrtnice za dan žena. Iz listnatega testa.

Vrtnice iz listnatega testaDanes je dan vseh žensk. Mladih in starih. Vernih in nevernih, svetlopoltih in temnopoltih. In čeprav sem načeloma proti temu, da se zgolj na tak dan spomnimo in presenetimo damice, ki krasijo naš vsakdan, pa se vseeno spodobi, da se s kakšno malenkostjo spomimo nanje.

Na dan kot je današnji so trgovine polne cvetja. Ne le cvetličarne, vsaka živilska trgovina ima, navadno nekje blizu blagajne, vrče sveže rezanega cvetja. In gneča na ta dan je velika. Navadno sem bila tudi sama ena tistih, ki je izbirala šopek. Tokrat pa sem hotela nekaj drugačnega. Nekaj, v kar bom vložila vsaj malce truda in pozornosti. Zato sem se odločila da vrtnic letos ne kupim, ampak spečem 😉 Idejo sem dobila na internetu, kje pa drugje 😉 Seveda sem recept priredila po svoje. Rezultat so simpatične in okusne vrtnice, oziroma pecivo iz listnatega testa z okusom po jabolkih in cimetu. Naj povem, da je priprava tako zelo enostavna, da se peke še vedno lahko lotiš danes, sploh če si pozabil-a presenetiti ženske, ki so v tvojem življenju zares pomembne.

Vrtnice iz listnatega testa Vrtnice iz listnatega testa

Za 3 rožice potrebuješ:

* pol zavitka že razvaljanega listnatega testa

* eno jabolko

* sladkor

* nekaj kapljic limoninega soka

* vanilijev sladkor

* cimet

* en strt klinček (po želji)

Na tanke krhlje narežeš jabolko (peške seveda izločiš). Sladkaš lonec vode, ki jo zavreš. V vrelo vodo za dve do tri minutke vržeš narezano jabolko. Odcediš, pokapljaš z malo limone, da jaboka ne porjavijo ter ohladiš.

Vrtnice iz listnatega testa   Vrtnice iz listnatega testaTesto razgrneš in razrežeš na trakove (približno 5 ali 6. jaz sem tri uporabila za vrtnice, dva sem prihranila za nekaj drugega)

Na obod (glej fotografijo zgoraj) položiš rezine jabolka ter potreseš z vanili sladkorjem, cimetom in strtim klinčkom. Nato trakove tesno zaviješ v rolico, tako da dobiš vrtnice. Spodnji del (tam, kjer je samo testo) s prsti stisneš skupaj in vrtnice položiš v papir za muffin.

Preložiš jih na peki pekač (jaz sem za podlago uporabila še peki papir, ki je bil v zavitku listnatega testa, ni pa nujno). Pečeš v vnaprej ogreti pečici na 175 stopinjah Celzija približno 20 – 25 mnut.

Vrtnice iz listnatega testa

Takole izgledajo vrtice, tik po izstopu iz pečice 🙂 Pusti jih, da se dobro ohladijo.

Vrtnice iz listnatega testa

Pečene in ohlajene vrtnice potresi s sladkorjem v prahu.

Vrtnice iz listnatega testa

Vrtnice iz listnatega testa

Jaz sem jih nato naložila na manjši porcelanaski podstavek in postregla. Ženskemu delu družine seveda! 😉

Vrtnice iz listnatega testa

Malo drugačno darilce, se ti ne zdi? Če ti je ljubše, svoje drage dame še vedno lahko presenetiš s cvetjem. Predlagam pa ti, da jih nabereš sam-a. Pa ne zato, ker je ceneje, pač pa zato, ker s takšnim darilom presenetiš bolj kot s kupljenimi tulipani. Jaz sem letos nabrala šopek zvončkov in skupaj s pecivom so bili zadetek v polmno! 😉

Dodaj odgovor