Ajdove testenine z artičokami, paradižnikom, belim fižolom in črnimi olivami

Testenine z artičokamiTestenine so zagotovo ena najboljših jedi. Kdorkoli se jih je izmislil, kapo dol! 🙂 Ne samo da so nadvse enostavne za pripravo, ampak jih lahko pripraviš na 1001 način. Jih ješ vroče, tople ali hladne, jih gratiniraš v pečici, kombiniraš z mesom (pečenim ali kuhanim, celo sušenimi mesninami), morskimi sadeži (zopet, pečenimi ali npr. dimljenim lososom), gobami, stročnicami, sirom, skuto ali kislo smetano ter celo konzervirano hrano – npr. tunami… In potem izbiraš: navadne bele testenine, polnozrnate, ajdove, riževe… Špagete, makarone, peresnike, rezance, svedrčke, metuljčke… Možnosti je res nešteto. In najboljše od vsega? Za pripravo odličnih testenin ne potrebuješ prav nobenega kuharskega znanja.

Testenine z artičokamiPo mojih izkušnjah so testenine ena izmed jedi, ki so kuhane točno v času, napisanem na embalaži. Redkokdaj se zgodi, da proizvajalci ‘zgrešijo’. Osebno imam rada malce trše testenine, torej, ‘na zob’. Če imaš raje mehkejše, jih pusti še kakšno minuto dlje. Zavreš torej večji lonec z vodo, jo soliš in vanje strešeš testenine. Zmanjšaš ogenj in kuhaš toliko časa, kot je napisano na embalaži. Pazi le, da bo voda veš čas nežno brbotala. Nikakor ti med kuhanjem v vodo ni potrebno dodajati olja – to, da se zaradi tega ne bodo zlepile, je velik lari fari.

IMG_0665Če se odločiš za vroče testenine v omaki, je fino, da malce vode, v kateri so se kuhale testenine prihraniš in jo dodaš omaki. Ta bo lepo združila vse okuse. Testenine odstavi iz ognja malo pred koncem kuhanja, jih odcedi, dodaj omaki ter kuhaj še minuto ali dve. Daj jim možnost, da se spoznajo z omako 😉

Če pa se odločiš, da boš jedel hladne testeninske ‘solate’, kuhane testenine dobro odcedi in speri pod hladno tekočo vodo. Tako boš preprečil-a, da bi se še dodatno mehčale. Te nato le prelij z oljem, saj se ti bodo sicer zlepile. Hladnim testeninskim solatom najbolj prija sveža zelenjava, pa tudi avokado, različni siri, oreščki in semena. Ter veliko dobrega, kvalitetnega olja ter začimb in zelišč (svežih ali suhih).

IMG_0667Jaz pa sem se tokrat odločila za srednjo pot. Za hladne testenie s toplo zelenjavo 🙂 Izbrala sem ajdove svedrčke, kuhane na hitro ohladila in prelila z olivnim oljem. V ponvi sem na srednji temperaturi pogrela bel fižol (uporabila sem tistega iz pločevinke, ter ga pred uporabo dobro sprala pod tekočo vodo ter odcedila, da se je čim bolj osušil), mu dodala na četrtine narezane češnjeve paradižnike ter malce, na tanjše trakove, narezane rdeče paprike. Vse skupaj sem na ognju pustila le toliko časa, da se je zelenjava rahlo pregrela. Nato sem dodala še nekaj vloženih artičok ter narezanih črnih oliv. Pa veliko suhe bazilike.

Zelenjavo sem stresla v večjo skledo, ji primešala kuhane testenine, rahlo solila in prelila z olivnim oljem. Nato sem testenine servirala na krožnik in uživala 🙂

Testenine z artičokamiZa vse skupaj sem potrebovala dobrih deset minut. Medtem ko so se kuhale testenine (cca. 7 minut), sem zrezala zelenjavo, jo rahlo pogrela, nato vse skupaj premešala ter začinila in kosilo je bilo na mizi. Veliko hitreje kot naročanje hrane na dom ali čakanje na postrežbo v bližnji restavraciji.

Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* bio ajdove testenine Felicia

* bio vložene artičoke Cereal terra

* bio beli fižol Cannellini v pločevinki Ecor

kalcek+napis_color.ai

Dodaj odgovor