Polpetki iz kvinoje in sladkega krompirja

Polpetk iz kvinoje in sladkega krompirjaRecept za polpetke sem našla zadnjič, nekje na spletu. So se mi zdeli zelo zanimivi, sploh ker sta glavni sestavini dve izmed mojih trenutno najljubših. Kvinoja in sladki krompir.

Polpetk iz kvinoje in sladkega krompirjaNi minilo dolgo, pa sem jih poskusila pripraviti tudi sama. Zagotovo to niso običajni, kompaktni polpetki, saj pravzaprav ne vsebujejo ničesar, kar bi jih zares povezalo (na primer jajce). Zato so nekoliko bolj delikatni in je z njimi potrebno ravnati z malce več pozornosti. A v originalnem receptu jajca ni bilo in tega sem se tokrat držala. Je očitno že prav tako 🙂 Če te zanima kako sem jih pripravila, pa vabljena-a, da bereš dalje…

Polpetk iz kvinoje in sladkega krompirja

Potrebovala sem:

* 2 skodelici kuhane kvinoje

* dva, v pečici pečena sladka krompirja (ti so zelo različnih velikosti, jaz sem uporabila dva srednje velika)

* sladko mleto rdečo papriko

* ghee (kuhano maslo); seveda lahko uporabiš kakršnokoli maščobo želiš

* manjšo čebulico

* strok česna

* sol

* poper

* timijan

Najprej sem skuhala kvinojo. Po navodilih, torej v vreli slani vodi. Po kuhanju sem jo pustila, da malce počije in popije odvečno tekočino (če je ostane preveč, jo odlij) in se ohladi.

Medtem sem na krhlje narezana sladek krompir, čezenj prelila stopljeno maslo, ga malce solila, potresla s sladko mleto papriko in pekla v pečici na 200 – 220 stopinjah približno 20 minut. Pečenemu sem odstranila kožico in ga z vilico pretlačila.

Na gheeju (kuhanem maslu) sem popražila čebulico, jo solila in čisto nakoncu dodala še nasekljan strok česna. Toliko, da zadiši, in vse skupaj primešala kvinoji.

Nato sem pretlačenemu krompirju dodala kvinojo, solila in poprala ter dodala nekaj ščepcev suhega timijana. Zmes sem dobro premešala, nato pa iz nje oblikovala kroglice, ki sem jih nato rahlo sploščila – le toliko, da so dobili obliko polpet.

      IMG_4224    IMG_4227

Lahko bi jih spekla takoj, a sem zmes naredila že prej, jedla pa sem pozneje. Zvečer namreč nisem imela časa za kuho, zato sem si zadeve malce poenostavila 🙂

Polpetk iz kvinoje in sladkega krompirjaTako so polpetki nekaj ur počivali v hladilniku, preden sem se lotila peke. Pred pečenjem sem oprala še malce rukole, ki se k sladkemu krompirju odlično poda. Zabelila sem jo z nekaj kapljic limone, olivnim oljem in ščepcem soli. Sladek krompir je namreč res zelo sladek. Kljub začimbam, ki sem jih dodala. Morda bi lahko naredila še bolj pikantne polpetke, a nekako se vedno bojim, da ne bo na koncu že preveč pekoče 🙂 In ker rukola nekoliko zagreni, je odlična spremljevalka sladkega krompirja. Podobno kot tudi grenki radič…

Z omakico nisem komplicirala. Preprosto sem odprla lonček kozjega jogurta, mu dodala ščepec soli, nekaj kapljic limoninega soka in olje. Tokrat konopljino (to je tista zelena stvar na jogurtu, ki se lepo vidi tudi na fotografiji – skoraj tako zeleno je kot bučno, a okus olja iz bučnih semen mi ni všeč – medtem ko bučnice zelo 🙂 )

Polpetki iz kvinoje in sladkega krompirjaNato je končno prišla na vrsto peka polpetk. Segrela sem ponev, nanjo kapnila nekaj maščobe in jih najprej na eni, nato na drugi strani popekla. Previdno in počasi. Polpetke sem si raje spekla dvakrat, saj jih je prišlo kar nekaj. Če bi spekla vse naenkrat bi se že ohladili. Zate ne vem, a jaz resnično ne maram, da se mi tople jedi predčasno ohladijo 🙂

Polpetki iz kvinoje in sladkega krompirja

0 comments

Dodaj odgovor