Ajdove palačinke z mandljevo moko, borovničevo – čokoladnim nadevom, mandlji in zdrobljenimi kakavovimi zrni

Ajdove palačinke z mandlji + čokoladno borovničev nadev + mandlji,borovnice in kakavova zrnaŽe zgodaj zjutraj je kuhinjo napolnil vonj sveže pečenih palačink. Zate ne vem, a jaz ne poznam nikogar, ki jih ne bi maral.

Sama jih vsakokrat pripravim drugače. Ni pa drugačen le nadev, tudi s testom se rada igram. Dolgo časa sem vztrajala pri ajdovih, v zadnjem času pa sem poskusila tudi s kamutovo moko ter seveda s pirino, ki sem jo zadnje mesece nekoliko zapostavljala. Vse so okusne, vsaka na svoj način. Včasih se odločim in naredim debelejše, drugič tanjše. A moram priznati, da imam, verjetno za raziko od večine, raje malce debelejše.

Ajdove palačinke z mandlji + čokoladno borovničev nadev + mandlji,borovnice in kakavova zrnaDanes sem ajdovi moki dodala še mandljevo moko, ki sem jo zadnjič dobila v Kalčku, eni najbolje založenih ekoloških trgovin pri nas. Mandljeva moka se navadno uporablja za peciva in zagotovo bom kmalu nekaj spekla 😉 A tudi palačinke so neke vrste sladica. No, moje današnje zagotovo sodijo v kategorijo – super sladko 🙂

Ajdove palačinke z mandlji + čokoladno borovničev nadev + mandlji,borovnice in kakavova zrnaMandljeva moka pa ni le okusna, tudi zdrava je, Pravzaprav gre za fino mlete mandlje, za katere pa vsi vemo, da so zelo dobri tudi za telo. V njih je ogromno vitamina E in vitaminov B skupine, hkrati pa so bogat vir železa, kalija, magnezija ter antioksidantov.

Naj še povem, da bi v teh mojih palačinkah lahko uživali tudi vsi, ki so občutljivi (ali celo alergični) na gluten. Tako ajdova kot mandljeva moka ga namreč ne vsebujeta. Prav tako pa so palačinke narejene brez mleka, saj sem tokrat namesto običajnega uporabila riževega. Ta je že sam po sebi zelo sladek, zato se v maso za palačinke odlično poda. Če poleg vsega ne jesti niti jajc, verjetno že veste da jih lahko nadomestite z namočenimi lanenimi semeni ali chio. Sama še vedno prisegam na jajca, sploh če so iz domače reje.

IMG_0508

Ajdove palačinke z mandlji + čokoladno borovničev nadev + mandlji,borovnice in kakavova zrna

Za 4 palačinke sem potrebovala:

* 60 g ajdove moke

* 15 g mandljeve moke

* ščep soli

* ščepec sode bikarbone

* čajno žličko vinskega kamna

* 2 jajci

* riževo mleko

* čajno žličko kokosovega olja

Za nadev sem uporabila:

* doma narejen čokoladni namaz oziroma preliv

* sveže borovnice

Okras:

* nasekljani mandlji

* sveže borovnice

* zdrobljena kakavova zrna

* domač čokoladni preliv

Postopek:

Moko sem presejala in jo zmešala z ostalimi suhimi sestavnami. Jajca sem z vilico razžvrkljala, nato pa jim dodala suhe sestavine. Dolila sem malo riževega mleka in vse skupaj zmiksala z električnim mešalnikom. Maso sem pustila pučivati približno 15 minut oziroma toliko časa, da sem pripravila ostale dobrote za v in na palačinke 🙂

Nasekljala sem nekaj čez noč namočenih in olupljenih mandljev, pripravila surova zdrobljena kakavova zrna in čokoladni namaz. Ker je v hiši ponoči precej hladno, se namaz zaradi kokosovega olja strdi, zato sem lonček z njim rahlo pogrela v plitki posodi z vodo. Večino borovnic (ki sem jih čez noč odtalila – uporabila sem namreč zamrznjene) sem z vilico rahlo pretlačila, nekaj pa sem jih pustila za okras.

Pred peko sem v testo zamešala nekaj stopljene kokosove maščobe, prav tako pa sem na njej palačinke tudi spekla. Tokrat so nekoliko temnejše. Ugotavljam ali je to zaradi mandljeve moke ali pa sem jih na vročini pustila malce dlje kot po navadi 🙂 Bo treba ponoviti, da se prepričam 😉

Ker so palačinke malo debelejše od običajnih jih nisem mogla lepo zviti. Zato sem naložila eno nad drugo. Prvo palačinko sem premazala najprej z pretlačinimi borovnicami, nato pa jih prelila s čokoladnim namazom. Sledila je še ena palačinka, ki sem jo potresla z mandlji in kakavovimi zrni, prelila še z malo čokoladniega preliva in okrasila z nekaj svežimi borovnicami.

Ajdove palačinke z mandlji + čokoladno borovničev nadev + mandlji,borovnice in kakavova zrnaNad okusom sem zelo zadovoljna. Nad izgledom? Tokrat malce manj 🙂 Obljubim, bom vadila 🙂

Rahla kiselkost borovnic se odlično ujema s sladkim čokoladnim prelivom. Piko na i doda hrustljavost nasekljanih mandljev in prijetno grenkih kakavovih zrn (ta vsebujejo magnezij in železo, ki prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, pa krom, fosfor, kalij, cink in baker. Vitamine skupine B, vitamin C in vitamin E. veliko aminokisline in antioksidantov. Toraj, ni da ni 🙂 ) Palačinke pa? Rahle, okusne, sladke. Mandjeva moka je res odlična! Riževo mleko pa… zagotovo veliko slajše kot kravje.

Ajdove palačinke z mandlji + čokoladno borovničev nadev + mandlji,borovnice in kakavova zrnaSeveda lahko uporabiš katerikoli čokoladni namaz ali preliv. Ker ga doma nisem imela, sem ga pač pripravila sama. Količin sestavin ne poznam. Delala sem po občutku. In sicer nekako takole: stopila sem kokosovo olje, ga zmešala z veliko žlico sladkorja (tudi kokosovega 😉 ) ter žlico 100% kakava v prahu. Nato sem mešanici dodala ščep vanilije v prahu, malo cimeta in zdrobljeno nageljnovo žbico (klinček 😉 ).

Ajdove palačinke z mandlji + čokoladno borovničev nadev + mandlji,borovnice in kakavova zrnaDa sem se zares dobro okrepila pa sem si poleg palačink privoščila še sojin jogurt. Navadno sojinih izdelkov ne kupujem, tokrat pa sem naredila izjemo. In sploh ni bilo slabo! Odločila sem se za naraven okus jogurta, ki pa sem mu dodala malce borovničevega soka, ki je ostal od taljenja zamrznjenih sadežev.

IMG_0512

Ajdove palačinke z mandlji + čokoladno borovničev nadev + mandlji,borovnice in kakavova zrna

Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* bio mandljeva moka Rainbow Wholefoods

* bio rižev napitek Provamel

* bio zdrobljena kakavova zrna dragon Food

* bio sojin jogurt Yofu Provamel
Kal--ek-ekolo--ke-trgovine-najve--a-izbira

0 comments

Dodaj odgovor