Proso s šampinjoni in špinačo

IMG_0514Jed, ki je nastala povsem slučajno. Na hitro, zgolj zato, da uspešno (in čimprej) zapolnim lačen želodček. Jed s sestavinami, ki jih je bilo potrebno čim prej porabiti, da ne bi izgubile vsega, kar je dobrega v njih. In ne le, da je nastala brez vnaprej pripravljenega ‘plana’, tudi zelo hitro je bila gotova. Pa še okusna! Kaj češ lepšega? 😉

IMG_0517Najprej sem skuhala proseno kašo. Meni je super, je pa res, da na krožniku potrebuje malce več spremljevalcev, da pridobi na okusu. Medtem ko se je kuhala sem narezala zelenjavo. Sveže rjave šampinjone, malo sveže špinače in rdeče paprike, pa list rdečega radiča. Ter seveda tisto, kar je osnova vsake t.i. rižote. Drobno nasekjana čebula, v tem primeru tudi česen.

IMG_0519Pa sem se lotila. Popražila sem čebulico, ji dodala ščep kurkume, suhega timijana, soli, popra in kajenskega popra. Nato so na vrsto prišle gobice. Ko so se prepražile sem dodala še papriko, špinačo in radič. Vse skupaj sem še malo popražila ter čisto majhno zalila z vodo. Še en ščep soli in popra, suh timijan, košček masla in brizg limoninega soka. Ter malce naribane limonine lupinice tudi.

IMG_0520Proseno rižoto sem naložila na solatno posteljico oziroma bolje rečeno na nekaj listov vitlofa ter vse skupaj prelila s tistim, kar obogati prav vsako jed – z olivnim oljem.

IMG_0515Saj res… priloga. Tokrat bolj skromna. Nekaj korenčkov, pečenih v pečici – po mojem so takšni veliiiko boljši kot kuhani.

Proso je osnovna sestavina bujte repe (super slovenska jed), jaz pa ga naredim tudi v kombinaciji z različno drugo zelenjavo. Na primer takole, ali pa takole 😉 Cvetačna juha je s prosom še boljša. Sicer pa je proso odlično tudi sladko. Na primer s čežano, suhimi brusnicami in kokosom, ali pa pečeno v pečici, kot na primer tale. Ideja za hiter zajtrk, malico ali zdravo sladico v kozarcu najdeš na tej povezavi. 

0 comments

Dodaj odgovor