Sladki krompir v kremni juhi

Juha iz sladkega krompirjaNe, tole ni bučna juha. Niti ne korenčkova. čeprav zaradi barve verjetno najbolj spomija nanju. Tale juha je iz sladkega krompirja.

Če spremljaš blog, veš, da sm po novem povsem navdušena nad njim 🙂 Še vedno najboljši mi je pečen v pečici. A ker ga, takšnega, zadnje čase res pogosto jem, sem se danes odločila za malce drugačen recept.

Juha iz sladkega krompirjaOdločila sem se za juho. Ker v takem vremenu res prija. Za kosilo juhe skora nikoli ne jem, privoščim si jo raje za popoldansko malico. Nekaj toplega in kremnega za želodček. In za potešitev lakote pred večerjo.

Juha iz sladkega krompirjaZa recept sem sicer pobrskala po spletu, a se ga nisem povsem držala. Ja, uporabila sem enake sestavine, količine pa povsem prilagodila sebi oziroma zalogi le-teh v moji shrambi.

Juha iz sladkega krompirjaGlavne sestavine juhe so, seveda, sladki krompir, potem por, česen, čičerika in nekaj začimb.

Juha iz sladkega krompirjaPriprava je potekala takole…

Na maslu sem prepražila kurkumo, kajenski poper in por (v originalnem receptu ga je bilo mišljeno veliko več, pa tudi svež je bil. Sama sem uporabila zamrznjenega, ki je ravno tako dober, količina pač ni takšna, saj sem uporabila še zadnje zaloge letošnjega pridelka na vrtu). Dodala sem velik ščep soli in ko se je vse skupaj podušilo še nasekljan strok česna ter na kocke narezan sladki krompir (za eno osebo sem ga uporabila dobrih 300 gramov). Vse skupaj sem zalila z vrelo vodo (v originalnem receptu naj bi zalila s piščančjo osnovo, a je, žal nimam več), ter kuhala do mehkega. Malo pred koncem sem dodala nekaj vložene čičerike (spet, bilo naj bi jo veliko več, pri meni pa je razmerje med krompirjem in stročnico močno prevladalo v prid prvemu. Žal sem skoraj celoten kozarček čičerike porabila za dopoldanski namaz – nekaj podobnega temu.)

Vse skupaj sem s paličnim mešalnikom zmiksala v gosto kremno juho. Nato sem ji dodala še en velik ščep soli (sladki krompir je res sladki krompir 😉 ) ter malo popra. Juho sem okrasila z malce pora, ki sem si ga prihranila, jo prelila olivnim oljem in poprala. Čez vse skupaj sem stisnila še nekaj kapljic limoninega soka. Juho sem potresla z bučnimi semeni, ki sem jih kar nekaj časa na nizki temperaturi pražila v suhi ponvi, da so lepo hrustljave.

Juha iz sladkega krompirjaNa zalogi imam še nekaj krompirja. Sladkega, se ve 🙂 kaj bom naredila iz njega še ne vem. Vem pa, da ga bom uporabila že v naslednjih dneh. Nekaj ga bom zagotovo popekla v pečici. Morda ga bom jedla v solati, skupaj s sirom ali skuto, ali pa si bom pripravila jogurtovo pomakco. Odličen je tudi v kombinaciji s čičirikinimi polpetkami. Hmmm… Morda pa me (zopet) zamika kaj novega. In bom eksperimentirala. Zakaj pa ne? Konec koncev je kuhanje ena sama velika zabava 🙂

0 comments

Dodaj odgovor