Banana, borovnice, jogurt, mandlji in med. Šejk namesto sladice.

smoothieSladice niso zgolj tiste, ki pridejo iz pečice. Niti tiste, zavite v pisane embalaže, ki se hinavsko smejijo iz nakupovalnih polic. Sladice so lahko tudi nadvse preproste. Prav tako sladke, prav tako okusne, a hkrati tudi zdrave. Takšne, ki ne potešijo le želje po sladkem, temveč telesu dajo nekaj več. Ki so hranljive, polne vitaminov in ja, tudi kremaste in sladke. Kot vse ‘prave’ sladice.

S takšnimi se pogosto sladkam. Velikokrat si naredim nekakšne ‘zloženke’ iz kosmičev ali kaš (na primer prosene ali ajdove), dodam gost jogurt ali skuto, ki jo sladkam z medom, pa veliko svežega sladkega sadja. Včasih se odločim za dodatek v obliki kokosovih kosmičev, drugič izberem lešnike, mandlje ali pistacijo. Pa kakav. Nujno 🙂

A tokrat se nisem igrala z različnimi plastmi v kozarcu. Tokrat sem vklopila mešalnik. In zmiksala vse, kar sem dobrega našla.

smoothieZa eno osebo (torej zame 🙂 ), sem uporabila:

* dve manjši banani

* dobro pest gozdnih borovnic (še dobro, da imam nekaj zaloge gozdnih sadežev v zamrzovalniku)

* 1,5 dcl mandljevega mleka (kupljenega)

* lonček gostega ovčjega jogurta (kupujem ga v Hofru ali znamko Toni’s ki je na voljo v Sparih in Mercatorjih)

* 50 g olupljenih mandljev

* ščep vanilije v prahu

* jedilno žlico medu

* žličko konopljinega olja (se ne čuti, je samo ‘za zdravje’)

* cvetni prah (bolj kot ne za okras 😉 )

smoothieNimam kaj dodati. Vse skupaj sem zmiksala v mešalniku. Prihranila sem le nekaj madndljev, brovoničk in pa cvetni prah. Za okras.

Sladica je bila tako pripravljena v pičlih nekaj minutah. Iz teh sestavin pa dobiš dva takšnale kozarčka. Sem mislila, da bom enega prihranila za pozneje, pa mi ni uspelo 🙂 razlog? Preveč dobro! 🙂

smoothieČe se torej v domačem slaščičarstvu ne vidiš in ti je peka povsem tuja (ali pa si le prelen-a – hehehe, bi pa vseeno nekaj sladkega, domačega… In če se ti po naključju nekje v kakšnem kotu valja stari dobri mešalnik, ga le vključi. En, dva, tri, pa bo sladica na mizi.

(p.s.: pa tudi če nimaš nobenih pripomočkov – sadje zmečkaj z vilico, vmešaj jogurt, med in mleko, olje (če želiš) ter vanilijo, mandlje pa fino naseklaj in jih čez vse skupaj potresi)

Seveda sestavine lahko prilagodiš svojemu okusu. Namesto borovnic na primer maline ali pa mango, namesto mandljev, kokos. Jogurt je lahko povsem običajni, a če želiš zares kremsato sladico, naj bo polnomastni oz. gosti (lahko ga zamenjaš tudi za skuto). Lahko dodaš cimet, namesto medu pa agavin sirup ali rjavi sladkor. Igraj se!

In nekaj je sigurno: tortice iz bližnje slaščičarne sploh ne boš pogrešal-a 😉

Dodaj odgovor