Juha iz nekoliko pozabljene zelenjave

Juha:koleraba,krompir,repaRada poskusim kaj novega. Ne vsega, priznam, ampak tisto kar mislim, da bi mi znalo biti všeč 😉 In ker sem naveličana vedno istih okusov, sem zadnjič kupila nekaj ‘nove’ zelenjave. Nove v naveznicah pa zato, ker pravzaprav ni nova, ampak stara slovenska zelenjava. Ki je zagotovo v zadnjem času vse preveč prezrta.

Krompir se je še nekako obdržal in tako še vedno ostaja preverjena sestavina vsake  kuhinje. Pa naj bo v solati, kot priloga (pražen, kuhan, pečen, pire…) ali del raznih minešter ter juh (predvsem v kremnih se odlično obnese)… Malo manjkrat pa uporabljamo kolerabo in repo. Kislo repo morda še, surovo pa… Ne vem, jaz je do sedaj še nisem…

IMG_0036Zato sem malce pobrskala po knjigah in dobila navdih za kremno juho. Skuhala sem si jo za popoldansko malico nekje na sredini tega tedna. Zakaj pa ne? Sendvič bo itak že za večerjo 😉 In tisti dan je bil zares muhast. Siv in oblačen. In je zato še toliko bolj prijala. Tudi danes je tak dan, a danes imam drugačne plane (in drugačne sestavine 😉 ).

Juha je bila skuhana v pol ure (skupaj z vso predpripravo, torej rezanjem, miksanjem).

Sestavne in priprava:

Na maslu sem prepražila por in malo rdeče čebule. Dodala sem na kocke narezano korenje, repo, krompir in kolerabo. Vse skupaj sem še malo podušila, nato pa zalila z vročo vodo. Le toliko, da je bila zelenjava pod njo (opomba: lahko dodaš več vode, v tem primeru bo juha redkejša). Dodala sem še žajblev list, sol in poper ter kuhala toliko časa, da se je vse skupaj popolnoma zmehčalo.

IMG_0035V recept sem dodala še nekaj čičerike. Če bi želela povsem ‘slovensko’ jed, bi bil verjetno fižol primernejši. V originalnem receptu pa pravzaprav ni bilo ne enega ne drugega. Jaz sem čičeriko uporabila zato, ker mi je ostala od neke druge jedi in jo je bilo potrebno porabiti 😉 Pa še zelo rada jo imam.

Juha:koleraba,krompir,repaNo, pa da nadaljujem. Nekaj zelenjave sem odstanila in jo prihranila za okras. Preostanek sem s paličnim mešalnikom zmiksala v kremno juho in za minuto vrnila na štedilnik, kjer sem ji dodala še konček masla. Nato sem si juho le še postregla 😉 Okrasila sem jo s svežimi listi repe, s koščki nespasirane zelenjave ter potresla z malce nasekljanega peteršilja.

Pa ocena? Juha je bila okusna. Zelo gosta in kremasta, takšna kot mi je več. Okus je bil res drugačen od tistega, kar sem vajena. A to je bil pravzaprav moj namen. Edino to me je nekoliko zmotilo, da je bila jed zelo sladka. Verjetno zaradi vse te zelenjave, ki je že sama po sebi precej sladka, pa tudi zaradi masla, s katerim sem kuhala. Zato sem jo morala še precej dosoliti. No, vsa tista sol je prišla za mano kakšno uro po obroku, ko me je napadla žeja 😉 Juhi sem vseeno dodala še kanček tistega, kar po mojem okusu paše skoraj povsod. Olivno olje 😉

Juha:koleraba,krompir,repa

Dodaj odgovor