Tipično nedeljsko kosilo v drugačni preobleki

IMG_4096Tipično nedeljsko kosilo v masikaterem slovenskem gospodinjstvu je zagotovo še vedno goveja juha z ribano kašo (ali rezanci) in obvezno s kuhanim korenjem ;), meso iz juhe s krompirjem, zelenjavna priloga ter solata. V tem času najverjetneje radič…

IMG_4098In čeprav se v marsikateri hiši ob nedeljah je ravno to (z rahlimi odstopanji glede zakuhe, priloge ali solate), pa moram priznati da je to vse prej kot moje tipično kosilo. Navadno raje izberem, verjetno drugo najpogostejšo jed, pečenega piščanca. Seveda vsakokrat malce drugačnega. Z limono ali ingverjem, česnom ali čebulo, rožmarinom, origanom ali timijanom. V omaki ali brez nje, pečenega, dušenega. Fileje brez kosti ali bedra. Pečenega na štedilniku ali v pečici. Za prilogo pa dušeno, kuhano ali v pečici pečeno zelenjavo (katero je povsem odvisno od letnega časa) z rižem, krompirjem, morda testeninami. Vse to je še vedno neka preverjena klasika.

IMG_4100Tokrat sem si namesto belega mesa, zaželela malo rdečega, ki pa ga sicer ne uživam pogosto. Je pa vseeno zelo zdravo, sploh v manjših količinah.

IMG_4105Nekako sem torej želela združiti tipično nedeljsko kosilo, a zopet, na moj način. Do goveje juhe mi ni bilo, sem pa uporabila goveje meso, ki se je kuhalo v njej. Osnove seveda nisem zavrgla. Zamrznila jo bom in prihranila za kakšno okusno kremno juho ali izboljšanje rižote.

IMG_4106In medtem, ko se je govoje meso kar lep čas kuhalo, sem imela čas premisliti, kaj mu bo na krožniku delalo družbo. Prav veliko sestavin nisem imela (ja, jutri bo nujno treba v, še zadnji letošnji, šoping!). Torej mi ni preostalo drugega, kot da združim tisto kar imam na voljo in naredim svojo verzijo tipične nedeljske pojedine.

Na krožnik sem naložila nekaj listov rdečega radiča (za ‘posteljico’ 😉 ), ga solila in prelila z olivnim oljem. Na radič sem naložila kuhan stročji fižol ter na hitro pokuhano korenje. Dodala sem na kose narezan kuhan krompir ter goveji zrezek. Vse skupaj sem še malo solila, poprala, prelila z nekaj kapljicami kisa ter z olivnim oljem (oh ja, le kaj bi jaz brez njega!? 😉 ). Za piko na i sem ‘solato’ potresla z drobno nasekljanim svežim rožmarinom ter sezamovimi semeni.

IMG_4107No, takšno kosilo mi je pa teknilo. Čeprav skoraj enako tipičnemu, pa vseeno malce drugačno.

IMG_4108Zdaj sledi še skodelica žitne kave ter sladica (na sumu imam, da čokoladna 😉 ). Hkrati z njo in dobro knjigo v rokah, se bom zavila v toplo odejo…

Perfect sunday afternoon!

 

Dodaj odgovor