Proteinske palačinke z orehi in medom

Palačinke z jabolki, skuto, orehi in medomNedeljska jutra so v zadnjem času rezervirana za palačinke. Takšne ali drugačne. A vedno sladke 🙂 Tudi danes je bilo tako. Seveda pa ne bi bila jaz, če se ne bi česa izmislila sama 🙂 Z navadnimi palačinkami ni povsem nič narobe, a jaz imam raje nekoliko bolj polne okuse, mešanico različnih sestavin. In to že v sami zmesi…

Palačinke z jabolki, skuto, orehi in medomPravzaprav to sploh niso palačinke, morda majhne omletice, morda ponvičniki… Kakorkoli. Zame so kar palačinke 🙂 Okusi, ki sem jih združila, me spominjajo na zimo, december, praznike… Cimet, klinčki, jabolka, orehi in med. Ni res? 😉

Testo sem pripravila takole:

V enakem razmerju sem zmešala kamutovo in ajdovo moko, dodala žlico konopljinih proteinov, žličko cimeta, ščep mletih klinčkov, sode bikarbone in soli. Posebej sem razžrkljala eno jajce, mu primešala jušno žlico skute in dodala moki. Nato sem vse skupaj dobro premešala z metlico za stepanje in postopoma dodajala radensko. Toliko, da je bila masa ravno prav gosta (raje bolj, kot manj – zakaj, napišem spodaj). V zmes sem naribala še eno res majhno jabolko in pustila, da je masa počivala približno 15 minut.

Palačinke z jabolki, skuto, orehi in medomMedtem sem pripravila sestavine, s katerimi sem okrasila moj stolpič palačink. Dve žlici skute sem zmešala z nekaj kapljicami limone, orehe sem rahlo popražila na suhi ponvi. Pripravila sem še med in malo cvetnega prahu, nato pa začela s peko palačink.

Pekla sem jih v veliki ponvi, po širi naenkrat. Palačinke so majhne, ponev pa velika. Tako sem si malo olajšala delo 😉 S pomočjo jušne žlice sem v ponev naložila kupčke in jih popekla z obeh strani. Zmes za palačinke more biti dovolj gosta, da se t.i. kupčki ne razlezejo, temveč ostanejo majhni in, no, okrogli pač 🙂 Medtem ko je sledila ‘druga runda’ palačink, sem prve postavila v ogret štedilnik, da so ostale vroče.

Tako sem spekla deset palačink. Preložila sem jih na moj novi krožnik (drugi del Božičkovega darila 😉 ) in sicer eno na drugo. V stolpič. Vmes sem dajala še po žličko skute, da je vse skupaj malce zlepila. Na vrhu stolpiča je spet sledila skuta, čez njo pa ščep cvetnega prahu ter rahlo praženi in prijetno topli orehi, preliti s hojevim medom. Mmmmm….

Dodaj odgovor