Mandljevi rogljički z brusnicami

Mandljevi rogljički z brusnicamiDolgo se nisem lotila peke piškotov. Torte, peciva, muffini – ni problema, ampak piškoti? Ne vem, to sem nekako vedno prepuščala svoji mami. Plus, mislila sem, da je peka piškotov veliko težja od peciv… Pa sploh ni res!

S piškotki sem začela… mislim da lani, mogoče predlani… In ugotovila, da je peka piškotov eno samo veselje 🙂 Testo je pripravljeno zelo hitro, navadno mora sicer malce počivati preden se lotiš nadaljne obdelave 🙂  Res je, da ti pripravljanje piškotov vzame malce več časa. Je pač treba vsakega posebaj izsekjati z modelčkom, oblikovati v rogljičke, premazati z marmelado ali obliti s čokolado. In seveda še kako dodatno okrasiti 🙂

Če se ti vse to zdi prezapleteno in/ali dolgotrajno, ti predlagam, da začneš s telimi luštnimi in izjemno enostavnimi rogljički. Ne rabijo nobenega premaza ali krašenja. Zanje ne potrebuješ niti modelčkov. Le nekaj pravih sestavin, malce časa (decembrski dolgi in temni popoldnevi so kot nalašč za to 😉 ) ter seveda veselja do peke. In sladkanja 😉

Pri nas doma se je vsako leto pripravljajo orehove rogljičke. Ker orehov ne maram preveč, veliko raje pa imam mandlje, se orehovih nisem lotila. Raje sem poiskala recept s sestavinami, ki so mi bližje.

Za rogljičke potrebuješ:

*50 g suhih brusnic

*200 g masla

*75 g sladkorja

*čajna žlička vanilije v prahu (100-odstotne)

*2 rumenjaka

*280 g moke

*100 g mletih mandljev

*sladkor v prahu za posip

Brusnice dobro sesekljaj. Maslo, vanilijo in sladkor kremasto stepi (jaz uporabljam ročni mešalnik). Med mešanjem postopoma dodaj rumenjaka. Vmešaj (ročno) še moko, mandlje ter brusnice. Testo pregneti, oblikuj v kroglo, zavij v prozorno folijo in za pol ure postavi v hladilnik.

Testo postopoma reži na majhne koščke. Oblikuj jih v kroglice, po potrebi vsako še malo pregneti, nato pa vsako kroglico v ‘kačico’ iz katere oblikuješ rogljiček. Piškote peči v ogreti pečici na peki papirju, približno 10 minut (odvisno od pečice in debeline rogljičkov) pri 175 stopinjah Celzija. Ko se ohladijo jih povaljaj v sladkorju v prahu.

Mandljevi rogljički z brusnicami

Mandljevi rogljički z brusnicamiV receptu je zapisano, da iz te mase dobiš 45 rogljičkov. Ne vem koliko sem jih spekla jaz, ker jih nisem štela 🙂 Mislim, da nekoliko več. Seveda je odvisno kako debele in velike boš naredil-a.

Mandljevi rogljički z brusnicamiPoleg doma pečenega kruha, je vonj sveže pečenih piškotov, potresenih s sladkorjem v prahu, nekaj najlepšega. V trenutku pričara občutek domačnosti in praznovanja… In ne, peka piškotov nikakor ni rezervrana samo za december. čeprav, priznam, jih tudi jaz pečem le okoli bižiča 🙂

Mandljevi rogljički z brusnicamiPiškotki, kakršnikoli pač že so, so tudi enkratno (izvirno in dokaj poceni) božično darilce. Lahko jih zapakiraš v ljubke manjše škatle, celofanaste vrečke ali pa z njimi napolniš steklen kozarec, obložen s papirnatim servietom.

Mandljevi rogljički z brusnicamiNikakor pa vseh ne porabi le za darilca. Nekaj si jih privošči tudi sam-a. Konec koncev moraš svojo stvaritev poizkusiti. Da bodo sigurno dovolj dobri tudi za prijatelje 😉

Mandljevi rogljički z brusnicami

Dodaj odgovor