Kremna bučna juha s krompirjem in čičeriko (ter rukolo za piko na i)

Kremna juha iz buče in čičerikePoznam nekoga, ki rad pravi: ” Juhca vedno paše.” Pa še kako prav ima! 🙂 Kljub temu si jih premalokrat privoščim. Raje skuham kaj drugega… In če se kdaj spravim kuhati juhe, je to na dan, kakršen je današnji…

Zunaj se je shladilo. Precej. Poleg tega je veter tako močan, da kar tuli in žvižga. Naša hiša stoji na vrhu brega, kjer je občutek vetra (no, ne le občutek) vedno še toliko hujši. Dan je torej kot naročen za kuhanje goste, kremne in okusne juhe. Pa četudi le za predjed.

Ko je tako hladno in zoprno vreme, se mi namreč ne ljubi nič drugega kot stati za štedilnikom in kuhati… Ravno zato bo današnje kosilo sestavljalo več hodov 🙂 In juhica je tipična predjed, ki pogreje želodček in ga pripravi na konkretnejši del kosila.

Kremna juha iz buče in čičerikeJuho sestavljajo por, krompir, sladka buča, vložena kuhana čičerika. Por, krompir in buča so romali v soljeno vrelo vodo in ostali pokriti, dokler se niso povsem zmehčali. Količina vode je odvisna od tega, kako gosto juho imaš rad(a). Sama vedno začnem z majhno količino vode . Če se mi zdi, da je juha pregosta, jo dodatno zalijem pozneje.

V juho sem stresla še ščep suhega timijana, proti koncu kuhanja pa dodala odcejeno (nujno!) vloženo čičeriko. Začinila sem s poprom, kurkumo, mleto rdečo papriko. Nato je sledila obdelava s paličnim mešalnikom. Do kremaste, gladke strukture. Majhna čajna žlička masla naredi veliko spremembo. Zato sem juho obogatila tudi z njo. In pripravila nekaj malenkosti, s katerimi sem zaključila celotno jed.

Na ponvi sem popražila majhne kockice buče, na posebni, žar ponvi, pa sem popekla kos kruha***, natrtega s strokom česna in premazanega z olivnim oljem.

Juho sem nato ‘okrasila’ z malce rukole, koščki buče ter prelila z nekaj olivnega olja. Ker med kuhanjem s soljo in poprom nikoli nisem preveč radodarna, ju ponavadi postopno dodajam še med tem, ko jem 🙂

*** Tokrat sem izbrala navaden, pšenični kruh. za vse, ki trpite za celiakijo, pa je seveda boljša izbira koruzni ali ajdov…

Kremna juha iz buče in čičerikeKo pripravim (in pospravim :)) še preostalo kosilo, sledi obvezna ‘kavica’, košček temne čokolade, topla odeja in dobra knjiga… Pravzaprav takšnim dnevom prav nič ne manjka. Še več, všeč so mi! 😉

p.s.: če je kosilo že mimo, predlagam da si takšno (ali podobno) kremno juho pripraviš zvečer. S dodatnim kosom kruha bo večerja prav spodobna.

3 comments

Dodaj odgovor