Gosta in kremna bučna juha

Bučna kremna juhaKo zunaj postane hladno, ko zaradi megle ne vidiš niti meter pred sabo in o kakšnem sončnem žarku lahko samo sanjaš, preprosto potrebuješ nekaj toplega. Da ti ogreje telo in dušo. In če je hkrati (vsaj hrana) videti kot žareče sonce, še toliko bolje 😉 In bučna juha je prav takšna. Sončno rumena (no, bolj oranžna, a pustimo podrobnosti ;)), hkrati pa žametno kremasta, topla, okusna in nasitna. In prava izbira za muhasto jesensko vreme.

Bučna kremna juhaMoja bučna juha je narejena takole: na gheeju sem prepražila čebulico, skupaj s soljo, toliko, da se je spustila. Dodala sem na kocke narezan (olupljen) krompir. Krompirju sem dodala nekaj močnejših začimb: kurkumo, kajenski poper, mleto rdečo papriko. Pa sol in poper seveda. Včasih dodam še kaj drugega, kot na primer ingver, koriander ali piment… Po želji. Ko se je malo pokuhalo, sem dodala na kocke narezano bučo ter zalila z le toliko vode, da je prekrila zelenjavo. Nato sem kuhala do mehkega, juho pa s paličnim mešalnikom zmiksala do gladkega.

Bučna kremna juhaOsebno imam rada zelo goste juhe. Pravzaprav so že bolj kot otroške kašice kot juhe 😉 Če ti tako goste niso všeč, preprosto dodaj več vode.

‘Juho’ sem nato prelila z olivnim oljem (ja, vem, bučni bi bil bolj v kontekstu, a mi res ni všeč) in žličko kisle smetane.*** Čez vse skupaj sem potresla še pražena bučna semena ter sveže liste peteršilja.

*** če ne smeš uživati laktoze, kislo smetano lahko nadomestiš z eno izmed rastlinskih (sojino, riževo, kokosovo…) 

Danes sončnih žarkov očitno ne bom dočakala… Torej: rumeno kosilce za vsaj malo sonca 😉

IMG_2893_Fotor_Collage

0 comments

Dodaj odgovor