Krompirjeva omleta z rožmarinom

Najboljša omleta je krompirjeva omleta! Resnično je. Še pred nekaj leti se s tem ne bi strinjala. Pravzaprav nikoli nisem kombinirala teh dveh sestavin – krompirja in jajc. Še v regratovi solati ne. Naj bo z enim ali z drugim (v resnici je pri meni regrat le s krompirjem). Ampak krompir v omleti… Mmm… Noro dobro.

Krompirjevo omleto sem prvič jedla pred leti, na dopustu na Kreti. Če se prav spomnim, je bil ‘le’ kuhan, olupljen in narezan na rezine. Zaradi svoje barve se je uspešno skril med jajčno zmesjo in ko sem za zajtrk na krožnik dobila takšno omleto, najprej sploh nisem pomislila, da skupaj z jajci jem tudi krompir. Kljub temu, da mi je bilo vse skupaj zelo všeč (jajčka imam že tako ali tako zelo rada), tega pozneje nikoli nisem pripravila doma.

V zadnjem mesecu pa kar nekajkrat. Saj veš, zaradi karantene smo morali ostati doma, kar je posledično pomenilo več časa za kuhanje, sploh pa za pripravo okusnih in toplih zajtrkov. V tistem obdobju sem si kot prvi jutranji obrok jajčka pogosto privoščila. Pečena na oko, vmešana, mehko kuhana ali v obliki mehkih puhastih omlet. Vedno z nekaj kosi domačega drožastega kruha ter kupom oksune zelenjave (popečeno rdečo papriko, bučkami ter prvimi spomladanskimi šparglji in mladimi koprivami ter seveda, čeprav ni ravno zelenjava, z veliko kremastega avokada). Pa tudi s krompirjem. Raje kot s kuhanim, s pečenim in to z veliko svežega rožmarina. To dvoje je bilo nujno, ostalo pa po trenutnem navdihu – čebulica, por, drobnjak ali čemaž. Pa fino slana feta alikot tokrat, poltrdi kozji sir. Poleg takšne omlete krasno paše tudi pest mlade špinače, ki je danes, ko sem se končno spomnila, da preden vse skupaj pospravim v želodček, naredim nekaj hitrih fotografij in to preprosto idejo delim tudi tukaj, s teboj, žal nisem imela. Nič hudega, tudi z drugimi prilogami je takšna omleta naravnost odlična.

Recepta mi skoraj ni potrebno pisati, vsaj točnih količin ne. Uporabi poljubno količino vsake izmed sestavin, prilagodi jih okusu, lakoti, številu jedcev. Posamezno brez skrbi lahko zamenjaš za sebi ljubšo. Nisi fen čebule? Nič hudega, poskusi s porom ali z nežno mlado spomladansko čebulico ali pa jo preprosto izpusti. Nimaš kozjega sira? Nič hudega, kakršenkoli bo povsem ok. Tudi veganski, če mlečnih izdelkov sploh ne uživaš. Konec koncev tudi sir lahko izpustiš, če ti ta ne ustreza.

Spodnje količine so okvirne, primerne za eno osebo in sicer kot ideja za zajtrk (ali pozni vikend zajtrk), enostavno kosilo ali lahko večerjo.

Sestavine:

  • 1/2 rdeče čebulice
  • 2 manjša mlada kropmirja
  • 3 jajca
  • žlica ali dve drobno sesekljanega svežega rožmarina
  • nekaj rezin (kozjega) sira
  • groba morska sol
  • sveže lmet črni poper

Postopek:

Krompir opereš, skrtačiš (mladega nikakor ne lupi) in narežeš na manjše koščke. Postaviš ga v hladno vodo, zavreš, anto pa splakneš in ohladiš ter dobro osušiš. Preliješ ga z olivnim oljem, potreseš z grobo morsko soljo ter polovico sesekljanega rožmarina. Pri 200 stopinjah ga pečeš približno 20 minut oziroma dokler ni pečen (poskusi).

Na ponvi na olivnem olju rahlo popražiš tanke rezine rdeče čebulice. Temperaturo znižaž, jajca razžvrkljaš z nekaj kapljicami vode ter mešanico vliješ v pekač. Čez minutko na jajčno zmes razporediš koščke pečenega krompirja ter potreseš z drugo polovico sesekljanega rožmarina. Če želiš popolno pečeno omleto, jo peči na res nizki temperaturi, pri tem pa naj bo ponev pokrita s pokrovko. Traja malce dlje, a je vredno. Nekje na sredini pečena na že skoraj strjeno zmes dodaj tanko narezane koščke sira ter potresi s sveže mletim poprom.

Ko je omleta pečena (zgoraj ni sledi surovosti)*, jo le še previdno preložiš** na krožnik.

*rob omlete je zardi dvignjenega robu ponve vedno tanjši od sredinjskega. naj bo dovolj pečen tudi osrednji del

*to najlažje storiš tako, da z upogljivo silikonsko spatulo potuješ okoli in okoli omlete da rahlo odstopi, nato pa jo preložiš na krožnik

2 comments

  1. Jerneja says:

    Tudi jaz obožuje krompirjevo omleto! S skledo solate je odlično kosilo/večerja. Jaz jo naredim tako, da v razžvrkljan jajček naribam krompir, dodam pest naribanega sira in sveže začimbe. Odlično pa je tudi z nasekljanim trpotcem in rmanovimi listi. Zdravje s travnika. 🙂

Dodaj odgovor