Čokoladna jajčka

Tokrat malo več fotografij in malo manj teksta, velja? Ker vem, da si čimprej želiš narediti nekaj sladkega, čokoladnega in zdravega. Nekaj, kar ni potica. Pa čeprav upam da to vseeno imaš (na moji strani najdeš kar nekaj zanimivih in zdravih receptov).

Vem pa, da čokolada vedno prija. Ne glede na količino sladic, ki so na voljo. Pri meni dan brez čokolade ne mine. Navadno je to vrstica kupljene, čim bolj temne čokolade po kosilu. Svoje čokolade ne delam, ker okus pač nikoli ne more biti takšen, kot pri kupljenih. Delam pa čokoladne sladice. Tokratna so preproste kroglice, ki jih lahko ponudiš dobro ohlajene, kot majhne sladoledne posladke, ali pa jih na sobni tempertauri pustiš nekaj časa, da razvijejo kremno in mehko strukturo. Meni sta enako ljubi obe verziji, žal pa za drugo večinoma nimam dovolj potrpljenja, in ko me popade želja po sladkem (čokoladi!), moram svojo dozo dobiti takoj 🙂

Takšne majhne posladke lahko pripraviš kadarkoli. Z obliko se ti ni potrebno veliko ukvarjati. To so lahko povsem navadne kroglice ali preprosti ‘kupčki’. Zmes lahko nadevaš v silikonske modelčke in tako pripraviš na oko mnogo bolj privlačne sladičke. Isto zmes lahko uporabiš tudi za domače sladoledne lučke. Z njo preprosto napolniš modelčke, zamrzneš in čez nekaj uric že uživaš.

Ker pa je ravno velikonočni čas, sem se tokrat poigrala in naredila ‘jajčkom’ podobno obliko. Za to je bilo potrebno malce več packarije oz. pogostejše mazanje rok, a ker sem ena tistih, ki vedno poližejo vse sklede, je bilo tokrat enako tudi z dlanmi. Pač predobro da bi šlo v nič 😉

Za kroglice potrebuješ nekaj (zelo zdravih) sestavin. Izdelava je sila preprosta, zmes pa zahteva nekaj časa za hlajenje. Pripraviš lahko tako velika čokoladna jajca kot želiš. Če bodo večja, jih le malce prej postavi na sobno temperaturo, toliko, da jih boš jedla/jedla z žlico, manjše pa preprosto primi v roke in ‘vrzi v usta’ 😉

Pa še nekaj o posipu. Fino je, da kroglice na koncu povaljaš v čem hrustljavem, če jajčka delaš za veliko noč pa tudi barvitem. Ker sem proti vsem umetnim mavričnim mrvicam, uporabim naravne sestavine. Tokrat pistacijo, kokos, cvetni prah in brusnični prah (kupljete v prah zmlete suhe brusnice). Nekaj sem jih povaljala še v kakavu in instant kavici, a ti žal niso dočakali fotoshootinga 🙂

Če zgornjih sestavin nimaš še nekaj idej: nasekljani ali mleti lešniki, nasekljana bučna semena, kokosov sladkor, za vse, ki obožujete matcho pa je enkraten tudi živahno zelen prah zelenega čaja. Sama ga tokrat nisem uporabila, sem si pa zraven mojih jajčk (ne vem če bi sploh omenila, da sem jih 15 pojedal kar takoj -ojej) namesto kavice privoščila matcha latte. Pripravljam ga iz matche, vode in veliko spenjenega rastlinskega napitka (kombinacija riž-mandelj zmaga!). V matcha kavico pa si zelo pogosto vmešam tudi hidrokolagen (ta ki ga vidiš je znamke Novelius in je daleč najboljši IN najokusnejši!). Kolagen je ena super zadevica in vsa fama, ki se zadnje čase vrti okoli njega, vsekakor ni zaman. Je pa zelo pomembno kaj kupiš in osebno ti toplo priporočam zgoraj omenjen proizvod.

Sestavine:

 • 2 dobro zrela kremasta avokada (250 g sadeža)
 • 55 g javorjevega sirupa (lahko tudi medu)
 • 40 g belega mandljevega masla*
 • ščep prave burbonske vanilije v prahu
 • 25 – 30 g kakava v prahu**
 • žlička instant kave ali cikorije (neobvezno, po želji)
 • ščepec soli
 • 1 žlica stopljenega kokosovega olja
 • posip: moj izbor: pistacija, kokos, cvetni prah, brusnični prah (ter kakav in instant cikorija – na fotkah ju ni)

*pred uporabo kateregakoli rastlinskega masla (iz semen ali oreščkov) je le-tega potrgebno dobro premešati. To včasih zna biti kar naporno, saj spodnji del kozarčka predstavlja gosta zmes, medtem ko na vrhu ‘plava’ olje. Sama vse skupaj rešim tako, da vsebino iz kozarčka z žlico preložim v večjo skledo, kjer jo s pomočjo kuhinjske metlice (ročne) dobro zmešam, da nastane povsem enakomerna in gladka zmes. Potem jo vrnem v kozarček, zaprem in hranim v hladilniku.

**izbira kakav je zelo pomembna in močno vpliva na okus (grenkobo/sladkobo) sladic. Vsekakor uporabi presni kakav, če le lahko ekološkega. Ta ni enak grenkemu običajnemu grenkemu kakavu. sama prisegam na Criollo presni kakav, znamke Cacao XP.

Postopek:

V mikserčku kremasto zmiksaš avokado, sladilo in mandljevo maslo. V zmes z žlico primešaš kakav, šečepc soli, vanilijo in instant kavo (če je uporabiš). Zmiksaš. priliješ še stopljeno maščobo in ponovno zmiksaš. Zmes poskusiš ter sladkost prilagodiš svojemu okusu.

Za kroglice/jajčka:

Z zmesjo napolni čim večjo plastično posodo (zato, da se bo čim bolj enakomerno in hitro strdila), pokrij s folijo in postavi v zamrzovalnik. Tam jo pusti cca. 2 uri oziroma toliko časa, da z žličko lahko oblikuješ na pol zamrznjene žličnike.

Med dlanmi na hitro oblikuj v kroglice, jih nalagaj na krožnik, obložen s peki papirjem in postavi nazaj v zamrzovalnik (lahko pa narediš le ‘kupčke’) . Čez nekaj časa jih ponovno vzami iz skrinje. Ta čas bodo še nekoliko zamrznile, še vedno pa ne bodo povsem trde. To je idealen čas da med dlanmi poskusiš oblikovati jajcu podobno obliko.

Če so že dovolj trde jih lahko kar takoj povaljaš v izbranem posipu, sicer jih vrni v zamrzovalnik in to stori čez približno 10 minut. Pred postrežbo poljubno količino jajčk postavi na sobno temperaturo in počakaj toliko časa, kot ti je ljubo. Ostala (lahko še dolgo) hraniš v skrinji.

Za majhne hladne tortice:

Z zmesjo napolni nižje silikonaste modelčke in zamrzni. Ko zamrznjejo silikon odstavi, tortice postavi na sobno temperaturo in počakaj, da so toliko mehke, da jih lahko ješ z žlico.

Za sladoledne lučke:

Z zmesjo napolni plastične modelčke za sladoled (alternativa: majhni plastični lončki od pudingov, papirnati kozarčki, ki jih napolneš le do tretjine). V modelčke vtakni palčko in zamrzni. Pred postrežbo odstrani kalup (papirnatega lahko preproto strgaš, za plastične pa počakaj nekaj minut, da zmrzlina nekoliko odstopi) in uživaj.

One comment

 1. Dimitrina Vasileva says:

  Maso sem pobirala z zlico in jo z rokami oblikovala v obliko jajck (jajcka lahko naredite tako velika, kot zelite). Po nasvetu sina sem jih postavila v silikonski modelcek v obliki jajck. Ce tega modela nimate, lahko jajcka samo prelozite na kroznik in jih daste za par ur v hladilnik. Presna jajcka postanejo se boljsa, ce jih pustite cez noc.

Dodaj odgovor