Dateljeve kroglice z zimskimi začimbami

Če iščeš hitro, enostavno in zdravo sladico, če dobiš nepričakovane obiske ali preprosto potrebuješ dozo sladkega ali pa iščeš darilo v zadnjem hipu, so sladke kroglice kot nalašč. Vse kar potrebuješ je nekaj (tebi ljubih) sestavin, ki so navadno mešanica suhega sadja, oreškov/semen ter kakava/začimb in že si na dobri poti da ustvariš majhne energijske zalogajčke, ki jih bodo veseli vsi. Otroci bodo navdušeni, sploh če jih lahko ustvarjajo skupaj s teboj, tistim, ki ves čas bijejo bitko s časom bo všeč hitra priprava (brez prižiganja štedinika, vklapljanja pečice in nepotrebnih packarij), prehranbenim izbirčnežem in vsem, ki se izogibajo glutenu, laktozi ali sladkorju pa predvsem to, da se lahko posladkajo s povsem mirno vestjo.

Receptov za presne (ali energijske) kroglice kar mrgoli in tudi na moji strani že lahko najdeš nekaj idej. Tokratne so resnično enostavne, narejene zgolj z nekaj sestavinami. Naravno sladke in ravno prav začinjene (kar brez problema lahko prilagodiš svojemu okusu).

Narejene so bile kot izhod v sili. Verjetno nisem edina, ki jo občasno presenetijo nepričakovani obiski, zaloge sladkarij pa so se med prazniki dodobra izpraznile.  In spodnje sestavine, ki sem jih uporabila za kroglice so ravno in samo tiste, ki sem jih v tistem trenutku našla v shrambi. Pripravila sem 25 kroglic in veš kaj? Zmanjkalo jih je v hipu!

Sestavine:

 • 25 g fino ribanega kokosa
 • 200 g mehkih suhih datljev*
 • 100 g mandljeve moke
 • ščepec soli
 • 2 čž javorjevega sirupa
 • 1?2 čž mletega cimeta
 • 1?4 čž ingverja
 • ščep mletega kardamoma
 • malce mleteh nageljevih žbic
 • kanček muškatnega oreščka**
 • sestavine za posip: kokos, mandljeva moka, začimbe…

*tokrat sem jih kupila v Hoferju in ker so že naravno precej mehki, predhodnega mehčanja (namakanja) ni bilo potrebnega

**oziroma mešanica katerihkoli zimskih začimb – izbira in količina povsem po okusu

Postopek:

Datlje grobo sesekljaj ter jih skupaj z ostalimi sestavinami v mikserčku zmiksaj. Zmes mora biti takšna, da se med prsti rahlo sprime skupaj, če se ne, lahko dodaš še kakšen datelj. Iz tako zmiksanih sestavin oblikuj kroglice poljubne velikosti. Del zmesi pregneti v dlani, da se sprimejo nato jo povaljaj med dlanmi, da oblikuješ čim lepšo kroglico ter jih povaljaj po pprej pripravljenem posipu. Del v kokosovih kosmičih, del v mandljevi moki ter del v mešanici začimb.

Kroglice niso hrustljave, saj v njih ni delčkov semen ali oreškov, so goste, a sočne in seveda prijetno sladke. V dobro ogrevanem prostoru postanejo mehkejše, rahlo žvečljive, če imaš raje nekoliko trše, v katere lažje zagrizeš pa jih postavi na hladno (lahko tudi v hladilnik).

Sladke kroglice so lepo doma narejeno darilo (ki ti ne bo vzelo več kot 5 minut časa) in so zagotovo veliko več kot dragi kupljeni trufli.

Dodaj odgovor