Divji riž s šampinjoni, bučo in špinačo, s kostanji in suhimi figami

Naj te dolgo ime tega recepta ne zavede. Vsaj zase vem, da bi ob njem pomislila da gre za neko zakompicirano jed, z nešteto sestavinami in dolgo pripravo. Pa je vse prej kot to. Ime je dolgo zato, ker, priznam, pri poimenovanju svojih receptov nisem najbolj izvirna. Velika večina sestavin, ki jih za takšen riž potrebuješ se skriva že v naslovu in zato receptu ne sledi še kopica drugih elementov. Pa priprava? Ta ti nikakor ne bo vzela veliko časa.

Rižota zahteva neprestano mešanje in postopoma dodajanje tekočine, zato, da riž izpusti škrob in ustvari kremasto jed, kakršna naj bi rižota tudi bila. Nekje sem nekoč slišala, da je prava rižota tista, za katero ne veš ali bi jo jedel z vilico ali z žlico. Takšna, ki kar zdrsi s krožnika. No, recept, ki ga bom napisala danes vsekakor ni recept za rižoto, pa čeprav je glavna sestavina ravno riž.

Pravzaprav dva – rjavi in divji riž (ki, mimogrede sploh ni riž). Že kuhanemu in ohlajenemu rižu sem dodala pečeno bučo, dušeno špinačo, pražene gobice… in prav posebni sestavini: suhe fige in kostanj!

Ker ga v naravi več ni sem kostanj kar kupila. Kuhanega in že olupljenega. Lahko se odločiš in namesto kuhanega uporabiš pečenega (sploh če že tko prisegaš nanj). Meni je najbolj všeč ta, ki ga vidiš na spodnji fotografiji – kupim ga v Hoferju in je Iatlijanski. Večina kupljenih namreč prihaja iz Kitajske in čeprav je kostanj okusen (preverjeno), mi je Italijanska ‘roba’ vseeno nekoliko ljubša 😉

Všeč so mi fige, ker so mehke, temne in naravno sladke in ne tiste trše sive- rjave fige, ki jih pogosto vidiš na prodajnih policah. Na fotografiji so te, ki sem jih uporabila tokrat, sicer pa prav tako odlične ponuja tudi znamka Noberasco (živahno zelena embalaža), ki jo lahko kupiš v bolje založenih živilskih trgovinah.

Kar se tiče sveže zelenjave, najraje izberem domače. V tem letnem času to sicer ne pomeni zelenjavo z domačega vrta, pač pa v Sloveniji pridelano zelenjavo. Če je ta ekološka, še toliko bolje. Ponjo hodim predvsem na kmetijo Avšič, ki ima bogato ponudbo sezonske ekološke zelenjave. Med drugim tudi buče in špinačo, ki sem ju potrebovala za današnji riž.

Za piko na i sem ga pokapljala z bučnim oljem – tistim pravim, 100% bučnim oljem in ne solatnim različicam, v katerih je bučnih semen le za okras, ostalo pa sestavla sončnično olje. Vila Natura je slovenska znamka, ki med drugim ponuja tudi zelo okusno bučno olje. Čisto, hladno stiskano. Tako kot fige in ekološki divji riž, sem tudi tega kupila v Kalčku, celotno ponudbo slovenske ekološke znamke in prodajna mesta izdelkov pa najedeš na njihovi spletni strani.

Sledi – recept! Pazi: količine so za le eno osebo… Po potrebi jih ustrezno povečaj 😉

This image has an empty alt attribute; its file name is d-768x1024.jpeg

Sestavine:

 • 75 g rjavega riža
 • 25 g divjega riža
 • 200 – 225 g buče, narezane na kocke (lupljenje ni potrebno)
 • 1/2 čebule
 • 100 g svežih (rjavih) šampinjonov, narezanih na tanko
 • cca. 300 g sveže špinače, grobo sesekljane
 • 50 g kuhanega (ali pečenega) kostanja, narezanih na četrtine
 • 50 g mehkih suhih fig, grobo sesekljanih
 • sol
 • poper
 • janeževa semena
 • muškatni orešček

Postopek:

Za lažjo prebavljivost in hitrejše kuhanje, riža namoči v dveh posodicah, skupaj z nekaj kapljicami limone. Nato odcedi in ju (najbolje ločeno) skuhaj v kozicah. Morebitno odvečno vodo odlij in žita ohladi.

Pečo peci v ogreti pečici na 220 stopinjah približno 20 – 25 minut. Čas peke je odvisen od pečice in velikosti koščkov. Buča naj bo zmehčana in lepo obarvana, kožica pa že nekoliko hrustljava.

Na ponvi na olju popraži šampinjone. Lepo obarvanim gobicam dodaj drobno sesekljano čebulico ter začini s soljo, poprom, muškatnim oreškom ter dodaj še nekaj janeževih semen. Čez nekaj minutk dodaj špinačo, kostanj in fige. Ko špinača uvene, primešaj koščke pečene buče in naprej kuhan riž.

This image has an empty alt attribute; its file name is e-768x1024.jpeg

Dodaj odgovor