Jabolčna granola

To jesen ti podarjam en krasen, preprost recept za sladko in zdravo, ravno prav zapečeno granolo. Za razliko od številnih, v njej ni oreškov (če si alergik, je to sploh ena krasna novica), a zato ni čisto nič manj hrustljava. V njej tudi ni suhega sadja, pa zato ni čisto nič manj sladka. V torej ni nobenega suhega ali svežega eksotičnega sadja, pač pa ‘le’ dobra, domača, slovenska jabolka. In ne, ne govorim o suhih jabolčnih krhljih, ki si jih v granoli morda že kdaj zasledil(a), pač pa o sadežu v povsem drugačni obliki.

V mueslijih se namreč skriva jabolčna čežana, ki je ključna sestavina današnjega recepta. Ta kosmiče naravno posladka, jim doda sočnost, ali bolje rečeno, tisti pravi, jesenski okus. Jabolka v tem receptu nadomestijo tudi maščobo, tako da za pripravo te granole ne potrebuješ niti kapljice olja ali masla. V dobro zaprti stekleni posodi se obdrži več dni. Koliko natanko ne vem saj sem svojo pohrustala zelo hitro. Hrustljavi kosmiči so odlični v jogurtih, preliti s hladnim (rastlinskim) mlekom, idealni kot sladek samostojen prigrizek. Tako kot tudi vse druge vrtse zapečenih kosmičev.

V tej granoli resda ni oreškov niti suhega sadja, a vseeno v njej niso le kosmiči. Dodala sem nekaj ajdove kaše (tiste zelene, nepražene) in zlatorumene prosene kaše. Sončnična ali bučna semena sem (tokrat) izpustila in se raje odločila za drobna, nežna in hranil polna konopljina semena. Vse skupaj sem seveda začinila z mojimi ljubimi začimbami, dodala jabolčno čežano in nekaj tekočega sladila. Recept je resda preprost, granola pa pripravljena zelo hitro (sploh če uporabiš vnaprej kuhano čežano), a tako kot vsi podobni recepti, tudi ta potrebuje malce več pozornosti pri peki. Cilj je, da so kosmiči ravno prav zapečeni in tako kar se da okusni. A brez skrbi, granolo lahko pripravijo tudi otroci, tako da se res nimaš ničesar za bati 🙂

Sestavine:

  • 135 g ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
  • 55 g ajdove kaše (zelene in ne pražene)
  • 65 g prosene kaše
  • 1 zvrhana čž cimeta (oz. po okusu)
  • pol čž mletega kardamoma
  • 2 JŽ oluščenih konopljinih semen
  • 75 g jabolčne čežane*
  • 1 čž prave mlete burbonske vanilije (ali semena stroka vanilije)
  • 20 ml javorjevega sirupa

*Jabolčno čežano pripraviš tako, da v res minimalni količini skuhaš olupljeno in na krhlje narezano jabolko. Ko se zmehčajo, jih z vilico dobro pretlačiš ali pa uporabiš palični mešalnik. V majhni količini vode bo čežana gosta in kot taka najprimenejša za granolo. Uporabi jabolka, ki so primerna za kuhanje, nekatera namreč tudi po dolgem času ne razpadejo.

Postopek:

V skledo stresi kosmiče, ajdo, proso, konopljina semena, cimet in kardamom ter premešaj.

V drugi skledici pa dobro zmešaj čežano, vanilijo in javorjev sirup.

Jabolčno zmes prelij čez suhe sestavine ter vse skupaj, kar z rokami, res dobro premešaj, da se sestavine prepojijo in začnejo sprijemati med seboj.

Tako pripravljeno zmes enakomerno razporedi na pekač, obložen s peki papirjem in peci v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinjah cca 20 minut. Pekač vzemi iz pečice in posamezne dele granole s pomočjo vilice obrni. peci še približno 15 – 20 minut, oziroma dokler se lepo, zlato ne zapečejo.

Peki papir preloži na rešetko in granolo ohladi. Ohlajeno hrani v zaprtem steklenem kozarcu.

Za zares zdravo granolo uporabi domača, ekološka jabolka. Če jablan pred tvojim domom ni, neškropljena slovenska jabolka še vedno lahko kupiš. Osebno najbolj zaupam kmetiji Avšič. Tam navadno kupujem zelenjavo, sploh, ko te na domačem vrtu ni več, seveda pa ponujajo tudi nekaj različnega sadja. Od tega tudi nekaj različnih vrst jabolk.

2 comments

Dodaj odgovor