Ovsen cimetov napitek

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-768x1024.jpg

Zadnjič sem objavila nekaj idej za rastlinske napitke, ki so super alternativa mlečnim, če teh ne smeš ali ne želiš uživati, vseeno pa ti manjka nekaj kremastega in gostega, s čimer dopolniš jutranje kosmiče, skodelico kave ali čaja.

Takrat sem se poigrala z oreščki in semeni, danes pa sem uporabila žito. Pravzaprav žitne kosmiče. Priprava je še lažja oziroma hitrejša, saj kosmičev ni potrebno predhodno namakati. Lahko uporabiš katerekoli – pirine, ajdove ali pa ovsene, tako kot jaz. Prav tako lahko izbiraš vrsto sladila in začimb, zato vsekakor ni treba do potankosti slediti moji izbiri.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-768x1024.jpg

Edina razlika pri pripravi napitka s kosmiči je ta, da mora biti voda topla. Približno 60 stopinj naj ima. Vroče tekočine sicer ni priporočljivo shranjevati v plastičnih posodah, a pri Vegan milkarju (imenovanem tudi Chufamix), to lahko brez skrbi storiš, saj so narejeni iz plastike brez kemičnih dodatkov, formaldehida, PVC, BPA in podobnih škodljivih sestavin!

Zate ne vem, a osebno obožujem cimet. Ne mine dan, ko z njim ne bi začinila vsaj enega obroka. Pa tudi če je to le narezano sadje, sploh jabolka in banane. Poleg cimeta sadju navadno dodam še mlet ingver ali pa vsaj nekaj kapljic limone. Se mi zdi, da začimbice izboljšajo še tako ‘ubogo’ jabolko ali pa preveč zrelo banano.

Morda sem se ravno zato odločila da napitku iz ovsenih kosmičev dodam cimet. Poleg sladila seveda. Tokrat sem se odločila za agavin sirup, čeprav navadno uporabljam javorjevega. Ekološko tekočo agavo sem dobila v isti trgovini kot ta krasen pripomoček, ki res olajša pripravo domačega rastlinskega ‘mleka’. Všeč mi je, ker ni packanja, ker je enostaven za uporabo, napitek pa pripravljen praktično z nekaj vrtljaji paličnega mešalnika, ki pa je pogoj, da je pripomoček uporaben. Verjamem, da palčini mešalnik že uporabljaš, če pa bi torej rad(a) pripravila različne domače rastlinske napitke (ki so, verjemi, veliko bolj kvalitetni od kupljenih, predvsem pa sveži), ti manjka le še Chufamx 🙂

This image has an empty alt attribute; its file name is 7-768x1024.jpg

Spodaj te čaka recept. Je zelo enostaven in kosmičem poleg sladila in cimeta (no, in majhnega ščepca soli) nisem dodajala ničesar več. Lahko bi ga obogatila še z vanilijo ali kardamomom, morda s pomarančno lupinico ali zdrobljenimi klinčki. Pa nisem. Naj bo čim bolj naravno, a vseeno z meni tako ljubim cimetom 😉

Sestavine:

  • 50 g ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
  • 1 l tople vode (vsaj 60 in ne več kot 85 stopinj Celzija)
  • ščepec soli
  • 1 čž cimeta
  • 2 JŽ agavinega sirupa (ali kakšnega drugega sladila)

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-768x1024.jpg

Postopek:

Vodo segrej do primerne temperature. Z njo napolni spodnjo (zunanjo) posodo, v notranjo pa stresi kosmiče, dodaj ščepec soli, cimet in sladilo. S paličnim mešalnikom vse skupaj gladko zmiksaj. S priročno potisno palico nato iz pulpe iztisni še zadnje kapljice rastlinskega napitka.

This image has an empty alt attribute; its file name is 10-768x1024.jpg

Dodaj odgovor