Proseni linški piškotki

Decembra sladkorja verjetno ne pogrešaš zelo, kajne? Prepričana sem, da je tudi tvoja domača shramba polna sladkih dobrot (ali pa je vsaj bila), te pa te pričakajo tudi pri vseh sorodnikih, prijateljih in znancih, ki jih ‘moraš’ konec leta obiskati.

Potica, pecivo, piškoti vseh vrst so tako na voljo na vsakem koraku. Za piko na i, pa si namesto kavice v bližnjem lokalu lokalu raje priviščiš okusno vročo čokolado, sprehod po mestu pa ne mine niti brez postanka pri stojnici polni okusnih medenjakov (ali pa vsaj dobro sladkanih kuhančkov).

Če bi v teh zadnjih decembrskih dneh vseeno rad/a pripravila enostavne domače piškote, ki so za razliko še zelo zdravi, si na pravem mestu! Poleg tega so piškoti tudi sladica, ki pridno počaka in te tako lahko spremlja še v prvih dneh novega leta. Skupaj z jutranjo kavico bo tudi v naslednjem letu piškotek ali dva še kako prijal.

Domače sladke dobrote so zagotovo najboljše. Po izgledu pogosto ne morejo konkurirati kupljenim, to je res, so pa zagotovo nareje z veliko več ljubezni. In s sestavinami, ki jih dejansko lahko najdeš v vsaki shrambi in brez čudnih, težko izgovorljivih dodatkov, brez nezdravih maščob in sladkorjev.

Če ti ni do peke peciva ali potice, ti še vedno ostajajo enostavni in okusni muffinčki, pa tudi piškote lahko narediš zelo zelo enostavno. Zanje si je moda res potrebno vzeti  malce več časa, a večinom tega testo le počiva, ti pa se medtem lahko lotiš česa drugega (pa četudi počivanja pred televizorjem).

Sama z veseljem pečem ne le piškote, temveč tudi druge sladice. Te (moje) sladke dobrote pa si za razliko od drugih lahko privoščiš brez slabe vesti. Pa ne zato, ker bi bile brez kalorične vrednosti, pač pa zato, ker so pripravljene iz zdravih, polnovrednh sestavin, ki telesa ne bodo obremenile.

Tile piškotki so zagotovo takšni. Pripravila sem jih za prijateljico, ki skorjda ne uživa sladkorja, zato so res malce manj sladki (kar na koncu lahko zelo uspešno in enostavno ‘popraviš’ s pogumnim potresom mletega sladkorja). V osnovi so piškoti sladkani zgolj z nekaj medu, pripravljeni pa so iz naravno brezglutenske prosene moke. Proso je tudi tisto, ki malce zagreni, zato je marmeladin premaz še toliko bolj zaželen. Sploh če uporabiš marmelado, kuhano v domačem loncu iz neškropljenega sadja.

Piškoti niso le brezglutenski, tudi jajc ali oreščov ni v njih. Čeprav se v testu skriva nekaj jogurta, pa, če imaš težave s prebavljanjem laktoze, lahko uporabiš tudi jogurt brez laktoze, ki ga danes dobiš že v čisto vsaki živilski trgovini.

Tokrat sem naredila manjšo količino piškotov, iz dokaj tenko razvaljanega testa dobiš približno 26 enojnih oz 13 dvojnih (linških) piškotov.

Sestavine:

  • 155 g prosene moke
  • 50 g zmehčanega masla
  • 25 g jogurta
  • cca. 35 g medu
  • nastrgano lupinico bio limone
  • vanilijo v prahu

+ izbrano marmelado za nadev

+ sladkor v prahu (priporočam ksilitol) za posip

Postopek:

Iz sestavin vmesi testo. Naredi kepo, jo rahlo splošči v disk in zavij v prazorno kuhinjsko folijo. Za eno uro postavi v hladilnik.

Pred valjanjem testo nekaj minut pusti na sobni temperaturi.

Na delovni pult položi kos peki papirja. Pomokaj. Na papir daj polovico testa, čezenj položi še en kos peki papirja ter tanko razvaljaj. Če razpade, nič hudega, s prsti zakrpaj testo ali pa dodaj še malce moke.  Iz razvaljanjega testa z modelčkom izsekljaj piškote. Polovici izsekljaj še sredico.

Piškote položi na pekač, obložen s peki papirjem ter jih v ogreti pečici na 175 stopinjah peci približno 10 minut. Čas peke je odvisen od debeline piškotov, zato peko spremljaj. Ko se piškotki malce obarvajo so gotovi.

Piškote rahl oohladi na rešetki. Preluknjane potresi s sladkorjem v prahu, na nepreluknjane pa daj kanček marmelade. Zlepi obe polovici.

Piškote hrani v aluminijasti posodi.

Dodaj odgovor