Mandljev pesto z baziliko in kozjim sirom

1

Pesto je ena res fina zadevica. Gosta omaka iz oreščkov in zelišč, običajno z dodatkom olivnega olja, limone, česna, soli in parmezana je eden izmed načinov, kako shraniti nekaj svežih poletnih zelišč za takrat, ko jih na vrtu več ne bo.  Najbolj poznan je zagotovo kombinacija bazilike in pinjol. Seveda pa to ni edina kombinacija sestavin, ki jih lahko uporabiš. Pesto lahko pripraviš praktično iz česarkoli. Iz rukole, peteršilja, origana, celo iz nekaterih vrst zelenjave. Pinjole nadomestiš z orehi, indijskimi oreščki ali mandlji ali pa namesto oreščkov uporabiš semena – sončnična, bučna, celo konopljina.

2

Ker omaka vsebuje precej naravnih konzervansov (olje, sol, limona…) je v hladilniku obstojna kar nekaj časa, pesto pa lahko uporabiš na najrazličnejše načine. Zgolj kot namaz na kruhu, ali pa dodatek testeninam, rižotam, kuhanemu krompirju, pici… Za piko na i, ki z bogatim okusom oplemeniti katerokoli jed.

3

Tipičnega pesta še nikoli nisem pripravljala, moji so namreč vsakokrat malo bolj posebni. Še najbližje klasiki je ravno današnji recept.

Iz večjega šopa bazilike sem pripravila pesto iz mandljev, ki sem jih pred tem namočila (da so lažje prebavljivi) in olupila (da ne grenijo). Namesto parmezana sem uporabila staran kozji sir mlekarne Beka, sicer pa uporabila tipično kombinacijo olivnega olja, limone, česna in soli. Te sem dala res čisto malo, saj je že sir precej slan. Sem pa za ostrino v pesto vmešala še ščepec sveže mletega črnega popra, za svežino pa dodala malo naribane limonine lupinice.

4

Gosta omaka ni tako živahno zelena, kot si morda vajen(a) iz trgovskih polic, lastnega kuharskega ustvarajnja ali s fotografij v revijah ali na sletu. V pestu namreč prevladujejo oreščki in ne zelišča. A  ker so mandlji moji najljubši sem z jih z veseljem uporabila nekoliko več,  kozarček pesta pa je izginil praktično v pol ure 🙂

5

Recept je za majhno količino pesta, sestavine zato po želji lahko sorazmerno povečaš…

Potrebuješ:

  • 50 g mandljev (namočenih, spaknjenih in olupljenih)
  • 1 veliko pest sveže bazilike (oz. vsaj 25 g)
  • 10 g drobno naribanega kozjega sira
  • 1 strt majhen strok česna
  • sok ene limone
  • malce drobno naribane limonine lupinice
  • 15 ml olivnega olja
  • ščep soli in popra
  • približno 50 ml vode

6

Postopek:

Vse sestavine razen vode vržeš v zmogljiv mešalnik. Vodo dodajaš postopoma, odvisno od želene gostote pesta. Omako poskusi in začinjenost prilagodi svojemu okusu. Hrani v hladilniku v dobro zaprtem kozarčku.

7

 

Dodaj odgovor