Fižolovi burgerji

1

Najbolj tipični vege burgerji so zagotovo fižolovi. No, vsekakor pa tudi eni najcenejših. Kvalitetni mesni burgerji znajo biti precej dragi, niso pa poceni niti takšni, ki jih uživajo vegetarijansci. Če so narejeni s kvalitetnim ekološkim tofujem, moraš zanje prav tako odšteti kar nekaj cekinčkov. Fižol je krasen nadomestk enega in drugega. Zaradi ogromnih količin beljakovin zlahka nadomestijo meso (ali ribe) in ko gre za rastlinske proteine osebno veliko raje uporabljam fižol kot sojo.

2

Za fižolove polpetke lahko uporabiš praktično katerokoli vrsto fižola. Ker mi osebno rjav in rdeč nista všeč, sem svoje burgerčke pripravila s pomočjo drobnega belega fižola. Priznam, da sem tokrat ubrala bližnjico. Verjetno najbolj zdrav način priprave bi bil doma skuhan (seveda prej namočen) fižol. A roko na srce – tudi če ga kuhaš dolgo časa, nikoli ni tako mehak kot vložen. Lahko se sicer odločiš kar za konzervo, če pa vseeno rad(a) pogleda na kvaliteto, ti piporočam, da kupiš v kozarcu in slanici vložen fižol. Tega sicer ni lahko najti in če boš zato izbral(a) pločevinko, poglej, da je fižol kuhan na sopari ali pa, da je ekološke pridelave. Takšnega pa zagotovo najdeš v vsaj eni izmed lokalnih trgovin.

3

4

Količina: 4 polpeti oz. vege burgeji

Sestavine:

  • 220 g odcejenega vloženega belega fižola
  • 1 manjše jajce
  • 25 g ovsenih kosmičev
  • 25 g drobno naribanega trdega sira*
  • nekaj listov sveže bazilike, narezane na manjše koščke
  • malce svežega drobno sesekljanega drobnjaka
  • žlica suhih zelišč (origano, timijan, bazilika, majeron…)
  • sol (količina je odvisna od slanosti sira)
  • olje za peko

*uporabila sem staran kozji sir mlekarne Beka 

5

Postopek:

Grobo zmiksaj kosmiče, dodaj 3/4 fižola in ponovno na hitro zmiksaj. Nato v mešalnik daj jajce, suha zelišča in sol ter zmiksaj do gladke mase. Fižolov pire daj v skledo, primešaj preostanek fižola, sir ter sveža zelišča (baziliko in drobnjak).

Krožnik rahlo naolji. Z rokami oblikuj polpete. Če bodo rahlo pacljive se ne sekiraj, na hladnem se bodo strdile. Burgerje preloži na naolje krožnik in postavi v hladilnik za najmanj pol ure (več, še bolje).

Ponev dobro segrej, prilij olje in na njem popeci burgerje. Potrebujejo le nekaj minut na eni in nekaj na drugi strani. Obrni jih le enkrat, a previdno, da se z oljem ne opečeš. Pripravljeni so, ko dobijo lepo barvo in rahlo hrustljavo skorjico,  na dotik pa postanejo čvrsti.

Postrezi jih v toplih štručkah (sezamove so zakon), skupaj s svežo zelenjavo (list solate, rezina paradižnika, košček sira in nekaj sveže bazilike bo prava kombinacija). Štručke po želji lahko premažeš še z izbranim namazom. Skratka naredi burgerje po svojem okusu 😉

6

Kot vidiš za pripravo polpetov nisem uporabila niti ščepca moke. Le nekaj ovsenih kosmičev. Ker imam v svoji shrambi brezglutenske, sem jih seveda uporabila tudi za vege burgerčke, zato ne vsebujejo glutena. Če z njim nimaš težav ne kompliciraj in pač uporabi navadne. Pol kilograme ovsenih kosmičev dobiš že za manj kot pol evra, po želji pa jih lahko zamenjaš tudi za pirine.

7

 

2 comments

Dodaj odgovor