Stročji fižol s kuhanimi jajci

1Če je letos kaj, kar res dobro uspeva na vrtu, je to fižol. Široki, okrogli,nizki,viseči… Veliko smo ga že vložili v slanico, precej zamrznili. Saj veš, za hude, mrzle zimske dni 🙂 Tudi sproti ga redno jem – enkraten je v kombinaciji s testeninami, sirom in lešniki, pa kot preprosta priloga k mesu ali ribam. Odlično se kombinira z rižem, na majhne koščke je prijetna popestritev raznoraznih jedi z žiti – poleg riža se odlično ujame z ješprenom, kvinojo, proseno kašo, ajdo… Zelenjavne juhe, mineštre (zelenjavne ali mesne), stročji fižol naravnost obožujejo.

In ko ga je v izobilju, se tu pa tam prileže tudi malce drugačna malica.

2Solata iz stročjega fižola in kuhanih jajc morda res ni nič posebnega, je pa prava beljakovinska bomba. Odlična je tako vroča kot topla ali povsem hladna. Jaz sem si tokrat privoščila povsem ohlajeno, zunaj, na domačem travniku.

Za takšno solato (ki to pravzaprav ni, vsaj tipična ne –  v njej namreč ni ne kisa ne limone), potrebuješ le nekaj sestavin. Najprej seveda veliko stročjega fižola. Uporabila sem več različnih vrst, čeprav nekateri pravijo, da to ni priporočljivo. Čas kuhanja se namreč razlikuje. No, meni je pravzaprav vseeno. Bodo pa nekateri mehkejši, drugi pa še malce na zob 😉

4Poleg precejšnje količine fižola (to, kar vidiš na zgornji sliki je za eno skledo), potrebuješ še jajca (kakopak 😉 ) ter nekaj pravih ‘dodatkov’. Te izbiraš po svoje, tako kot tudi začimbe. Brez problema solato lahko začiniš z drugačnim oljem, ji dodaš ščep kajenskega popra ali kurkume, morda celo nekaj sezamovih semen. Moja je zelo ‘na simple’.

Potrebuješ:

* dve večji pesti stročjega fižola

* 2 jajci

* pol rdeče čebule

* šopek peteršilja

* sol in poper

*olivno olje

5Skuhaš jajca. Če bi jedla toplo solato, bi se zagotovo odločila za mehko kuhana, saj so mi ljubša. Za hladno različico so boljša trdo kuhana. Ko se skuhajo jih dobro ohladiš, predvsem zato da jih lažje (in lepše) razrežeš. Fižol opereš ter razrežeš na poljubno velike kose. Lahko ga skuhaš v vodi ali pa nad soparo. Kuhanega (oz. soparjenega) premešaš z nasekljanim peteršiljem, na tanko narezano rdečo čebulico, olivnim oljem ter soljo in poprom. Hladna jajca olupiš in razrežeš ter jih razporediš po fižolu.

3

6Takšno solato lahko vzameš tudi s seboj na pot, je odlična malica za v službo ali pa ideja za eno izmed jedi za piknik v naravi. Tako kot pri meni. Pa četudi le nekaj korakov stran od domače hiše 🙂

7

 

0 comments

Dodaj odgovor