Smoothie z gozdnimi sadeži in indijskimi oreščki

uvSmoothieji so lahko zelo različni. Ne le, da lahko kombiniraš več vrst sadja, med sadje lahko vmešaš tudi nekaj zelenja in se tako približaš ‘slavnim’ zelenim smoothijem. Smoothiji so lahko zelo redki, takšni, ki so malce gostejši ali pa zelo gosti. Prvi pri meni odpadejo, drugi so najpogostejši, tretji, tisti, res fino gosti, pa pridejo na vrsto takrat, kadar si smoothi naredim kot hitro in zdravo sladico in bolj kot na smoothie spominjajo na puding ali enostaven mousse. Seveda takšnih ne moreš piti, pa tudi slamica odpade. Zato pa je nujna žlička, sploh če v kozarcu ne želiš pustiti niti kančka sadne dobrote 😉 Ključen element pri gostoti je seveda voda, namesto katere lahko uporabiš tudi mleko, tekoč jogurt, kokosovo vodo ali celo ohlajen čaj.

1Ko gre za takšne napitke, vsaj pri meni, brez banane ne gre. Da prijetno sladkobo in kremasto strukturo. V smoothije se po mojem okusu odlično poda tudi gost naraven jogurt ali nekoliko redkejši kefir.

Prav odlični so v napitkih tudi oreščki. Prisegam predvsem na mandlje in indijske oreščke. Če ne želiš občutiti grobih njihovih delcev, priporočam, da jih prej namočiš. Mandlje vsaj za 8 ur, indijske oreške je dovolj za kakšno urco. Tako se prijetno zmehčajo in lažje vmešajo v napitek. Mandlje pred tem lahko tudi olupiš (sama vedno jih) in z namočenimi to ni prav nič težko.

V smoothije sicer pogosto dodam še žlico kokosovega olja, predvsem zaradi prijetnego okusa ter zdravih maščob. Če izbiram med nekoliko manj sladkimi sadeži, pa se s smoothijem vseeno želim prijetno pocrkljati (kar je največkrat tudi moj namen), mu po potrebi dodam še žlico medu. Sploh, kadar vanj vmešam kakav v prahu. Uporabljam namreč tistega 100- odstotnega, ki pa je sam po sebi precej grenak.

Potem pa so smoothiji tudi elegantna rešitev, ko želiš vključiti kakšno superživilo, ki navadno ni prav prijetnega okusa, v napitku pa se povsem izgubi. Enako kot proteini, če jih seveda konzumiraš. Sama prisegam na konopljine. Ne jem jih vsak dan, jih pa tu pa tam dodam na jedilnik. Največkrat ravno v smoothije.

2Prepričana sem, da recepta za smoothije ne potrebuješ. Če zmiksaš tisto, kar imaš najraje, vsaj pri okusu ne moreš zgrešiti. Če pa želiš, da smoothie ni le sadni posladek, ampak uravnotežen ‘obrok’, pazi, da ne boš zaužila(a) zgolj in samo sadja.

Za beljakovine ti priporočam kefir, skuto ali jogurt (lahko tudi sojin, če si vegank(a) ) ali proteine (na trgu jih je ogromno, zato je pametno, da se o njih pozanimaš preden izbereš tiste prav zase). Ogljikove hidrate tako ali tako dobiš iz sadja, lahko pa v smoothie vmešaš tudi kosmiče in ga poješ kar namesto zajtrka. Seveda pa je zelo pomembno, da vključiš tudi zdrave maščobe. Saj vsi vemo, da se še tako dobre, zdrave in hranilne snovi ne morejo absorbirati brez maščob, kajne? No, že polnomastna skuta ali jogurt prispevata nekaj maščob (če le ne izbiraš tistih z 0% maščobe, bognedaj), sicer pa je pametno, da v napitek vključiš bodisi oreščke (prej namočene), semena (sezam, lan, chia semena, sončnice…), avokado ali pa žlico kokosovega olja (lahko tudi konopljinega, če ti okus ni premočan). Vlaknine so sicer že v sadje (v nekaterem več, v drugem manj), lahko pa v napitek dodaš še nekaj zelenja, v obliki solat, regrata, blitve, špinače…

3 Kljub vsemu, pa recept za moj današnji smoothie (tisti, pod točko 3 – torej zelo gost – puding ‘varijanta’ 😉 ), sledi…

Za en kozarec potrebuješ:

* 1 večjo, dobro zrelo banano

* malce zamrznjenih (lahko odtaljenih) mešanih gozdnih sadežev

* približno 10 -15 indijskih oreščkov (namočenih za kakšno urco ali dve)

* 1 čajno žličko medu

* 1 čajno žličko kokosovega olja

* malo mleka (le toliko, da se sestavine lažje premešajo – uporabiš lahko tudi rastlinsko mleko oziroma napitek)

* zdrobljena kakavova zrna (Biolandija)

* nekaj suhih murv (ekološke dobiš pri Malinci)

Postopek? V mešalniku zmešaš sadje, oreščke, mleko in med. Preliješ v kozarec in potreseš s kakavovimi zrni (sama jih še dodatno zdrobim v možnarju) in med prsti zdrobljenimi sladkimi in zdravimi suhimi murvami (več o njih najdeš tukaj).4

0 comments

Dodaj odgovor