Solata z lečo in rižem

Zelenjava, riž in lečaSolate niso več le zelenolistnat rastline. Solate so lahko mnogo več kot le to. Pa ne mislim tistih sadnih solat, ampak solate, ki so bolj nasitne in polnega okusa od tistih dolgočasnih zelenih.

Zelenjava, riž in lečaSolate obožujem! V hladnejših mesecih mi sicer ne prijajo, poleti pa… Lahko bi jih jedla ob vsakem obroku! In nikakor se ne zadovoljim vedno z isto. Vse bolj se navdušujem nad različnimi kombinacijami tako zelenjave, kot drugih ‘konkretnejših sestavin’, npr. piščančjega mesa, različnih sirov, semen, oreščkov. Prav tako so odlične različne testeninske solate, solate z lečo, čičeriko, kozicami (gamberi), jajci in avokadom… Če še nisi poskusil(a) kombinacije zelene solate s sadjem, ti zagotovo ne bo žal. Solata s sočnim jabolkom ali pa s hruško v kombinaciji s skuto in praženimi lešniki – odlično! Tudi pomaranča nikakor ni slaba izbira.

Zelenjava, riž in lečaZa riževe solate sem seveda že slišala, pa takšne še nikoli nisem naredila. Danes sem jo. Skuhala sem rjavi riž ter dve vrsti leče – zeleno in rjavo. Na drobne koščke sem narezala zelenjavo rumeno papriko in korenje, redkvice pa na tanke lističe. Zelenjavo sem najprej zmešala z nasekljanimi zelišči (čisto mladim in nežnim peteršiljem, timijanom in origanom), jo solila ter ji primešala ohlajen riž z lečo. Vse skupaj sem pokapljala z malo limoninega soka ter prelila z ekstradeviškim oljčnim oljem.

Zelenjava, riž in lečaHladna riževa solata je bila odlična popoldanska malica, ki bo zagotovo prišla na vrsto še kdaj. Seveda z drugo zelenjavo, upam, da bo takrat na domačem vrtu že kaj več kot zgolj male rdeče redkvice.

Zelenjava, riž in leča

0 comments

Dodaj odgovor