Kvinoja s poletno zelenjavo, avokadom, črnimi olivami in z zelo okusnim sirom

Kvinoja z zelenjavo in siromZ leti sem poskusila kar nekaj novih živil, novih sestavin, novih jedi… Ne morem reči, da so me prepričale vse, lahko pa trdim, da sem bila nad veliko večino pozitivno presenečena.

Ena takšnih je zagotovo kvinoja. Najarje jo imam kot zakuho v kremne juhe (npr. namesto ribane kaše) in pa kot rižoto. Z veliko različne zelenjave, včasih s koščki piščanca, včasih z filejem lososa ali pa s sirom, celo vmešanim jajčkom. Vedno jo skuham posebej (in skuha se res zelo hitro), ostale sestavine pa prepražim posebej, šele nato mednje vmešam ta majhna, skoraj prozorna semena.

Kvinoja z zelenjavo in siromIn prav nikoli se je ne naveličam. Navadno si takšno rižotko naredim kar za večerjo (če mi slučajno zmanjka doma pečenega kruha, na primer 😉 ). Danes pa sem si jo zaželela že za kosilo (torej lahko sklepam, kaj bo danes za večerjo 😉 ).

Kvinoja z zelenjavo in siromZa en krožnik sem uporabila: (mimogrede, a ni lep krožnik no? Moja nova ljubezen 😉 )

* 75 g kvinoje (teža velja za nekuhano žito, oz. natančneje, semena)

* malo pora in manjši strok česna

* eno zeleno papriko

* nekaj suhih paradižnikov

* pol manjšega koromača

* eno korenje

* pest zamrznjenega graha

* pol bučke

* polovico avokada

* štiri črne olive

* malo peteršilja, bazilike in origana

* kurkumo, mlet pisan poper

* pest naribanega sira

Kvinoja z zelenjavo in siromKvinojo sem skuhala po navodilih. Vso zelenjavo sem narezala na približno enake, majhne košče. Na maščobi sem prepražila por, dodala kurkumo in poper. Nato sem poru dodala koromač, grah in korenje. Sledil je nasekljan česen, prej namočeni in narezani sušeni paradižniki, paprika in bučka. Vse skupaj sem nekaj časa dušila, vmes pa večkrat premešala. Malo pred koncem sem dodala kuhano kvinojo (pusti da popije vso vodo, če bo voda ostala, jo odlij), avokado, zelišča, olive in malo sira ter še dobro premešala.

Kvinoja z zelenjavo in siromKvinojino ‘rižotko’ sem preložila v globok krožnik ter potresla s preostankom sira. Zadnjič sem na tržnici v Kosezah kupila mešanico kozjega in ovčjega sira. Super je. A žal precej drag.

Kvinoja z zelenjavo in siromp.s.: če si opazil-a, nisem dodajala nobene soli. To pa zato, ker je bilo v sami jedi že dovolj sestavin, ki zlahka nadomestijo sol. Poleg pora in česna, sem uporabila precej popra, pa olive iz slanice in sir, ki je zelo zelo okusen, a tudi zelo slan.

Je pa tole ena mojih najljubših jedi. Res! Odlično.

In čeprav je po kosilu že nekaj časa, sem še vedno zelo žejna. In ne, v tem primeru rešitev ni v pitju vode, ampak v nečem sladkem. Ostalo mi je še pol avokada, zato si bom naredila hiter puding. Avokado, banana, med in kakav. Miks miks miks in to je to 🙂

 

0 comments

Dodaj odgovor