Motovilec s svežo rdečo peso, kozjim jogurtom in rahlo praženimi orehi

Motovilec, rdeča pesa z jogurtom in orehiRdeča pesa je ena izmed jedi, ki me spominjo na otroštvo. Pa ne na domačo kuhinjo, ker pese nismo nikoli kupovali. Pač pa na vrtec, kjer so, vloženo, tako radi ponujali za kosilo. Prav navdušena nad njo nikoli nisem bila, sem jo pa pojedla. No, potem je nisem jedla več let. Še vedno je nikoli ne kupim. Če bi jo dobila na krožniku, bi jo verjetno pojedla (tako kot sem pač storila v vrtcu), če pa bi imela na izbiro kaj drugega, je zagotovo ne bi izbrala.

Zakaj potem pišem o pesi? Ker sem našla super način, seveda enostaven ;), kjer mi je pesa dejansko všeč!

Motovilec, rdeča pesa z jogurtom in orehiVčasih jo popečem v pečici in jo imam, skupaj z drugo zelenjavo, za prilogo k mesu, leči, rižu… Drug recept pa je, ja v solati, kako pa? 😉 Ampak ta je povsem nekej drugega kot tista iz kozarca.

Peso dobro umijem, nato jo kuham. Kar celo, nerazrezano, nad soparo. Kuha se sicer kar nekaj časa, a nanjo ni potrebno paziti. Le tu in tam jo malo obrnem, pa je. Kuhano nato narežem na lističe (lahko tanke ali malo debelejše), posebaj pa pripravim polivko.

Tokrat sem izbrala kozji jogurt, še boljši je ovčji, ker je gostejši. Pa tudi klasični, kravji bi bil povsem ok. Jogurt zmešam z limoninim sokom, olivnim oljem, soljo, poprom in suhim timijanom. Peso naložim na zeleno solato (motovilec ali regrat sta najboljša, druge se po mojem mnenju in okusu ne obnesejo), prelijem z jogurtovo polivko in potresem z praženimi oreščki. Tokrat z orehi, lahko pa tudi z lešniki, mandlji, pistacijo… Verjetno tudi z arašidi, a jaz jih ne jem. ko sem bila majhna so se mi namreč zelo zamerili (sem pretiravala, pa so bile neprijetne posledice ;))

p. s. : Meni je všeč, da je pesa še topla, prav tako oreščki. Tale solatka je zanimiva in malce drugačna jesenska predjed (ali pa lahka popoldanska malica, kot zame danes :))

Motovilec, rdeča pesa z jogurtom in orehi

Sicer pa sem podobno solato jedla v Grčiji. Le da je bila tista le pesina, premešana z obilico grškega jogurta, tako da je bila že povsem pinki :)) Mislim, da je bil tam dodan še med, od oreščkov pa mandljevi lističi. zelo okusno! In čisto nič ni spominjalo na tipično solato, saj je bila prej kot to podobna sladici.

0 comments

Dodaj odgovor