Krofki za zajtrk

Ne bom lagala. To niso krofi. V njih ni niti ene sestavine, ki v običajnih krofih je. Bela moka, jajca, sladkor, kvas in velike količine olja za cvrtje. Ne, tega tu ni. Vseeno pa dobiš okusno pecivo, narejeno iz samih naravnih in zdravih sestavin, ki ima po naključju (ali pač ne) obliko krofa.

Sezona krofov je namreč tu in izgleda, kot da jih prodajajo na vsakem vogalu. Cene so (z izjemo butičnih slaščičarn) prav smešno poceni in do naslednjega vikenda, ko bo pust zares prišel bodo verjetno še padale. Meni do krofov v resnici nikoli ni bilo. Tudi takrat, ko je moje telo še lahko presnavljalo pšenično moko in ko mi ni bilo potrebno paziti na to, kaj dajem vase. V sezoni sem pojedla enega, dva, največ tri. Sicer pa sem si za sladkanje raje privoščila kaj drugega.

V zadnjem času sem zares nora na ovsene kosmiče. Kupujem tiste, ki ne vsebujejo sledi glutena, najraje in najpogosteje v Muellerju. Včasih jih malce pokuham, večkrat pa le čez noč namočim. Dodam jim jogurt (v zadnjem času grški sojin jogurt) ter sadje. To dvoje je nujno. Od sadja izberem kombinacijo gozdnih sadežev (borovnice, maline, morda kakšno jagodo – v tem času seveda izbira zamrznjeno sadje) in banane. Temu tik preden se lotim malice dodam še popečena bučna semena. Druga najljubša kombinacija so dušena jabolka z veliko cimeta in malo svežega ingverja. Skoraj vedno dodam še suhe brusnice, nato pa vse skupaj potresem z nasekljanimi orehi. Če jem toplo je to to, hladni različici pa dodam še malce jogurta. Z njim so kosmiči pač toliko boljši.

Ovsene kosmiče pogosto uporabljam tudi pri peki, največkrat v obliki ovsene moke, ki jo bodisi kupim bodisi pripravim sama (v blenderju zmiksam kosmiče, tako preprosto je). Za današnje pecivo pa niti moke nisem potrebovala. Uporabila sem drobne ovsene kosmiče in pecivo v duhu prihajajočega pusta pripravila v pekaču za krofe. To, da so krofi resnično pripravljeni iz kosmičev se lepo vidi na zgornji sliki, kjer sem dva namenoma obrnila ‘na glavo’ 🙂

Sestavine:

  • 100 g drobnih ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
  • 1 čž vinskega kamna
  • 100 ml ovsenega mleka (po potrebi brezglutenskega)
  • manjša zrela banana (ali pol večje), cca 75 g.
  • 5 g mletih lanenih semen (uporabila sem zlata, ker so okusnejša, v moko sem jih zmlela jih v mikserju)
  • 15 ml vode
  • pol čž sveže, drobno naribane limonine lupinice
  • nekaj malin (svežih ali kot jaz, ker sadje ni v sezoni – zamrznjenih)
  • košček ali dva temne čokolade

Postopek:

Za laneno jajce mleto laneno seme zmešaj z vodo premešaj in pusti stati približno 15 minut, da želira.

V skledi zmešaj kosmiče s praškom iz vinskega kamna (ali pecilnim praškom).

Banano z vilico pretlači v pire, dodaj mleko, limonino lupinico ter laneno jajce. Zmešaj, nato vse skupaj prelij v skledo s kosmiči in premešaj. Nežno vmešaj še zamrznjene maline ter z zmesjo napolni modelček za krofe, ki si ga pred tem dobro premaza/a s stopljenim kokosovim oljem.

Peci v ogreti pečici na 180 stopinj (brez ventilacije) približno pol ure. Pekač obrni na glavo in po dnu potrkaj s pestjo, da krofki padejo padejo na pult. Preloži jih na rešetko in ohladi.

Medtem nad vodno kopeljo stopi čokolado ter z njo pokapljaj krofe. Po želji jih lahko posladkaš, bolj zdrava različica pa se bo zadovoljila tudi brez belega prahu.

Ti krofi so idealni za zajtrk, malico oziroma prigrizek. Ravno prav mehki in gosti ter zahvaljujoč malinam – sočni. Dva takšna kolačka ter lonček grškega jogurta s kolesci banane in nekaj dodatnih malin, bo zadetek v polno.

Krofki kot taki, bodo všeč tudi vsem veganom, saj ne vsebujejo nobenih živalskih izdelkov- ne mlečnin, ne jajc.

Dodaj odgovor