Bananin kolač z grozdjem

Bananin kolač, bolj znan kot bananin kruh (čeprav v resnici sploh ni kruh) je zelo priljubljen prigrizek ne samo v tujini temveč tudi pri nas. Prigrizek zato, ker to vseeno ni sladica. Ali pa. Odvisno kako in s čim ga postrežeš. Bananin kolač je v resnici lahko prav hranljiv obrok. Seveda, če je pripravljen iz sestavin, ki jih lahko štejemo kot zdrave. V mojem ‘svetu’ to pomeni, da je pripravljen z moko, ki ne vsebuje glutena (a nikakor ne s pripravljeno brezglutensko mešanico), v katerem ni rafiniranih maščob ter enormnih količin sladkorja. Še korak k bolj zdravemu kolaču je izbira ekološkega sadja (v mojem se poleg banan skrivajo še jabolka in grozdje), uporaba domačih jajčk in rastlinskega napitka namesto običajnega, kravjega mleka.

Kar je najbolje pri takšen kolaču je, da je za pripravo res zelo enostaven in ti ne vzame veliko časa. Malce potrpežljivosti je potrebne le pri čakanju, da se kolač popolnoma ohladi (ali vsaj kolikor toliko popolnoma 😉 ), da se lahko lepo razreže in se tako pod nožem zaradi toplote ne packa.

Bananin kruh je idealen zajtrk za vse, ki zjutraj potrebujete nekaj sladkega, a hkrati zdravega, ter vam zjutraj za pripravo obroka vselej zmanjka časa. Bananin kruh ob sebi namreč ne potrebuje ničesar, saj je okusen že sam po sebi. Seveda ga lahko nadgradiš, na primer z nekaj žlicami grškega jogurta (če še nisi, poskusi sojin grški jogurt Soyade, ki je zares okusen – le dobro ga premešaj takoj ko ga odpreš, da dobi kremasto strukturo). Če si sladkosned/a, zraven jogurta lahko dodaš še nekaj rezin banane, malce medu in ščep cimeta za piko na i. V nasprotnem primeru bo jogurt dovolj, jaz pa sem mu dodala malce hitro pripravljene grozdove ‘marmelade’, ki je namenoma nisem sladkala, saj se mi rahla kislost grozdovih jagod zdi lep kontrast sladkemu kruhu.

Bananin kolač je tudi enkratna službena malica. Saj veš, ko ti sredi dopoldneva pade energija in poleg kave potrebuješ nekaj za pod zob. Bananin kolač bo prijal tudi popoldan, ob skodelici najljubšega čaja.

Nenazadnje pa ga lahko postrežeš tudi kot sladico. Zdravemu sadnemu pecivu dodaj kepico vanilijevega sladoleda – malce pregrehe je za srečno življenje vsekakor potrebne – saj veš, vse je v ravnotežju 😉

Bananinega kruha nisem pekla prvič, zato na tej spletni strani lahko najdeš nekaj različnih receptov. Kljub temu da so skupni imenovalec sladke banane, je vseeno vsak izmed njih drugačen. Za tokrat sem uporabila svetlo, nepraženo ajdovo moko (kupujem v Mok’ci – vedno, ker nobena ni primerljiva z njihovo), za sočnost in naravno sladkobo sem dodala nekaj jabolčne čežane (tokrat sem jo kar kupila in sicer nesladkano ekološko čežano), poigrala pa sem se tudi z domačim temnim grozdjem, ki po mojem okusu v ta jesenski kolač prav lepo paše.

Če imaš otroke, bananin kruh lahko narediš skupaj z njimi. Uživali bodo v mečkanju banan in mešanju zmesi za kolač. Ko bo pečen, ga svojim malčkom brez skrbi lahko ponudiš, saj je zdravo, naravno sladko, mehko pecivo, ki jim bo še kako teknilo. Pazi le, da v grozdju ne bo peščic, da bo uživanje v kruhu zares prijetno.

Ajdov bananin kruh je brez glutena in brez laktoze. Je mehak, ravno prav sladek in zelo okusen. Čeprav to verjetno ne bo potrebno, pa ga vseeno lahko zamrzneš. Kako? Nareži ga na na debele rezine, mednje vstavi košček peki papirja, vse skupaj položi v vrečko za živila in zamrzni. Želeno število rezin nato lahko odtališ na sobni temperaturi ali pa, če se ti mudi, kolač nežno popečeš na ponvici. Tako bo skorjica še malo bolj hrustljava, bananin kruh pa topel in dišeč, kot bi bil ravnokar pečen.

Sestavine:

 • 180 g svetle ajdove moke
 • žlica rjavega sladkorja*
 • noževa konica sode bikarbone
 • žlička vinskega kamna
 • 1 čž cimeta
 • ščepec soli
 • 3 dobro zrele banane (cca 300 g banane brez olupka)
 • 2 jajci
 • 50 ml utekočinjenega koksovega olja
 • 75 g jabolčne čežane
 • 75 ml ovsenega napitka** sobne temperature
 • ščep prave burbonske vanilije v prahu
 • nekaj žlic grozdove marmelade***
 • pest grozdnih jagod****

*sladkor dodaj po svojem okusu. lahko več, manj ali pa kruh pripraviš povsem brez sladkorja. Čim bolj zrele in sladke bodo banane, manj sladkorja potrebuješ. tudi izbor mleka vpliva na sladkobo kruha. Namig – naravno najslajši rastlinski napitek je riževo mleko

**uporabiš lahko tudi živalsko mleko ali kak drug rastlinski napitek

***recept za hitro pripravljeno marmelado sledi na dnu objave, lahko pa seveda uporabiš tudi kupljeno redkejšo marmelado. Grozdovo boš verjetno težko dobil/a, zato se poigraj s kakšno drugo. Predlagam višnjevo, slivovo ali brusnično. Če je pregosta jo razredči z malce vode, pomarančnega ali limoninega soka

****jagode prereži na pol ter s konico noža odstrani peške. Malce več dela, vem a je vredno. mene namreč peške zelo motijo.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 9-764x1024.jpeg

Postopek:

Pečico segrej na 180 stopinj.

V prvi skledi zmešaj suhe sestavine: moko, sladkor, cimet, sodo in vinski kamen ter ščep soli.

V večji skledi zmečkaj banane, dodaj jajce, vmešaj, dodaj še čežano, vanilijo, stopljeno kokosovo olje ter mleko sobne temperature. V zmes postopno dodajaj suhe sestavine ter počasi a dobro premešaj.

Polovico zmesi prelij v pekač, nato na zmes dodaj nekaj žlic marmelade in jo s konico noža nežno vmešaj. Dodaj še nekaj izpeščičenih polovic grozdni jagod. V pekač nato dodaj še malo testa ter ponovno nekaj marmelade in grozdja, nato še preostalo zmes bananinega kolača z nekaj jagodami na vrhu.

Po želji vrh kolača lahko potreseš z nekaj rjavega sladkorja.

Peci 30 – 40 minut oziroma dokler zobotrebec po vbodu v kolač ne ostane suh oziroma na njem ni sledi bananinega kruha (lahko pa bo zaradi marmelade obarvan vijolično 😉 ). Kolač s pomočjo peki papirja prestavi na rešetko, kjer naj se dobro ohladi.

Nareži ga na debelejše rezine ter ponudi s kepico sladoleda in rahlo segrete grozdove marmelade. Za bolj zdravo in lažjo različico pa namesto sladoleda lahko uporabiš tudi nekaj grškega jogurta. Moj trenutno najljubši je sojin grški jogurt znamke Soyade, ki ga po odprtju najprej dobro premešam, nato pa uporabim v številnih sladkih zajtrkih in malicah, naadno z ovsenimi kosmiči z banano in gozdnimi sadeži ali sladko proseno kašo z jabolki, cimetom in brusnicami.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 10.jpeg
Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 11-764x1024.jpeg

Hitra grozdna marmelada (omaka)

Iz vejic posmukaj grozdne jagode ter jih zgolj s kakšno kapljico vode stresi v kozico. Nežno kuhaj, dokler ne zavre, nato znižaj temperaturo in kuhaj vsaj še nekaj minut. Daljše kuhanje pomeni več okusa.

Na skledo postavi večje cedilo in nanj zlij kuhano grozdje. S hrbtno stranico žlice dobro pritisni ob grozdne jagode da iztisneš kar čim več tekočine. Ne pozabi podrzati tudi po hrbtni strani cedila, kjer se nabere najbolj gosta tekočina.

Nekaj malega tekočine prelij v majhno posodico, preostanek pa prelij nazaj v kozico. Ko se tekočina v manjši posodici ohladi, vanjo dobro primešaj žlico tapiokine moke*. Kozico segrej** in v vročo tekočino vmešaj raztopljeno tapioko. Kuhaj še nekaj minut, nato ohladi.***

*tapiokina moka je naravni zgoščevalec. Za razliko od koruznega škroba pa jo moraš pred uporabo v vroči tekočini najprej zmešati v manjši količini hladne tekočine. Za zgostitev seveda lahko uporabiš tudi drugo vrsto škroba.

**na tem mestu lahko dodaš tudi poljubno sladilo – surov rjav sladkor ali javorjev sirup. Sama ‘marmelade’ nisem sladila, saj mi je všeč, da je v sladkem kruhu malce osvežilne kisline.

***preostanek marmelade lahko še nekaj dni hraniš v dobro zaprti stekleni posodi v hladilniku. Nesladkana za daljše shranjevanje ni primerna.

Dodaj odgovor