Daleč najpreprostejše čokoladne rezine

To je recept zate! Zate, ki nimaš časa, volje ali veselja do peke (pa bi vseeno nekaj domačega), zate, ki sredi nedelje dobiš nenapovedane obiske (in si želiš postreči nekaj drugačnega, nekaj ‘več’ kot le kupljeno škatlo industrijskih piškotov), zate, ki se želiš pocrkljati z nečim sladkim (pa vseeno zdravim) in zate, ki obožuješ čokolado (le kdo je ne?).

Ker tole je zagotovo eden najhitrejših in najbolj preprostih receptov za čokoladno torto. Zanjo ne potrebuješ pečice in prav nobenih posebnih sestavin. Čokoladne rezine so popolnoma brez moke, jajc, oreščkov in mleka in tako primerne za različne alergike pa tudi za vse vegane.

Potrebuješ čokolado. Temno čokolado in kvalitetnejša kot bo, boljša bo sladica. Čokolada naj vsebuje približno 75% delež kakava, lahko pa tudi malce manj, ali pa več, če tudi sicer obožuješ temnejše sorte čokolade. Ne govorim o jedilnih čokoladah in čokoladah, ki so pripravljene posebno za peko, pač pa povsem o običajnih temnih čokoladah. Razlika med njiimi (tudi če primerjam različne čokolade, ki imajo povsem enak odstotek kakava) so lahko zelo različne. Morda te temna čokolada (še) ni prepričala ravno zato, ker še nisi poskusil/a prave. Domača naloga: kupi več različnih temnih čokolad, različnih proizvajalcev in poišči svojo najbljubšo. Ne bo težko, kajne? ; )

Še nekaj o čokoladah. Ljudje se nekako delimo na dve skupini. V skupino ljubiteljev mlečne čokolade in ljubiteljev temne. Glede energijskega vnosa bistvenih razlik ni, morda so temne čokolade celo malce bolj kalorične, so pa zato veliko bolj zdrave (in jo navadno niti ne moremo pojesti toliko kot mlečne) in to je tudi razlog zakaj ti toplo priporočam, da stopiš na ‘našo’ stran : ) Temna čokolada pa v tejle tortici vseeno ne bo tako izrazita in sicer zaradi druge (in tudi zadnje!) sestavine, ki jo potrebuješ.

Ne, to ni saldkor. Niti agavin ali javorjev sirup niti med. Kar še potrebuješ je banana. Dobro zrela banana bo poskrbela za kremasto strukturo, sladkobo ter rahle priokusa po famoznih ‘čoko banancah’. S tem koliko banane uporabiš je pogojen tudi končen okus. Več banane pomeni več okusa pa sadežu, manj pa več okusa po čokoladi. Zato tudi ni pravilnega točnega razmerja med sestavinama. Malce je odvisno tudi od deleža kakava, nekaj od sladkobe banane, predvsem pa od tvojega okusa. Spodaj ti bom zaupala svoje razmerje, ki pa ga lahko spremeniš tako, da povečaš eno ali drugo sestavino in sicer tako, da se kar najbolj približaš za svoj okus popolni sladici.

Vse skupaj ti bo vzelo približno minuto časa. Minuto! Seveda potem sladi še hlajenje, a medtem ti lahko že počivaš. Hlajenje lahko pospešiš tako, da zmes postaviš v zamrzovalnik, kjer se bo zelo hitro strdila toliko, da bo primerna za postrežbo. V hladilniku traja malce dlje, a nikakor ne predolgo. Če bo čokolade več, se seveda vse skupaj strdi še hitreje.

Čokolada, tudi temna, vseeno vsebuje sladkor. Sladkorja sicer ne jem pogosto, ga pa, a v majhnih, zmernih količinah. Ne zato, ker bi se mu namenoma izogibala, a sladkih jedi niti ne maram preveč in tudi sladice se mi zdijo prehitro presladke. Sem pa prepričana, da telo za svoje delovanje potrebuje tudi glukozo.

Sladkorja pa zagotovo ne marajo zobje. Za lep in zdrav nasmeh se ti sladkarijam ni potrebno povsem izogniti, je pa pomembno kako skrbiš zanje. Jaz v svojo dnevno rutino poleg strgala, zobne ščetke in nitkanja (kjer nisem ravno vzor, nitkam predvsem po potrebi) vključila sprej Oroxid sensitive, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Meni je super! Uporaba je enostavna in ti vzame le nekaj sekund časa. Poleg omenjenih pozitivnih učinkih, sei več o njem lahko prebereš na spletni strani enikam.si.

Boljša skrb za zobe, pa konec koncev zagotovo vodi v večjo svobodo pri sladkanju : )

Sestavine:

  • zrela banana (cca 125 g)
  • temna čokolada (75%) (cca 150 g)

Postopek:

Banano zmiksaš v gladek pire (v mikserju, če ga nimaš lahko tudi s paličnim mešalnikom). Čokolado stopiš (lahko nad vodno kopeljo ali pa v mikrovalovni pečici, če jo uporabljaš). Čokolado priliješ k banani, premešaš ali zmiksaš.

Manjšo plastično ali keramično posodico (okrogle, kvadratne, pravokotne oblike…) obložiš s prozorno folijo tako, da robovi folije gledajo preko stranic. Če uporabljaš silikonske modelčke, ta korak izpusti. Čokoladno zmes prelij v posodico in postavi v hladilnik (ali zamrzovalnik če se ti res mudi), da se primerno strdi. Nato posodico obrni na glavo, tortico pa po želji še razreži.

Okrasiš jo lahko s kakavom, kokosom, ali kakšnimi drugimi drobnimi posipi.

Priporočila in možne izboljšave pa nekaj malce nižje…

V zmes lahko vmešaš kanček vanilije, po želji tudi sladila. Tortica se bo še hitreje strdila (in bo tudi trdnejša), če dodaš kakšno kapljico kokoosvega olja. Če želiš zares poudariti čokoladni okus, skupaj s sestavinama zmiksaj tudi kakšno zrno soli (najboljše solnega cveta). Čokoladne rezine bodo mehkejše, če bodo nekaj časa na sobni tempretauri in trše, če jih postrežeš direktno iz hladilnika. Če ti je všeč okus čoko bananc, uporabi več banane, v vsakem primeru pa naj bodo te dovolj zrele. Čokolada naj bo kvalitetna, ker bo tako tudi sladica boljša. Sladico ponudi samo, s kepico sladoleda ali nekaj stepene sladke smetane.

Naslenjič poskusim z več banane in manj čokolade. Tako bo sladica še bolj kremasta oziroma bolj podobna čokoladnemu mousu. Zagotovo pa bom ponovno uporabila eno svojih najljubših čokolad. Dolgo sem prisegala na 75 – odstotni Lindt, pa sem od takrat srečala že z boljšimi.

Trenutno mi je sicer najbolj všeč ekološka 92 odstotna čokolada, znamke Gepa, ki jo kupim v Muellerju. Čeprav je odstotek zares visok, se mi sploh ne zdi tako zelo grenka (kot na primer čokolada z 85 % kakava iz Lidla, ki jo ob vsakem obisku dobim pri dedku). Nobene od njiju ne bi uporabila pri tejle sladički. Prve je škoda za kakršnokoli predelavo, najboljša je sama, dva ali trije koščki po kosilu so ravno prav. Druga mi kljub visokemu odstotku kakava, ki naj bi kazal na kvaliteto čokolade, ni okusna. Zato bom vztrajala pri 75 odstotkih ene izmed bolj kvalitetnih čokoladnih tablic. Lindta ali katere še boljše ; )

Temno čokolado sicer jem že leta in ne spomnim se kdaj sem nazadnje jedla mlečno. Verjetno v osnovni šoli. Tudi ko si v kateri izmed mojih najljubših slaščičarn naročim sladoled, je ena izmed kepic skoraj vedno z okusom temne čokolade.

Kadar sladice pripravljam doma je nekako izenačeno. Včasih so čokolade, drugič sadne. Vedno pa verjetno bolj zdrave kot večina receptov, ki poplavljajo spletne strani. Skoraj vedno so brez glutena in zelo zelo pogosto tudi brez laktoze. Včasih malce manj, sicer pa večinoma preproste in vedno so hranilne. Hkrati pa seveda tudi okusne, kar je bistvo kakršnekoli hrane.

To je torej sladica zate. Za vse. Ker je tako zelo preprosta, ker ne vzame skoraj čisto nič časa in ker zanjo potrebuješ le dve preprosti sestavini. Zagotovo prava rešitev za vsakič, ko nujno potrebuješ nekaj bogato čokoladnega.

Sem te prepričala? Boš poskusil/a? ; )

Dodaj odgovor