Kremni kosmiči z malinami in zdravim čokoladnim moussom

Idejo za tole super sladičko sem našla na tuji spletni strani, sladkanje s tako pripravljenimi kosmiči pa naj bi na vrsto prišlo naslednji dan. Če bi vse skupaj hitro pospravila v hladilnik, bi se to verjetno zgodilo, saj sem bila po obilnem nedeljskem kosilu dovolj sita, da bi tudi brez večjih prigrizkov zdržala do večerje.

A ker so se mi lončki zdeli tako simpatični, sem jih odnesla v sosednjo sobo, kjer stoji star predalnik (ki je v resnici brez predalov in kot omarica služi za razno kramo, zgornja površina pa kot prostor kjer nastajajo moje fotografije). Na ta ‘predalnik’ sem hitro položila eno izmed desk, s katerimi podaljšam ta majhen nesrečni predanik, in eno ploščico, ki sem jo dobila… ne vem kje. Ploščico sem na hitro posula s kakavom, nato pa nanjo položila svoja sladka izdelka.

Niti najmanjše možnosti ni, da bi lončka vrnila v hladilnik preden bi poskusila vsaj eno žličko pripravljenega zajtrka. Ki to pač ni bil. Ena žlička se je nadaljevala v drugo, en lonček pa v drugega. In kot bi mignil, mojega jutrišnjega zajtrka ni bilo več. Kljub navidez maljhnima lončkoma sem vanju lahko stlačila kar nekaj kuhanih kosmičev, ki sem jim dodala sladke maline z vrta, bogato čokoladno kremo in nekaj osvežilnega grškega jogurta. Tale je sojin (znamka Sojade, če te zanima) – zadnje čase me je povsem zasvojil, saj je resnično gost in predvsem s sadjem in različnimi kašami, naravnost odličen.

Ker kupujem kosmiče brez glutena je tale sladička (ali zajtrk, malica) primerna tudi za vse tiste, ki se glutenu iz takšnih ali drugačnih razlogov izogibate, hkrati pa tudi za vse vegane. Če ne sodiš ne med prve ne med druge, nič zato. Prepričana sem, da boš užival/a v vsakem grižljaju. In ne, ni ti potrebno kupiti brezglutenskih kosmičev, če jih ne potrebuješ, sojin jogurt pa zlahka nadomestiš s klasičnim grškim, če res misliš, da ti ne tale ne bi bil všeč.

Sestavine:

za kosmiče…

 • 70 g drobnih ovsenih kosmičev
 • 1 žlica (cca 7 g) chia semen
 • 165 ml tople/vroče vode
 • 125 ovsenega mleka
 • pol čž cimeta
 • nekaj kapljic javorjevega sirupa
 • žlička mandljevega masla (neobvezno)
 • nekaj sočnih svežih malin

za čokoladni mousse…

 • 130 g avokada
 • 15 g presnega nesladkanega kakava
 • 25 ml javorjevega sirupa (oziroma po okusu)
 • 10 ml ovsenega mleka (oziroma po potrebi)

za piko na i…

 • (sojin) grški jogurt
 • kakav
 • maline
 • malo temne čokolade

Postopek:

Kozico postavi na pult in vanjo vrzi kosmiče. Dodaj chia semena, premešaj in prelij z vročo vodo. Premešaj in pusti stati približno 10 minut, da se vse skupaj prepoji. Kozico postavi na štedilnik, prilij mleko in začini s cimetom. Zavri, nato znižaj in med stalnim mešanjem nežno kuhljaj nekaj minut, da se zgosti in postane kremasto. Po želji sladkaj z nekaj javorjevega sirupa in dodaj žličko belega mandljeveg masla (nič od tega dvojega ni obvezno, doda pa sladkobo in dodatno oplemeniti okus). Kosmiče ohladi.

Za mousse v mešalnik vrzi meso dobro zrelega avokada. Dodaj kakv in javorjev sirup ter malce mleka, toliko da vse skupaj lahko zmešaš v gladko sladko kremo. Po potrebi mešalnik večkrat ustavi, s stranic podrzaj kremo proti rezilom in ponovno zmiksaj. Poskusi in sladkobo prilagodi svojemu okusu.

Hladne kosmiče preloži v en večji ali dva manjša kozarčka. Maline prereži in jih položi ob steklo kozarca. Nekaj dodatnih malin lahko po želji vstaviš tudi v sredino kosmičev. Na vrh dodaj čokoladni mousse (lahko z žlico, lahko pa kremo preložiš v dresirno vrečko in mousse iztisniš iz nje). Dodaj že večjo žlico grškega jogurta. Posuj ga s kakavom, dodaj nekaj malin in košček ali dva temne čokolade.

Ovseni kosmiči so moja stalnica. Navadno jih ne jem za zajtrk, ampak za dopoldansko malico. Največkrat zgolj namočene v rastlinskem mleku in/ali jogurtu. Nato jim dodam različno sadje. Obožujem kombinacijo banane in borovnic (ali malin), čeprav priznam, da so okusni tudi s sočnimi breskvami, marelicami, pozimi pa z dušenimi jabolki in suhimi brusnicami. Kosmičem navadno za piko na i dodam še nekaj hrustljavega. Malo domače granole, praženih bučnic ali hrustljavih oreščkov.

In čeprav kosmiče jem zelo pogosto in skoraj vedno v drugačni (včasih zelo zanimivi) kombinaciji, pa jih s teboj navadno ne delim. Čeprav okusni, so moji kosmiči dokaj nefotogenični, verjetno zato, ker običajno vse skupaj zaprem v posodo in tako poskrbim za okusno in zdravo službeno malico.

Dodaj odgovor