Piščančji burgerčki s svežim pehtranom in limono

Morda sem dolgočasna, ker od mesa jem skoraj le piščanca in res le redko kaj drugega. Tako kot verjetno kar večina imam piščanca pač najraje. Ga pa, za razliko od mnogih, vedno pripravim drugače, večkrat tudi na malce bolj zanimiv način. Rada ga kombiniram z različno zelenjavo, tudi s sadjem, kot so fige, grozdje, pomaranče, sveže ali suhe slive… (recepte poišči na moji strani in ne bo ti žal 😉 ). Medtem, ko nisem ravno ljubitelj močnih, pikantnih začimb, pa piščanca z veseljem ‘odišavim’ z zelišči. Suhimi in svežimi. Všeč so mi nežni beli kosi piščančjih prsi in sočni kosi beder. Repetničke (ali so perutničke, hm? 😉 ) se sicer redko znajdejo na moje krožniku, vse ostalo imam zelo rada.

Čeprav običajno spečem kar cele kose mesa, sem se danes malce poigrala in pripravila polpete. Burgerčke. Za osnovo sem uporabila piščančja bedra brez kože in kosti (pod tem imenom jih lahko tudi kupiš), kot glavno začimbo, pa čeprav z njo zaradi specifičnega okusa nisem pretiravala, pa sem izbrala svež pehtran.

S pehtranom s šele spoznavava 🙂 Prvič sem ga v svojo kuhinjo povabila lansko leto, ko sem ga, hecno, prvič pripravljala ravno s piščancem, a seveda na drugačen način. Z njim sem potem odišavila še okusne pirine jagodne muffinčke in še nekaj drugega sladkega peciva ter pripravila preprost skutni namaz. Pehtrana nikoli ni bilo v domačem vrtu, ker ga pač nihče ni maral. Oziroma narobe, njegove uporabe od domačih nihče ni poznal. Ko gre za praznično potico, smo vedno pripravljali orehovo, pa tudi sicer je bila potica dolgo edina sladica, pri kateri so včasih uporabljali to zelišče. Še nekaj let nazaj smo bili samo Slovenci tisti, ki smo pehtran jedli ‘na sladko’. Najprej v potici, pozneje v štrukljih. Danes ga sicer tudi drugje uporabljajo skupaj v sladkih receptih, je pa vseeno precej bolj znana njegova uporaba v slanih jedeh. Predvsem mesnih, pa tudi jajčnih in krompirjevih.

Zaradi svojega intenzivnega okusa ti priporočam, da v svojo prehrano pehtran uvajaš postopoma (če nanj seveda že nisi navajen/a). Zagotovo pa bo to aromatično zelišče v tvoji kuhinji pričaralo novo dimenzijo okusov.

Pehtran je znan tudi kot zdravilno zelišče. Najbolj poznana je uporaba zelišča za lajšanje želodčnih težav. Pehtran ureja prebavo, pomaga pri čiščenju črevesja in odpravlja napenjanje.

Sestavine:

Za 2 mesna polpeta…

 • 250 g piščančjega mesa brez kože in kosti
 • 1/2 čž nastrgane limone
 • 2 žlici limoninega soka
 • pol čebulice, nasekljane
 • 2 čž nasekljanega svežega pehtrana
 • sol in poper

za omako…

 • grški jogurt
 • zelišča (pehtran, bazilika, dronjak, meta)
 • limonin sok
 • sol in poper
 • (limonino) oljčno olje
 • malce nasekljakljanega česna (neobvezno)

Postopek:

za polpete…

Piščanca nareži na kose ter skupaj z nasekljano čebulico in pehtranom, nastrgano limonino lupinico, soljo, poprom in nekaj kapljicami limone s pulznimi vrtljaji zmiksaj tako, da dobiš drobne koščke mesa. Ne miksaj predolgo, saj še vedno želiš občutiti koščke mesa in ga zmesi ne spremeniti v pašteto.

Z vlažnimi rokami oblikuj dva enako velika polpeta in jih z obeh strani popeci. Če nisi prepričana kdaj je meso dovolj pečeno, si lahko pomagaš s kuhinjskim termometrom (središča temperatura piščanca mora biti vsaj tam okoli 72-75 stopinj).

za omako…

Jogurt zmešaj z drobno nasekljanimi zelišči (izberi kar imaš oziroma kar ti je všeč). Začini s soljo in poprom, prilij nekaj oljčnega oja in limoninega soka. Poskusi in omako prilagodi svojemu okusu. Po potrebi dodaj več zelišč, začimb, limone… Če so ti všeč pikantnejši okusi, pa v omako vmešaj še z nožem sploščen, nato pa na drobno nasekljan strok česna. Do postrežbe hrani v hladilniku.

serviranje…

Svojo najljubšo žemljico obloži s svežo zelenjavo, piščančjim polpetom in hladno jogurtovo omako.

Kaj pa ti si s pehtranom že na ‘ti’? Če si, potem mi sporoči kako in na kakšen način ga uporabljaš. Trenutno imam doma še nekaj vejic in že kujem načrte kako jih bom uporabila. Bom pa vesela kakšnega dodatnega (in seveda okusnega) namiga 😉

Dodaj odgovor