Kruhov narastek s sladkim krompirjem in kostanji

Prvi oktobrski vikend je poskrbel za same okusne reči. Sveže nabrane dobrote iz bližnjega gozda, od koder je tudi v mojo kuhinjo zašlo nekaj lepih mladih jurčkov, ogromna košara debelega kostanja ter pošiljka prvih gomoljev sladkega krompirja iz mamičinega vrta.

Tako sem si dopoldan rezervirala za kuhanje. Že zjutraj sem se pocrkljala z dišečimi svilnato vmešanimi jajčki in sveže pečenim kruhom, debelo premazanim z maslom in skodelico moje ljube matche s spenjenim ovsenim mlekom, za ‘sladico’ pa si pripravila še ‘šmorn’ z domačo grozdno marmelado.

Poleg obvezne peke kruha, vsak konec tedna skuham še večje količine različnih kaš in narežem nekaj posodic zelenjave. Vse to zato, da si olajšam in skrajšam čas, za pripravo službenih malic tekom tedna. Mesa ne jem vsak dan, ko ga, si ga spečem sproti in nikoli vnaprej. Tudi kuhana jajca s katerimi včasih obložim svoje sendviče z avokadom, so najboljša sveža. Zato so vsaj žita in zelenjava tisti, ki pridno počakajo in jih nato le še poljubno skombiniram.

Ker vstajam zelo zgodaj in vse to zlahka opravim že nekje do desete ure, je do kosila še kar nekaj časa. Lahko bi se na primer končno lotila pospravljanja garderobne omare, sesanja ali brisanja prahu, a se raje smukam po kuhinji. Kljub vsemu je bilo vseeno še malce prezgodaj za pripravo kosila, nikoli pa ni prezgodaj za kakšno dobro predjed 😉

Ker rada preizkušam svoje nove zamisli ali recepte, ki jih kje zasledim, sem se lotila pierogov. To so pravzaprav neke vrste ravioli. Pripravila sem jih brez glutena in napolnila z mladimi jurčki. Postregla sem jih skupaj s krhlji pečene buče in grobo sesekljanim kostanjem. Tega sem seveda morala najprej skuhati in olupiti. In ker sem ga olupila malce preveč, sem se že poigravala z mislijo, kako bi ga vključila v nedeljsko kosilo…

…lahko bi pripravila pire, a zanj bi morala olupiti zares veliko kostanjev (in to ni ravno moje najljubše opravilo), poleg tega pa me je tisti domači sladki krompir čisto preveč mamil. Poleg pečenega piščanca, ki je zvezda večine nedeljskih kosil, se vedno izkaže za dobro izbiro. A ker sem imela čisto preveč časa in energije, bi bilo škoda, da se ne bi še malce poigrala in z njim naredila nekaj novega.

In je nastal. Kruhov narastek s pečenim krompirjem in kostanji. Vse skupaj je zapečeno z mešanico zelišč, jajca, belega vina in zelenjavne osnove. Okus sladkega krompirja se v pečici še poglobi, zgornji del kruha z drožmi je hrustljavo zapečen, spodnji rahlo zmehčan, prepojen z omamno mešanico vina, zelišč in osnove. Nežno zapečeno jajce doda prijetno mehkobo in poveže obe sestavine s hranljivim kostanjem. Narastek se si postregla k piščančjemu bedru, po tako okusnem kosilu pa sem se zleknila v naslonjač z novo knjigo v rokah.

Za vse se najde rešitev je naslov knjižne uspešnice avtorice Marie Forleo. Prevedeno v slovenski jezik jo lahko kupiš pri založbi Primus. Vsebina obljublja, da te (nas!) bo naučila, kako ne glede na ovire in neuspehe še naprej razmišljati ustvarjalno in pozitivno. Torej zagotovo nekaj, kar moram/moraš prebrati!

Sestavine:

 • 250 sladkega krompirja
 • 50 g olupljenega kuhanega kostanja
 • 50 g (ajdovega) kruha z drožmi
 • 1 jajce
 • 1 večji strok česna (ali 2 manjša)
 • žlica drobno sesekljanega svežega rožamrina
 • žlica drobno sesekljanega svežega peteršilja
 • 1 čž suhega origana
 • 25 ml belega vina
 • 50 ml zelenjavne osnove (ali vode)
 • oljčno olje
 • sol in sveže mlet črni poper

Postopek:

Pečico ogrej na 200 stopinj (ventilacija). Sladki krompir dobro skrtači pod tekočo vodo in ga osuši. Nato ga nareži na večje kose. Pokapljaj ga z oljem, začini s soljo in poprom ter na pekaču, obloženem s peki papirjem peci približno 20 minut oziroma dokler se ne mehča in lepo obarva.

V skledi zmešaj olje z zelišči, soljo in sveže mletim črnim poprom, na večje kose natrganim kruhom in olupljenim kuhanim kostanjem. Nekaj kostanja pred tem grobo nasekljaj, nekaj jih pusti celih.

Pekač za peko premaži z oljem. Nanj pretresi pečen krompir (peki papir zavrzi) ter dodaj mešanico s kruhom in kostanjem. Vrni v pečico za 10 minut.

Medtem v isti skledi, kjer se je nahajala mešanica s kruhom ubij jajce, dolij vino in osnovo. Z metlico premešaj nato pa prelij čez sestavine v pekaču ter vrni v pečico za še 10-15 minut.

Narastek ponudi rahlo ohlajen, pa tudi povsem mrzel je odličen. Vsaj meni je 🙂

Nekoliko drugačna priloga nedeljskemu kosilu, a vsekakor zelo okusna. Hitro pripravljen, zdrav krompirjev narastek se odlično poda dobro zapečeni perutnini. Lahko pa je, če želiš, tudi zelo okusna samostojna jed – ravno pravšnja za toplo večerjo, ko se po napornem dnevu končno vrneš v objem svojega doma. Medtem ko bo večerja v pečici pa le izkoristi čas za nekaj strani dobre knjige.

In še nasvet za lupljenje kostanja. Kuhan kostanj vedno lupi, ko je ta še vroč. Takoj ko se začne ohlajati se njegova lupina stisne nazaj ob pod in lupljenje je tako veliko težje.

Dodaj odgovor