Nežen in mehek naravno brezglutenski kruh brez kvasa

Zdi se mi, da zadnje čase pečem le še kruh. Poleg obveznega hlebčka ajdovega kruha z drožmi, ki pride na vrsto vsak konec tedna, pa se v zadnjem mesecu igram še z nekoliko drugačnimi kombinacijami mok in tako pripravljam različne žemljice, štruce in hlebčke. Skupno vsem je, da so brez glutena. Uporabljam naravno brezglutenske moke in ne industrijsko pripravljenih brezglutenskih mešanic. Verjamem, da je z njimi peka zelo enostavna, zaradi pravilnega razmerja vseh sestavin, ki so združene v takšni mešanici pa kruh rahel in okusen.

Nekaj pa me pri njih vzelo moti. Poleg mok je tam še kup drugih dodatkov, ki se mi za zdravje ne zdijo ravno najboljši. Poleg tega je težko dobiti ekološko mešanico za kruh, ali pa je cena te precej visoka. Peka s tako pripravljenimi brezglutenskimi sestavinami navadno zahteva uporabo kvasa. Ker ga v svoji kuhinji skorajda nikoli ne uporabljam, se mu izogibam tudi pri peki kruha. Tukaj seveda zelo prav pridejo ravno droži, a če teh nimaš ali pa se ti z njimi ne da ukvarjati, nič hudega. So tudi drugi načini. Načini, s katerim si lahko spečeš zelo okusen, brezglutenski kruh brez kvasa in brez droži. Takšnega, ki je pripravjen zares enostavno in hitro in v katerem bodo zagotovo uživali tudi tisti, ki jim niti gluten niti kvas sicer ne povzročata nobenih težav.

Današnji je izjemno nežen, rahel in puhasto mehak. Pripravljen je iz treh različnih mok.

Prva je ovsena. V resnici gre za fino mlete ovsene kosmiče iz katerih lahko pripraviš moko kar sam/a. Kako? Preprosto jih sterseš v zmogljiv mikserček in miksaš dokler ne nastane čim bolj gladka moka. Sama nimam nekih hudih kuhinjskih aparatov. Za pripravo ovsene moke uporabljam Nutribullet in zanjo potrebujem le kakšno minutko. Če mora biti tvoja prehrana strogo brezglutenksa seveda kupi ovsene kosmiče, ki so certificirano brez glutena. Drobne bio ovsene kosmiče ima npr. Spar, tiste bolj grobe, velike, ki so mi v jutranjih kosmičih (kuhanih ali zgolj namočenih) bolj všeč pa kupim v Muellerju.

Druga moka je riževa. Pravzaprav polnovredna riževa moka. To je zagotovo ena mojih najljubših brezglutenskih mok. V Mok’ci kupujem svežo mleto, ekološko polnovredno fino mleto riževo moko. Za ajdovo (vedno kupljeno v tej isti trgovini) je druga moja najljubša.

Pa tretja? Tretja moka je tapioka, ki se prodaja tudi pod imenom tapiokin škrob. Naj te na zavede – moka ali škrob – gre za popolnoma isto stvar. Ta zna biti malce dražja, a se jo večinoma uporablja v manjših količinah, tako da jo imaš lahko na zalogi kar nekaj časa. Pri brezglutenski peki je zelo uporabna, prav tako pa deluje kot zgoščevalec slanih ali sladkih omak, podobno kot koruzni škrob. Tapiokina moka je v Muellerju precej poceni, zato jo vedno kupim tam.

Sestavine:

  • 15 g luščin indijskega trpotca
  • 220 ml vode
  • 60 g ovsene moke*
  • 80 g polnovredne riževe moke
  • 20 g tapiokine moke (oz. škroba)
  • 1/3 čž soli (lahko tudi več ali manj – po želji)
  • 20-25 g konopljinih semen (ali kakšnih drugih)
  • 1/2 čž sode bikarbone
  • 1 JŽ jabolčnega kisa (lahko tudi limoninega soka)

*kako hitro in enostavno sam/a narediš ovseno moko si preberi nekaj vrstic višje. Tako kot tudi namig za nakup riževe in tapiokine moke

Postopek:

Trpotec zmešaj z vodo in pusti stati pet minut. V skledi zmešaj vse tri moke, sol in semena. Dodaj želiran trpotec.

V majhni skodelici zmešaj sodo z jabolčnim kisom. Ko zašumi dodaj zmesi, premešaj, zgneti z rokami, nato pa pusti da počiva približno 15 minut.

Pečico (brez ventilacije) ogrej na 190 stopinj. Iz zmesi oblikuj poljubno obliko kruha in ga peci na pekaču obloženem s peki papirju. Kruh peci približno 1 uro, žemljice seveda manj.

Preden ga razrežeš ga popolnoma ohladi. Kruh naj se vedno hladi na rešetki, saj s tem omogočiš, da zrak kroži naokoli in se dno kruha ne navlaži.

Kruh lahko oblikuješ tudi v štruco ali pa iz zmesi narediš manjše žemljice, ki bodo seveda pečene hitreje. Sama sem se tokrat odločila za hlebček, katerega premer je nekoliko manjši, a je kruh precej visok.

Ne glede na obliko kruha, pa je tokratni recept dokaz, da brezglutenska peka nikakor ni zahtevna, kruh pa ni zbit in težak, ampak puhasto rahel. In to povsem brez kvasa in dolgotrajne priprave za peko z drožmi. Za vezivo in rahlost je v največji zadolžen indijski trpotec, seveda pa svojo malo čarovnijo opravi tud mešanica sode bikarbone in jabolčnega kisa.

Kruhek je serviran na enem izmed mojih najljubših unikatnih keramičnih krožnikov. Več podobnih, pa ne samo krožnikov, pač pa tudi skled, skodelic in drugih dodatkov za dom najdeš s klikom na PotsbyNives.

Dodaj odgovor