Piščančji polpeti z jabolkom in svežim žajblom

Danes ti poklanjam recept za zelo preproste piščančje polepte, za katere ne potrebuješ ne jajc in ne moke ali drobtin. Zgolj meso, nekaj začimb ter dve prav posebni sestavini.

Ko sem danes dopoldan kupila piščančja prsa še nisem imela ideje, kako bi jih pripravila. Res da so okusna že sama po sebi, še boljša pa v kakšni fini kombinaciji. Sploh s sezonskimi sestavinami. Jabolk v tem letnem času ni težko dobiti. Na voljo so sicer celo leto, a v jeseni so najokusnejša, sploh tista, ki rastejo v domačem sadovnjaku ter tista, ki zapolnijo lep del miz lokalnih tržnic. Jabolka so tudi sadež, ki najhitreje pristane v nakupovalni košarici. Poleti nanje pozabimo, saj je na voljo toliko drugih sadežev, a ko pride jesen, si marsikdo svojo shrambo založi z gajbico jabolk. Ta pridejo prav kot zdrav vmesni prigrizek, nas grejejo v kompotu in omamno zadišijo, ko iz njih pripravljamo okusne pite in sladke zavitke.

Jabolka lepo popestrijo marsikatero solato, sploh radič ali špinačo, zelo lepo pa se razumejo tudi z mesom. S svinjino in perutnino še posebno dobro. Lani (če ni že dve leti nazaj?) sem piščanca že pripravljala s krhlji jabolk, tokrat pa sem ti dve sestavini družila na malce drugačen način.

Pripravila sem piščančje polpete (burgerje, če ti je ljubše). Nisem uporabila mletega mesa, ampak sem meso v sesekljalniku zmiksala kar sama. Ne preveč, saj nisem želela, da bi iz njega nastala pašteta, vseeno pa dovolj drobno, da sem lahko pripravila okusne zalogajčke. V meso sem vmešala nekaj čebule in koščkov jabolka, začinila s soljo in sveže mletim črnim poprom za piko na i a dodala zelišče, ki ni samo okusno, pač pa tudi zelo zdravilno. Svež žajbelj. Pogumnejši oziroma vsi, ki imate raj bolj izrazite okuse, pa v mešanico dodajte še nekaj slanine. Priznam, sama tega nisem preizkusila, a občutek imam, da zna biti odlično 😉

Pri receptu je pomembno to, da so koščki jabolk ravno prav veliki. Preveliki se namreč ne bi lepo vdelali v polpete, premajhni pa bi se čisto razpustili in pri vgrizu v meso ne bi poskrbeli za sočno sadno presenečenje.

Žajbla mora biti ravno prav. Oziroma prav za tvoj okus. Če ga bo preveč, se zna zgoditi, da bo prevladal, kar seveda ni namen. Pa tudi premalo ga ne sme biti, saj je prav, da ga v polpetih zaznaš.

Pa začinjenost? Belo meso je samo po sebi zelo nežno, zato si s soljo in poprom lahko malo bolj pogumen/pogumna. Razen seveda če se odločiš za dodatek slanine, ki je že sama po sebi precej slana.

Če nisi prepričan/a ali je v zmesi dovolj zelišč in začimb, iz zmesi oblikuj čisto majehn polpetk, ga speci in preizkusi. Če ti je všeč, je čas peko ‘pravih’ polpet.

Iz spodnjih količin lahko pripraviš 4 manjše piščančje polpete. To bo ravno dovolj za kosilo za enega, lahko pa tudi za dva, če polpete ponudiš s krompirjevim pirejem ali kot burger med dvema rezinama najljubše bombetke. Pripročam ti, da jo premažeš s pretlačenim avokadom ter obložiš z listom sveže solate.

Sestavine:

  • 225 g piščančjega fileja (kar je cca. pol piščančjih prsi)*
  • 1/2 manjšega jabolka**
  • 1/4 čebule
  • 1/2 JŽ nasekljanega svežega žajbla
  • 1/2 čž soli (oz. po okusu)
  • 1/2 čž sveže mletega črnega popra (oz. po okusu)
  • avokadovo ali oljčno olje Morgan za peko polpet

*namesto piščančjih prsi lahko izbereš tudi piščančja bedra brez kože in kosti. Okus temnejšega mesa je seveda nekoliko drugače, malce bolj izrazit, pečeno meso pa sočnejše od belega

**izbor jabolka lahko precej vpliva na konček rezulatt in okus. ne izberi takšnih, ki se prehitro spustijo in ki so zelo sladki. Priporočam vrste granny smith, braunbern ali idared.

Postopek:

Piščančja prsa speri, osuši ter razreži na večje kose. V sesekljalniku jih s pulznimi vrtljaji zdrobi v manjše koščke. Čebulo nareži na drobne kockice. Jabolko opupi, razkoščiči ter prav tako razreži na majcene kockice. Oboje dodaj mesu, začini s soljo in sveže mletim črnim poprom. Vmešaj še drobno sesekljan svež žajbelj.

Iz zmesi oblikuj popleptke. Za minutko jih na vsaki strani na olju popeci na dokaj visoki temperaturi, nato pa jo znižaj, ponev pokrij (zato, da bodo polpeti znotraj sočni) in peci še nekaj minut.

Pazi! Piščančje meso se hitro prepeče in s tem izsuši, česar si ne želiš. Ker pa mora biti perutnina vseeno dobro pečena, priporočam, da uporabiš termometer za meso, kjer naj središčna temperatura pred postrežbo polpetov pokaže okoli 75 stopinj. Če termometra nimaš, žrtvuj enega izmed polpetov, ga prereži in se prepričaj, da je dovolj pečen.

Polpete lahko ponudi s pire krompirjem, na solatni skledi, v katerem naj bo poleg solate še kakšno žito, kosi avokada, pečen sladki krompir… ali pa kot piščančji burger med dvema rezinama kruha.

Če želiš zares nahraniti svoje telo in ne le želodca, je pomembno, da ješ kakovostno, raznovrstno in redno. Ter da je obrok dovolj velik. Dandanes namreč opažam, da veliko ljudje obroke izpuščajo ali pa si za glavni obrok privoščijo le skledo solate. Če je cilj hujšanje, bo to morda delovalo, če pa si želiš predvsem trdnega zdrava in da imaš veliko energije, ti takšen način zagotovo ne bo pomagal.

Ne glede na to, ali skrbiš za svoje obroke ali pa hitro najdeš izgovor zakaj zopet ni bilo časa za pripravo spodobne malice, zagotovo ne bo odveč, če v jesenskem času narediš kuro s prehranbenimi dopolnili. Seveda tistimi, za katere ve, da ti jih primanjkuje ali pa da jih v določenem trenutku tvoje telo potrebuje v večji meri. Prosim, ne posegaj po vsem, kar najdeš na prodajni polici. Ne samo, da boš zapravil/a ogromno denarja, nekvalitetna dopolnila ti ne bodo prav nič pomagala, še več, v njih je poleg določenih vitaminov tudi ogromno drugi dodatkov, ki so nemalokrat celo škodljivi. Zato izbiraj modro. Sama prisegam na dopolnila v razpršilih, saj je absorpcija najlažja in najhitrejša. Sitis ima pester izbor različnih vitaminov in mineralov, tako zate, kot za najmljaše. Pokukaj na njihovo spletno stran, preizkusi in se prepričaj. Mimogrede – vsak vitaminček je drugega okusa in vsi so noro dobri 🙂 In ne- to ni plačana reklama, le toplo priporočilo za popotnico jesenskih dni.

Dodaj odgovor