Žemljice iz rdeče leče

Si vedel/a, da kruh lahko pripraviš tudi povsem brez moke? Verjetno ti kot zamenjava zanjo najprej pridejo na pamet stročnice (sploh ker te je k branju nagovorilo ime današnjega recepta) in prav imaš. Danes je moč kupiti tudi ‘moko’ iz stročnic. Čičerikina je že dolgo na voljo, se pa danes dobi tudi moka iz leče, graha, pa tudi takšne iz semen. Veliko lažje prebavljiva pa je peka iz celih, prej namočenih stročnic in ne le surovih mletih.

Stročnice so prava zakladnica beljakovin. Tega se (upam) zavedajo predvsem vegani, ki na svoj meni ne spustijo ničesar živalskega. In pa seveda športniki in vsi tisti, ki v svoji prehrani potrebujejo več beljakovin. Oboji bodo tega recepta verjetno zelo veseli, pa ne samo oni, tudi vsi, ki obožujejo zdravo in okusno hrano, tisti, ki so na dieti, ne želijo jesti hidratov, a ne morejo brez kruha, ter vsi, ki radi poskušajo nove stvari.

Priprava je zelo enostavna in žemljice so hitro pečene. Nekaj več časa potrebuje le leča, ki jo je pred uporabo potrebno namočiti. Vsaj za nekaj ur, lahko pa tudi čez noč. Namakajo se seveda sama, ti se moraš le dovolj zgodaj spomniti, da jih preliješ z vodo, preden se lotiš peke.

Žemljice lahko pripraviš tudi v obliki majhnih štručk ali kruha. Hlebca ali štruce. Tega narežeš na rezine in obložiš s svojimi najljubšimi stvarmi. Kremni sirček ali surovo maslo sta odlična, namesto mlečnih sestavin pa lahko izbereš tudi dobro zrel avokado, ki ga z vilico pretlačiš v pire, začiniš z malce soli in po želji še s čim. V vseh treh primerih bo kot dodatna sestavina odlična rezina svežega sočnega paradižnika. Dokler je še na voljo domač, slovenski, na soncu dozorjen paradižnik, ga le izkoristi.

Sama sem tokrat raje naredila žemljice. Je lažje, hitreje, peka vzame manj časa, žemljice se hitreje ohladijo (a zato tudi hitreje ‘izginejo’ 😉 ).

Zanje potrebuješ le nekaj sestavin. Rdečo lečo, itak, pa malo soli, olja, pecilnega praška, manjšo količino indijskega trpotca (ki med seboj veže ostale sestavine) ter žlic drobnih semen. Chia, ki prav tako kot trpotec deluje kot vezivo ter s nekaj sezama. Kruh je seveda brez glutena, pa tudi brez mlečnih sestavin, jajc in kvasa.

Si pripravljen/a? Naprej na recept, nato pa še na peko in nenazadnje na pokušino? Ja? Izvoli…

Sestavine:

  • 200 g rdeče leče
  • 120 g vode
  • 1/2 čž soli
  • 2 JŽ olja
  • 1 polna žlička pecilnega praška
  • 16 g indijskega trpotca
  • 2 JŽ chia semen
  • 1 JŽ sezama
  • po želji: chia in sezam za posip

Postopek:

Lečo preko cedila dobro speri in stresi v večjo posodo. Prelij z zadostno količino vode (vsaj nekaj cm nad lečo) in za nekaj ur (ali čez noč) pusti, da se stročnica namaka.

Ko bo čas za peko lečo preko cedila speri in dobro odcedi. Pretresi v zmogljiv mešalnik in dodaj 120 ml vode. Zmiksaj v gladko kremo. Prelij v posodo ter dodaj vse ostale sestavine. Dobro premešaj in pusti dobre pol ure (lahko tudi več). V tem času bo trpotec želiral, zgostil kruh in povezal vse sestavine.

Pekač obložiš s peki papirjem ter ga rahlo namasti z oljem.

Zgoščeno zmes (ki je še vedno rahlo pacljiva, a naj te to ne moti) z vlažnimi rokami oblikuj v hlebec ali štruco ali pa naredi manjše žemljice (iz te količine sem naredila 6 žemljic). Po želji potresi s semeni in peci v predhodno ogreti pečici na 200 stopinjah približno 30 minut.

Čas peke je seveda odvisen od velikosti in oblike. Kruh bo potreboval približno 50 minut, žemlje manj. Pečeno je, ko po trku na spodnji strani kruha, ta rahlo zadoni.

Ohladi na rešetki in razreži/prereži, ko se popolnoma ohladi.

Dodaj odgovor