Veganska mocarela

Za vse vegane, vse alergike na mleko ali tiste, ki zaradi različnih vzrokov nočejo ali ne želijo uživati mlečnih izdelkov so že dolgo časa na voljo različne alternative. Veganskih sirčkov je na voljo vse več, vse od fete, gaude, skute pa do topljenih sirčkov za sendviče, parmezana in mocarele. Sirčki so pripravljeni iz najrazličnejših sestavin, seveda veganskih.

Nekoč sem poskusila nek vegi sir, a sem bila hudo razočarana. Seveda nisem pričakovala, da bo okus enak običajnemu siru, a tisti ‘sir’, ki sem ga izbrala je bil precej, no, neokusen. Verjamem, da se dobijo tudi zelo okusni veganski siri, a na lov za njimi pač nikoli nisem šla. Verjetno tudi zato ker vem, da so, vsaj večini takšnih izdelkov, dodani različni dodatki, ki so vse prej kot zdravi. In če nekdo zaradi zdravja noče uživati živalskih produktov, naj bo pazljiv tudi pri izbiri rastlinskih.

Lahko pa si, tako kot jaz danes, kar sam naredi svoj vegi sirček. Takole mi je uspel prvič in z izidom sem precej zadovoljna. Moja vegi mocarela se po obliki in teksturi uspešno približala originalu. Okus seveda ni enak mlečnemu siru, a ker je sirček okusen, prijetno žvečljiv (takšen kot mocarela tudi je) in se tudi na pici dobro obnese, to sploh ni pomembno. Pica je tudi razlog, zakaj sem se lotila tega recepta. V preteklih tednih sem pojedla čisto preveč mlečnih izdelkov (imam namreč intoleranco in za svoje prekrške hitro plačam), zato tokrat piza brez njih. Pripravila sem vegansko brezglutensko pico, s čisto preprostim nadevom. Ohrovtov pesto in vegi mocarela (klik).

Veganski sir, a le s pravimi sestavinami, je odličen nadomestek za vse, ki ne smete ali nočeti uživati ničesar mlečnega. Moj je pripravljen iz samih naravnih sestavin in to zelo zelo hitro! Zagotovo boljša izbira od pregrešno dragih veganskih sirov iz prodajnih polic, ki največkrat s kvaliteto nimajo prav nič skupnega. Po vrhu vsega sem za mocarelo uporabila zgolj ekološke sestavine, pa še vedno je vse skupaj prišlo veliko ceneje. In veš kaj? Ko prvič narediš svoj sirček (verjetno ne glede na to ali je mlečni ali veganski), si neverjetno ponosen 😉

Sestavine:

  • 100 g indijskih oreščkov
  • 200 ml vode
  • 1 čž jabolčnega kisa
  • 1/2 čž limone
  • en velik ščep soli
  • 20 g tapiokine moke
  • 1/2-1 čž kvasnih kosmičev*

*gre za prehranski kvas (t.i. nutritional yeast). Za deaktiviran kvas oziroma kvasne kosmiče je znano, da vsebujejo tudi vitamin B12, ki ga je sicer moč najti le v živalskih izdelkih. Kvasni kosmiči so v veganski kuhinji priljubljeni predvsem zato, ker njihov okus spominja na sir, še najbolje na parmezan. Razlike v okusu se med posameznimi znamkami močno razlikujejo, prav tako način pridelave kosmičev. Sama sem po slučaju našla takšnega, ki mi je precej všeč, priznam pa, da sem se na okus mogla malce navaditi. Je pa res kot pravijo – ko ti enkrat postane všeč, te njegov okus kar malce zasvoji 🙂 Za pripravo macarele ni obvezen, je pa zaželen. Količina – po želji!

Postopek:

Oreščke čez noč namoči v zadostni količini vode ter ji dodaj nekaj kapljic limone.

Naslenji dan oreščke stresi na cedilo, jih splakni pod tekočo vodo ter odcedi. Stresi jih v mešalnik, prilij vodo in zmiksaj v gladko zmes. Po potrebi (v primeru slabšega mešalnika) dobljeno zmes precedi skozi cedilo, da se znebiš morebitnih delcev oreščkov. Gladko zmes nato v mešalniku zmiksaj skupaj s kisom, limono, soljo ter tapiokino moko oz. škrobom. Po želji dodaj še kvasne kosmiče, ki poskrbijo za sirni priokus.

Ko je krema gladko in žametno zmisana jo prelij v kozico. Kuhaj na srednje visoki temperaturi približno 10 minut, pri tem pa ves čas mešaj in pazi, da se ne sprime na dno. Tekoča zmes se bo namreč kmalu začela gostiti, nato pa vleči- podobno, kot katerikoli topljeni sir. Ko se toliko zgosti, da se že skoraj naredi kepa, odstavi in rahlo ohladi.

Medtem pripravi kopel za mocarelice. V stekleno posodo nalij vodo, dodaj sol in dobro premešaj.

Z žlico nato zajami del ‘sirne’ zmesi ter ga preloži v dobro mokre dlani. Oblikuj kroglico ter jo vrzi v vodo. Posodo tesno obro zapri, sir pa do porabe hrani v hladilniku.

Vege mocarelo torej lahko uporabljaš tako, kot bi uporabil/a klasični sir. Na kruhu, s paradižniki, baziliko in oljčnim olju, pa kot dodatek pici, solatam ali testeninam. Za testenine in kadar želiš sir uporabiti kot polivko, ti kroglic sploh ni potrebno oblikovati, ampak ga dodaš takoj, ko se po kuhanju sirček primerno zgosti.

Dodaj odgovor